Hae
Colour Outside the Lines

Sain syöpädiagnoosin kaksi vuotta sitten

Tänään vietetään HPV-tietoisuuden päivää ja mä sain syöpädiagnoosin kaksi vuotta sitten melkeinpä päivälleen tänään.

Nyt haluankin sanoa kaikille, joille asia on ajankohtainen, että ottakaa se HPV-rokote lapsillenne kun siihen on nykyään mahdollisuus. Nimittäin rokotettuna mäkin olisin luultavasti tämän syöpädiagnoosin välttänyt.

  Mä olin teininä mukana HPV-rokotteen testiryhmässä ja Kuopiossa kaikki tässä mukana olleet sai lumelääkkeen eli en saanut oikeaa rokotusta tuon testauksen aikana. Jostain syystä mä jäin ilman oikeaa rokotetta vaikka (sain tietää tämän viime vuonna) sitä oli tarjottu kaikille testiryhmässä olleille. Mun äiti on ammatiltaan sairaanhoitaja ja me on kyllä otettu aina kaikki rokotteet, myös se paljon pelätty rokote sikainfluenssaa vastaan. Joten joku tietoliikennevirhe on tässä sattunut eikä me ole tiedetty, että rokotteen olisi saanut, koska muuten olisin sen kyllä varmasti ottanut.

Kävin tuon rokotetestiryhmän tiimoilta tarkastuksissakin myöhemmin, joissa HPV:ta testattiin ja sain aina negatiiviset tulokset.
Kunnes tuli kevät 2022 ja mulla olikin kohdunkaulan syöpä.

Syöpädiagnoosi tuli shokkina, mutta jotenkin mä osasin jo aavistaa, että se on tulossa. Lääkärit ja hoitajat oli aina puhelimessa tosi huolestuneen kuuloisia ja kyllä mun kehokin jotenkin tiesi, että jotain on vialla. Kaikki tapahtui tosi lyhyellä aikavälillä eikä pääkään meinannut oikein pysyä mukana. Onneksi syöpä kuitenkin saatiin nopeasti pois eikä mun tarvinnut mennä esimerkiksi sytostaattihoitoihin. 

Mä olin siitä onnekas, että selvisin oikeasti aika vähällä tämän kanssa ja tämä sattui löytymään rutiinitarkastuksessa eli silloin kun menin 35-vuotiaana papa-kokeen joukkoseulontaan. Oon aina käynyt seulonnoissa, koska ne on ilmaisia ja järjestetään syystä. Ja tämä kyllä vahvisti sen, ettei niitä joukkoseulontoja turhaan järjestetä. Käykää siellä seulonnassa vaikka se jännittäisi tai vähän tuntuisi inhottavalta. Se on pieni kärsimys sen rinnalla, jos jokin oikeasti onkin vialla. 

muistathan käydä joukkoseulonnoissa❤️

TULE SEURAAMAAN MUN ARKEA MYÖS INSTAGRAMIN PUOLELLA @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS:

Mulla oli kohdunkaulan syövän vuositarkastus -mitkä oli tulokset?

Kaikki syöpätekstit yhden otsikon alla

Mulla on kohdunkaulan syöpä4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *