Hae
Colour Outside the Lines

Herkullinen keto / vhh pavlova

Keto tai vhh ruokavalio ei estä syömästä välillä herkkuja, kun vaan tekee herkut ketoon tai vähähiilidrattiseen ruokavalioon sopivista aineksista.

Ostin eilen Lidlistä kolme hävikkilaatikkoa, joissa oli yhteensä kolme rasiallista mansikoita. Koska en halunnut mansikoita pakastaa, päätin kokeilla tehdä niistä ketolle sopivan pavlovan.

Ennakko-odotukset onnistumiselle eivät olleet kovin suuret, koska usein pelkästään ainesosia ketotuotteitteisiin vaihtamalla reseptit eivät oikein onnistu. Tästä minulla on kokemusta monestakin kokeilusta.

Resepti on hieman alempana, mutta kerron ensin hieman tästä kokkailustani, joka ei sujunut ihan kuin Strömsössä.

Ensimmäisenä erottelin valkuaiset keltuaisista, koska marenkiinhan käytetään pelkät valkuaiset. Se onnistui suht helposti, koska olen tehnyt sitä useasti aiemminkin. Kannattaa erotella valkuaiset yksitellen lasiin ja aina siirtää jo eroteltu valkuainen kulhoon, jolloin välttyy koko homman alusta aloittamiselta, jos lasiin lipsahtaakin vahingossa keltuaista mukaan. Silloin on sotkenut vain yhden valkuaisen eikä niitä kaikkia jo eroteltuja. Keltuaiset odottelee vielä, että teen niistä jotain muuta. (Ystäväni Katja rakastaa keltuaisia, nämä olisi voinut keittää hänelle välipalaksi.)

Oikean pavlovan ohjeessa käsketään vatkaamaan valkuaiset yksinään kovaksi vaahdoksi, jonka jälkeen vasta lisätään muita aineksia. No, minä vähän unohdin tämän ja vahingossa mittasin karppisokerin valkuaisten sekaan jo ennen vatkaamista. Hyvin ne vaahtoutui yhdessäkin ja toisaalta tämä ehkä oli ihan hyvä asia, koska karppisokeri ei sula sinne valkuaisvaahdon joukkoon vaan jää aika kovana rakeena sinne (jopa paistamisen jälkeen). Pienempikin määrä karppisokeria olisi siis ehkä riittänyt.

keto pavlova

Tämän jälkeen sekoitin kaikki muut ainekset mukaan ja laitoin marengin kakkuvuokaan. Taisin unohtaa voidella pohjan, koska uunista tultuaan marenki ei suostunut nätisti irtoamaan pohjasta, että olisin saanut sen siirrettyä kakkulautaselle. Siispä kuvissa on kakkulautasella myös irtopohjavuokan pohja. Tämänhän voisi välttää sillä, että laittaisi väliin leivinpaperin.

Marenkia tuli niin paljon, että sitä olisi riittänyt kahteen irtopohjavuokaan ja pavlovaanhan on tarkoitus tehdä kerroksia. Meillä ei kuitenkaan ollut toista irtopohjavuokaa vapaana, koska tein samaan aikaan myös gluteenitonta banaanileipää, joten käytin silikonimuottia. Se oli hyvä idea, koska siitä marenki irtosi kuin unelma.

Kun marenki oli valmista ja jäähtynyt, vatkasin ja maustoin kermavaahdon, pilkoin mansikat ja kasasin pavlovan. Kaikki muut tykkäsivät tästä kovasti, paitsi nuorin, joka halusi syödä pelkät mansikat. Onneksi mansikoita oli jäänyt hieman yli ja hän sai niitä erikseen.

Niin ja sitten se lupaamani resepti.

keto / vhh pavlova

marenki:

4 valkuaista

2 1/2dl karppisokeria

1tl nestemäistä vanilja-aromia

1tl sitruunamehua

1 tl mantelijauhoa 


Täyte:

2dl kuohukermaa

1tl vanilja-aromia

(pieni määrä nestemäistä makeutusta, esim hermesetas)

koristeluun:

Tuoreita marjoja 

 1. Esilämmitä uuni 100 asteeseen.
 2. Erottele valkuaiset ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää karppisokeri ja vatkaa joukkoon kunnolla. Ei haittaa vaikka vatkaisit nämä yhdessä vaahdoksi, jos se on helpompaa. Nostele joukkoon nuolijalla vanilja-aromi, sitruunamehu ja mantelijauho.
 3. Levitä kahteen voideltuun irtopohjavuokaan tai voidellun leivinpaperin päälle uunipellille (voitele vain kohta, johon laitat marengin). Voit myös halutessasi tehdä pienempiä marenkeja erilaisilla muoteilla. Tässä on vain mielikuvitus rajana.
 4. Laita irtopohjavuokat uuniin ja anna marengin kuivua noin kaksi tuntia. Jos laitoit marengin pienempiin muotteihin/jaoit pienempiin osiin, on kuivumisaika luultavasti hieman lyhempi. Marenki tummuu hieman päältä, mutta pitäisi sisältä olla vaahtomaista.
 5. Valmista täyte vatkaamalla kuohukerma ja maustamalla se vanilja-aromilla ja halutessasi makeutusaineella. Jos haluat täytteestä tuhdimpaa, sekoita siihen 2dl rahkaa. Erilaisia makuyhdistelmiä saat maustetuilla rahkoilla, mutta muita tarkastaa niiden hiilarit.
 6. Pilko marjat. Tähän voi käyttää mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa. Oikeastaan mitä vaan mieli tekee
 7. Marengin jäähdyttyä voit koota pavlovan. Nosta ensin kakkutarjottimelle marenkipohja, lado päälle täytettä ja marjoja. Toista sama toisella marenkikerroksella, täytteellä ja marjoilla.
 8. Nauti!

oletko sinä keto / vhh ruokavaliolla?

LUE MYÖS: 

KETO / VHH TORTILLASIPSIT 

KETO / VHH SUKLAAHIPPUKEKSIT

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

2 kommenttia

 1. Lumi Alastalo kirjoitti:

  Kiitos ohjeesta. Ihmettelin tuota karppisokerin käyttöä marengissa, koska koostumus omien kokkailujen perusteella jäisi rakeiseksi. Googlailtuani hieman löysin jostakin sitten ohjeen, että esim. erytritolin saa jauhomaiseksi tehosekoittimella (toiminee myös muihin sokerin korvikkeisiin). astian suu aukko kannattaa peittää jauhamisen ajaksi ja hetken sen jälkeenkin vaikka keittiöpaperilla, ettei tomuttunut jauhe lennä kiposta ulos.

  • colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi!

   Mulla ei ollut tehosekoitinta, joten en saanut sitä karppisokeria tomutettua, mutta nyt on myynnissä myös tomukarppisokeria, joten sen voisi vaihtaa suoraan tähänkin ohjeeseen, jolloin sokeri ei jäisi rakeiseksi marengissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.