Hae
Colour Outside the Lines

Livrustkammaren Tukholmassa

Me käytiin nuorimman kanssa viime kesänä testaamassa Livrustkammaren Tukholman reissulla.

Haluttiin käydä jossain museossa, mutta oltiin paikan päällä just maanantaina ja silloin tosi moni museo on kiinni. Livrustkammaren eli Kuninkaalliset tallit oli auki ja päädyttiin sinne. Museo oli vielä kaiken lisäksi viime vuonna maksuton. Nyt hinnat on kuitenkin muuttuneet, niistä vähän myöhemmin lisää.

Näköjään aukioloajatkin on muuttuneet niin, että museo on maanantaisin suljettu ja avoinna ti-su 11-17 ja torstaisin 11-20


MITÄ LIVRUSTKAMMAREN SISÄLTÄÄ?


Museo sisältää hurjan määrän erilaisia pukuja ja esineitä Ruotsin kuninkaallisen historian ajalta, lasten leikkihuoneen, jossa voi esimerkiksi pukeutua haarniskaan, vaihtuvan näyttelyn ja alimmassa kerroksessa kuninkaallisia hevosvaunuja eri aikakausilta. Nämä oli todella hienoja.

Meidän ollessa paikalla vaihtuva näyttely oli kuninkaallisia manga-pukuja. Nyt siellä taisi olla näyttely yksisarvisista. 

MITEN KOHTEESEEN LIVRUSTKAMMAREN PÄÄSEE?


Livrustkammaren sijaitsee kuninkaanlinnan kellarissa, joten kun kohteeksi ottaa vanhan kaupungin, niin perille löytää opasteiden avulla helposti.

Jos tulet keskusasemalta (T-Centralen) hyppää vihreän linjan metroon numero 17, päätepysäkkinä Skarpnäck. Jää pois Gamla Stanissa minuutin kuluttua ja kävele linnalle.

Jos tulet Siljan terminaalilta metrolla, lähdet liikkeelle pysäkiltä Gärdet. Hyppää punaisen linjan 13 metroon suuntana Norsborg ja jää pois pysäkillä Gamla Stan. Matka-aika on noin 7 minuuttia. Vanhan kaupungin läpi pitää kävellä kukkulalle, jossa linna sijaitsee. Livrutskammaren sijaitsee kuninkaanlinnan oikeassa päädyssä, mutta linnan löydettyäsi opasteet ovat kyllä erinomaiset.



PALJONKO SISÄÄNPÄÄSYMAKSU KOHTEESSA LIVRUSTKAMMAREN ON?


Vuoden 2023 alusta on alettu periä sisäänpääsymaksua useassa Tukholman aiemmin ilmaisessa museossa.

Aikuisilta sisäänpääsymaksu on 150SEK eli noin 15€. Alle 19-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Syys-huhtikuussa on torstaisin kaikille ilmainen sisäänpääsy.

 

TEKEMISTÄ MYÖS LAPSILLE

Lilla Rustkammaren on lasten leikkialue, jossa pääsee kokeilemaan erilaisia kuninkaallisia asuja, tutkimaan asioita ja hengähtämään hetkeksi. Huoneessa on istuma-alue, jos vanhemmat haluavat istua lasten leikkien ajan. 

Lapset oppivat parhaiten leikin kautta ja mun mielestä oli ihanaa, että museoon oli rakennettu lapsia varten tällainen alue, jossa kaikkeen sai koskea ja monia asioita sai konkreettisesti koittaa ylleen. Asiat jäi lapselle täältä paljon paremmin mieleenkin. Huoneessa oli esimerkiksi apteekkarin lipasto, jonka jokaisessa laatikossa oli erilainen asia tutkittavaksi. 

VINKKI LASTEN VIIHDYTTÄMISEEN


Me tehtiin tuolloin 5-vuotiaan Vivian kanssa hauska itsenäinen kierros Palatsin hiiren mukana. Maksettiin noin 3€ suuruinen maksu tästä. Hinta näyttää olevan nyt 20SEK.

Tällä rahalla me saatiin iso työkalulaatikko mukaan museoon, jossa oli kivoja tehtäviä, joita tehtiin museokierroksen lomassa. Sisällä oli myös tehtäviin liittyviä pieniä esineitä. Tämä toi tosi paljon sisältöä meidän museokierrokseen eikä mun helposti tylsisyvällä lapsella ollut kertaakaan kierroksen aikana tylsää. Hän jopa kysyi lähtiessä voidaanko tulla joskus uudelleen.
Kierros löytyy todella monella kielellä, mutta valitettavasti ei vielä suomeksi (on kuulemma työn alla). Me tehtiin tämä englanniksi ja käänsin pääpiirteittäin lapselle.

Me syötiin museokäynnin jälkeen vielä eväitä kuninkaanlinnan aukiolla, kun oli niin kaunis ilma. Livrustkammarenista löytyy yleisövessat, mutta ei kahvilaa tai paikkaa syödä omia eväitä. 

Meillä oli tosi hauskaa ja varmasti mennään joskus uudelleenkin vaikka museo ei enää olekaan ilmainen. Suosittelen tätä, jos yhtään kiinnostaa vanhat esineet, puvut tai hevosvaunut.



ONKO LIVRUSTKAMMAREN SULLE UUSI TUTTAVUUS?



TULETHAN SEURAAMAAN MINUA JA MUN MATKOJA MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS:


ABBA The Museum Tukholmassa

Tukholman kuninkaanlinna

Tukholman Historiska Museet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *