Hae
Colour Outside the Lines

Junibacken taaperon kanssa vs eskarilaisen kanssa

Junibacken Tukholmassa on tullut vuosien varrella tutuksi, kun oon käynyt siellä sekä meidän isompien lasten kanssa aiemmin että nuorimman kanssa kolme vuotta sitten. Nyt käytiin uudelleen tällä hetkellä 6-vuotiaan eskarilaisen kanssa Junibackenissa ja ajattelin vähän vertailla millainen paikka oli 3-vuotiaan silmin 3 vuotta sitten ja 6-vuotiaan silmin nyt. Osa postauksen kuvista on otettu kolme vuotta sitten ja osa tämän kevään reissulta.
Me oltiin edellisellä kerralla yötä Tukholmassa ja käytiin Junibackenissa kuluttamassa aikaa, kun esikoinen tapasi ystäviään. Nyt meillä oli kuitenkin vähän tiukempi aikataulu kuin viimeksi, koska oltiin vaan päiväristeilyllä Tukholmassa eli Tukholmassa oli vietettävänä vajaa kuusi tuntia.
Mun mielestä tuossa ajassa ehtii kuitenkin hyvin käydä sekä Junibackenissa että muuallakin.

Junibackenin aukioloajat (kevät 2023)

Maanantai-perjantai 10:00-17:00
Lauantai 09:00-17:00
Sunnuntai 10:00-17:00

Suljettu seuraavat maanantait: 6., 13. ja 20. maaliskuuta, 17. ja 24. huhtikuuta

HUOM! Junibacken ottaa vierailijoita vastaan vain ennakkovarauksella eli liput täytyy ostaa ennakkoon nettikaupasta. Lipun voi periaatteessa ostaa myös tiskiltä, mutta ilman aikavarausta ei pääse sisään ja Junibacken voi olla täynnä. 

Junibacken ei myöskään ota vastaan käteismaksuja. Nettisivut on suomeksi, joten lippuja on helppo ostaa vaikka ei osaisikaan ruotsia. 

Kuinka kohteeseen Junibacken pääsee?

Junibacken sijaitsee Djurgårdenin saarella ja sinne on oikein helppo mennä julkisilla. Jos kuitenkin menet autolla paikalle, on Junibackenin lähettyvillä muutamia pysäköintipaikkoja. Osoite on Galärvarvsvägen 8.

Jos tulet keskustan suunnasta julkisilla, hyppää keskusasemalta (T-Centralen) bussiin numero 69 suuntaan Djurgårdsbrunn tai ratikkaan numero 7 suuntaan Djurgården Waldemarsudde. Molemmilla näillä SL:n reittihaku kehottaa jäämään pois pysäkillä Djurgårdsbron, mutta ainakin tuo ratikka numero 7 kyllä jatkaa vielä lähemmäs. Nimittäin jos olet menossa Vasamuseetiin tai Nordiska museetiin, niin ratikkapysäkki on seuraava nimeltään Nordiska museet/Vasamuseet ja Junibacken sijaitsee aivan Vasamuseetin vieressä eli suosittelen kyllä jäämään ratikalla vasta pysäkillä Nordiska museet/Vasa museet. 

Jos tulet Siljan terminaalista metrolla, niin lähdet liikkeelle asemalta Gärdet. Hyppää punaisen linjan metroon numero 13 päätepysäkkinä joko Liljeholmen tai Norsborg ja matkusta noin minuutti pysäkille Karlaplan. Jää Karlaplanilla pois ja hyppää bussiin numero 67 päätepysäkkinä Blockhusudden. Jää pois pysäkillä Nordiska museet/Vasamuseet. Bussia joutuu odottelemaan hetken ja SL:n reittihaku ehdottaakin 6 minuutin kävelyä, josta voi hypätä ratikkaan numero 7 ja jäädä pois sitten tuolla samaisella pysäkillä kuin bussista. Me ollaan monesti kävelty tuolta Karlaplanilta, koska ei siitä oikeasti kävele kuin noin 10 minuuttia Junibackeniin. Bussilla voi jäädä pois joko tuolla Nordiska Museet/Vasamuseet pysäkillä tai pysäkillä Strandvägen. Molemmilta pysäkeiltä on aika sama matka kävellä perille. 

SL:n reittihaku on muuten superhelppo käyttää. Laitat vaan lähtöpaikan ja määränpään hakuun ja alla ilmoitetaan sulle millä voit kulkea. Sivu on ruotsiksi, mutta jopa mun surkealla ruotsilla oon aina selvinnyt sen käyttämisestä.

Lipun voi maksaa joko puhelinsovelluksella tai niin, että piippaa pankkikortin kortinlukijassa bussissa tai metroon mennessä. Metroasemilla on kyllä myös lipunmyyntiautomaatteja sekä ihan tiski mistä niitä saa ostettua.

Siljan terminaalista pääsee bussilla myös tuohon sillan kupeeseen. Sain kommentin, että 69 kulkisi sinne, mutta bussikartan mukaan se on bussi numero 76. Kannattaa tarkistaa asia vielä laivan infosta, koska en itse ole kulkenut ollenkaan bussilla aiemmin. Täytyy tämä testata seuraavalla matkalla.

Paikalle pääsee myös lautalla. Itse en oo käyttänyt tällaista kuin kerran niin en kovin hyvin osaa siitä kertoa. Tästä linkistä pääset kuitenkin tutustumaan lautta-aikatauluihin.

Sisäänpääsyn lähettyvillä on todella siistit vessat, joista löytyy lapsille myös hauskat pikkuovet ja pikkupöntöt. Wc-tiloja on lisää ravintolan lähettyvillä.
Sisäänkäynnin lähellä on myös naulakot ulkovaatteille sekä ilmaiset säilytyslokerot tavaroille. Nämä on aiemmin toimineet kolikoille, mutta nykyään niihin ei tarvinnut laittaa mitään, käännettiin vaan avainta.
Huomaathan, että rattaiden kanssa ei sisälle saa mennä vaan rattaat jätetään ulkona olevaan katokseen, aivan kuten todella monessa muussakin Tukholman vierailukohteessa. Suosittelen siis ottamaan rattaille lukon mukaan ja tarvittaessa vauvalle kantovälineen.

Mitä sisäänpääsy kohteessa Junibacken maksaa?

Lippujen hinta vaihtelee päivän ja sesongin mukaan, mutta pääosin hinnat on:

MA-PE:
Aikuiset 165SEK
2-15v lapset 140SEK
Alle 2-vuotiaat ilmaiseksi

LA-SU:
Aikuiset 225SEK
2-15v lapset 190SEK
Alle 2-vuotiaat ilmaiseksi

Nämä lauantai ja sunnuntaihinnat on ilmeisesti käytössä myös ruotsalaisten loma-aikoina. Esim viikolla 9 oli Ruotsissa hiihtoloma ja silloin liput oli koko viikon tuolla viikonlopun hinnalla.

Silja Linen Club One-kortilla saa lipuista 5% alennusta. Verkossa lippuja ostettaessa kirjoitetaan kohtaan promocode koodi ”Clubone”. Esim meiltä (minulta ja 6-vuotiaalta) tällä alella liput maksoi yhteensä 290SEK. Verkkopankki veloitti minulta 27,03€.  

Liput saa peruttua vierailupäivään asti kirjautumalla sivuille ja sieltä valitsemalla hallitse varaustani. Junibackeniin on myynnissä myös vuosipasseja.

VOIKO JUNIBACKENISSA SYÖDÄ?

Junibackenissa on ravintola, joka tarjoilee evästä niin pieneen kuin suureen nälkään. Mä olin suunnitellut, että syötäisiin tällä kertaa lounasta ravintolassa, koska sattui olemaan sellaista, joka kävi myös meille viljattomille. Lapsi ei kuitenkaan leikkimiseltä malttanut pysähtyä ollenkaan syömään ja jätettiin Junibackenin ravintola välistä.

Ravintolassa on vaihteleva valikoima lämmintä lounasta ja kylmää päivällistä (esim salaatteja) tarjolla. Me oltiin paikalla maanantaina ja meidän käynnin aikaan tarjolla olisi ollut lounaaksi

  • grillattua kanaa ja paahdettuja kasviksia (gluteeniton ja laktoositon) 135SEK
  • soijapihvejä, tummaa riisiä, bataattia ja porkkanakreemiä (vegaaninen, gluteeniton, laktoositon) 125SEK
  • lihapullia, perunamuusia, kermakastiketta, puolukkaa ja suolakurkkua (gluteeniton, muusi sisälsi laktoosia) 130SEK

Lapsille tarjolla olisi ollut lihapulla-annos isona (85SEK) tai pienenä (65SEK) ja jälkkäriksi olisi voinut ostaa esimerkiksi pannukakkuja. Jos ei ollut kovin nälkäinen, annoksen olisi voinut tilata puolikkaana. Vaihtuva menu päivittyy aina nettisivuille, mutta menu oli netissä saatavilla vain ruotsiksi tai englanniksi.

Omia eväitä ei voi Junibackenin sisällä syödä, koska siellä ei ole sille varattua tilaa. Kesäisin ulkona on tilaa, jossa syödä eväitä sään salliessa.

Minkä ikäiselle junibacken sopii?

Mä oon käynyt paikalla sekä taaperon, eskarilaisen että koululaisen kanssa. Tämä taisi olla mun kolmas vierailu. Sanoisin, että sellainen teini-ikää lähestyvä koululainen ei välttämättä paikalla enää viihdy, mutta alle 10-vuotiaille paikka on just passeli.

3-vuotias ihmetteli paikkoja kyllä innoissaan ja oli haltioissaan monista jutuista, mutta ehkä ei ihan vielä kaikkia juttuja ymmärtänyt. Osa hahmoista oli ihan outoja, koska no ei meillä ole kaikkia ruotsalaisia satuja luettu. 6-vuotiaalle leikittävää oli hurjasti enemmän, koska hän uskalsi mennä ihan eri tavalla tutkimaan joka ikistä koloa ja liukumäkeä.

Peppi Pitkätossun talossa Junibackenin toisessa kerroksessa on putkimainen liukumäki, johon lapsi ei 3-vuotiaana uskaltanut mennä ollenkaan, mutta 6-vuotiaana laski sitä innoissaan monet kerrat.

Satujuna ei sovi herkille

Junibackenin sisäänpääsyyn kuuluu lippu satujunaan. Lipun saa sisälle astuessa ja lipun voi käyttää vierailun aikana kerran. Ajan satujunaan astumiseen voi päättää itse.

Satujuna on vähän kuin huvipuistolaite. Satujunassa istutaan turvakaaren takana liikkuvassa vaunussa, jossa kuuluu selostus. Selostuksen saa valittua myös suomeksi ja samaan vaunuun ei laiteta eri seurueita eli siellä saa olla rauhassa omalla porukalla. Satujunassa ei saa kuvata, joten kuvia ei siksi satujunan sisällöstä ole. Ajelu kestää vajaan 10 minuuttia.

Herkälle 3-vuotiaalle satujuna oli ehkä jopa hieman traumatisoiva kokemus. Varsinkin loppuosa satujunasta on aika pelottava äänineen ja surullisine satuineen. 6-vuotiaskin hieman säikähti, kun ei muistanut mitä tuleman pitää. Loppufiilis oli kuitenkin hyvä ja hän olisi halunnut satujunaan uudemmankin kerran.

Herkimmille kuitenkin suosittelen jättämään satujunan välistä vaikka se kuuluukin lipun hintaan.

Lipun hintaan kuuluisi myös erilaisia teatteriesityksiä päivän mittaan, mutta luulisin näiden kaikkien olevan ruotsiksi. Tätä en voi mennä vannomaan, koska en oo kertaakaan lasten kanssa niitä katsonut, mutta ainakin nimet on aina olleet ruotsiksi.

Junibackeninissa on myös aivan ihastuttava kirja- ja lahjakauppa, josta löytyy kirjoja myös muilla kielillä kuin ruotsiksi. Me ihasteltiin kirjoja monet tovit, mutta mitään ei ostettu. Hintataso on aika samanlainen kuin Suomen kirjakaupoissa.
Kirjakaupassa on myös ihana nurkkaus, jossa voi hetken hengähtää tai katsella kirjoja.

Me on tykätty kyllä Junibackenista oikein kovasti ja mua alkoikin meidän tän kevään vierailulla harmittaa ihan tosi kovasti, että mun nuorinkin lapsi alkaa olla sen ikäinen, että tämä oli varmaan vika kerta, kun Junibackenissa käytiin. Tosin jos vieraillaan Tukholmassa tiuhaan tahtiin, saattaa 6-vuotias vaikka itse pyytää uudelleen pääsyä tuonne.
Ja hei, voinhan mä sitten tulevaisuudessa viedä lapsenlapset Junibackeniin, jos joskus sellaisia ilmaantuu. Koska mä aion olla mummi, joka reissaa lastenlasten kanssa (vanhempiensa luvalla tietty).

 

 

Junibackenissa on esillä todella paljon suomalaisillekin tuttuja ruotsalaisia satuhahmoja kuten Katto Kassinen, Mimmi-lehmä, Viiru ja Pesonen ja Peppi Pitkätossu. Osa hahmoista oli mulle kuitenkin ihan tuntemattomia.
Ennen vierailua kannattaa tankata Astrid Lindgrenin satuja, tosin satujunassa ainakin Veljeni, Leijonamieli on niin pelottava, että en tiedä minkä ikäiselle sitä kirjaa kannattaa lukea. Pakko myöntää, että itselläni se on kokonaan lukematta enkä osannut yhdistää Korppua ja Joonatania kirjaan vaikka kirjan nimi tuttu olikin.
Junibacken järjestää myös yhdessä tilassa aina erilaisen, vaihtuvan näyttelyn. Kolme vuotta sitten me seikkailtiin jättimäisten semlojen eli laskiaispullien seassa. Ne oli hurjan hienoja ja 3-vuotias oli niistä ihan haltioissaan.
Tänä keväänä tilan oli vallannut Mikko Mallikas ja tilassa sai rakentaa seinille ja lattialle hauskoja ratoja. 6-vuotiaasta hauskinta oli naruista tehty esterata, joka kulki läpi Mikko Mallikkaan ja hänen isänsä asunnon.
Suosittelen kyllä käymään lasten kanssa Junibackenissa, jos kaipaatte Tukholmaan tekemistä. Paikalle on helppo mennä, liput on helppo ostaa nettisivuilta ja paikan päällä saa kulumaan tovin, jos toisenkin. Ulkona olisi ollut vielä hauska Muumi-aiheinen leikkipuisto, mutta me ei tällä kertaa jääty sinne leikkimään. Ehkä poikkeamme siellä kesällä, jos on aikaa ja päädymme Tukholmaan.

Onko junibacken jo sinulle tuttu?

 

TULETHAN SEURAAMAAN MUN ARKEA JA MATKOJA MYÖS INSTAGRAMIIN @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS: 

ABBA The Museum Tukholmassa
Tukholman Historiska Museet
Tukholman kuninkaanlinna

2 kommenttia

  1. AnnikaMi kirjoitti:

    Olipa hyvä postaus! Me käytiin just pari viikkoa sitten ekaa kertaa, mukana eskarilainen ja 5-vuotias. Tykättiin kovasti. Ihanan väljää teidän käynnillä/käynneillä, me oltiin lauantaina ja tuntui että siellä oli suunnilleen puoli laivaa. Satujuna oli upea, yksityiskohtia olisi voinut ihailla paljon pidempäänkin. Mä kyllä tarkoituksella höpöttelin ääninauhan päälle lopussa, etteivät lapset olisi jääneet kuuntelemaan surullista satua. Kulkemisesta sen verran että Siljan terminaalin päästä pääsee bussilla 76 Djurgårdenin sillan kupeeseen, ei tarvitse kävellä metroasemalle.

    • colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

      Kiitos ja hei kiitos vinkistä. Me kuljettiin viimeksi ekaa kertaa bussilla, tosin vähän kiertoreittiä. Mun oli tosi vaikea saada apua Tukholman keskusasemalla ees oikean bussin etsintään ja lopulta itse tutkin kartasta millä päästäisiin terminaalille. Täytyy ensi kerralla testata tuo bussi kyllä keskustaan päin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *