Hae
Colour Outside the Lines

Tukholman Historiska Museet

Yksi meidän lempipuuhista reissussa on käydä museoissa. Tukholmassa olemme käyneet jo aika monessa museossa. Suurimpaan osaan museoista alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi, joten vain aikuisista joutuu maksamaan pääsymaksun. 
Melissa rakastaa museoissa kiertämistä, joten hänen kanssaan sinne on todella helppo mennä. Valitsemme museokohteen aina yhdessä ja olemmekin nyt käyneet kahdesti Tukholmassa ollessamme Historiska Museetissa eli historiallisessa museossa, koska sinne pääsevät kaikki ilman pääsymaksua. Silloin ei haittaa vaikka ihan koko museota ei kerkeisi, tai jaksaisi, kiertääkään. 
Historiallinen museo on helposti löydettävissä julkisilla. Viimeksi me kävelimme paikalle vesisateessa ja vähän eksyttiin matkalla, joten museoon päästessämme olimme litimärkiä. Onneksi osaamme Melissan kanssa ottaa eksymisen aina avoimin mielin vastaan, koska meidän mielestä se tarkoittaa vain uutta seikkailua ja uusia paikkoja, joita voi matkalla nähdä. 
Metrolla eli ruotsalaisittain tunnelbanalla kulkee museolle todella kätevästi niin keskustasta kuin Silja Linen terminaalistakin. Terminaalia lähimpänä oleva metroasema on Gärdet. 
Keskustasta päin hypätään metroon, jonka määränpää on Ropsten ja jäädään pois pysäkillä Karlaplan. Keskusasemalta on matka-aika 4 minuuttia.  
Silja Linen terminaalista tullessa metron määränpääksi valitaan Norsborg ja jäädään pois jo heti seuraavalla pysäkillä eli Karlaplanilla. Matka-aika on tällöin 2 minuuttia. 
Molemmista suunnista tullessa saavutaan samalle asemalle ja ulostullessa edessä avautuu alla näkyvä aukio. Talvisin tuon suihkulähteen tilalla on usein ollut luistinrata. 
SLn sivuilla oleva reittiopas ehdottaa vaihtamaan bussiin, joka veisi museon eteen, mutta siinä tuhraantuu vaan turhaa aikaa, koska bussia pitäisi odotella noin kymmenen minuuttia ja matka-aika bussilla on linjasta riippuen 1-3 minuuttia. Helpoiten perille pääsee, kun kävelee tuon aukion läpi suoraan takana näkyvälle kadulle ja sitä eteenpäin niin kauan, että museo on oikealla puolella. Kävelyyn kuluu noin 5 minuuttia eli perille pääsee nopeammin kuin bussia odottaen. Huomasimme kävelymatkalla viimeksi Ferrarien myyntiliikkeen ja jäimme ihastelemaan niitä ikkunasta. 

Kesällä museon edessä olevan puun runko oli koristeltu virkkaamalla.


Museossa on useampi pysyvä näyttely sekä vaihtuva näyttely. Me satuimme paikalle juuri ennen viikinkiteeman loppumista. Tämä oli siis elokuussa 2017, joten osa kuvissa näkyvistä asioista ei valitettavasti enää ole museossa näkyvillä. Viikinkiteema oli suunnattu lapsille ja museon keskellä olevalla sisäpihalla oli vaikka mitä viikinkeihin liittyvää. Palaan niiden pariin hieman myöhemmin tässä postauksessa. 

Museon pysyviin näyttelyihin kuuluu esimerkiksi Ruotsin historiaa, esihistoriaa ja keskiaikaista taidetta. Pysyvästi näytteillä on myös huimasti viikinkiesineistöä ja suosittelenkin menemään mieluummin tänne kuin Tukholmassa olevaan Vikingaliv-viikinkimuseoon. Tosin nyt museossa rakennetaan vieläkin isompaa viikinkinäyttelyä kuin aiemmin ja sen on tarkoitus aueta vasta toukokuussa 2020. Luulenpa, että meidän täytyy tehdä koko perheellä sinne silloin uusi reissu! 

Yksi museon erikoisuuksista on kellarikerroksessa oleva Guldrummet eli kultahuone, jossa on esillä muun muassa vanhoja rahoja, koruja ja diadeemeja. Ja sinne pääsee muuten myös rattailla ja pyörätuolilla museossa olevan hissin ansiosta. Museosta on muutenkin tehty tosi helposti kuljettava. 

Museossa on laukuille ja takeille ilmaiset lukittavat säilytyslokerot. Esimerkiksi kultahuoneeseen ei saa viedä laukkuja. 
Takana kultahuoneen sisäänkäynti. 
Kultahuoneen erilaisia kruunuja.

Museon tarjonta on ihan viihdyttävää katseltavaa vaikkei olisikaan mitenkään erityisen kiinnostunut historiasta. Museossa järjestetään myös erilaisia teemapäiviä ja tapahtumia sekä ohjattuja kierroksia. Viimeksi ainakin siellä olisi ollut lapsille tehtävävihko, jossa museokierroksen aikana piti kerätä paperille vastauksia kysymyksiin ja kierroksen loputtua museokaupan tiskiltä olisi saanut jonkun pienen palkinnon. 

Niin ja muuten se museokauppa on jo vierailun arvoinen vaikka ei muuten museoon menisikään! 

Museossa on myös hauskoja pisteitä missä pääsee pukeutumaan esimerkiksi viikingiksi. Lapsille on ihan huimasti kaikkea pientä tekemistä joka välissä, joten museoon voi helposti mennä lastenkin kanssa. 


Niin, se sisäpihan viikinkitapahtuma. Menimme siis historialliseen museoon, koska emme tuolloin vielä olleet siellä käyneet ja se oli ilmainen. Ja se taisi aueta ensimmäisenä. Emme olleet tietoisia tästä tapahtumasta vaan se oli meille ihan täysin yllätys. Onnekas sellainen, koska meillä oli ihan huippuhauskaa. 
Olimme liikenteessä arkipäivänä aika aikaisin, joten museo oli aikalailla tyhjä. Muutama muu turisti oli meidän lisäksi tuolla sisäpihalla. 

Pihalla oli laiva, jossa oli ollut edellisenä viikonloppuna jotain ohjelmaa lapsille.

Melissa pääsi ampumaan jousipyssyllä, tekemään viikinkileipää ja kokeilemaan haarniskaa. Viikinkileipää tekemässä ollut ”viikinkien palvelija” kertoi tuon leivän olleen vaan rikkaille ja koska hän oli köyhä palvelija, ei hän sitä koskaan saanut syödä. Leipää uitettiin voissa ja syötiin. Se oli maukasta ja hyvää, osaksi siksi, että se tehtiin siinä itse juuri ennen syöntiä. Ainahan lämmin ja tuore leipä on parasta. 

Vaatteet haisivat koko loppupäivän savulle, mutta emme antaneet sen häiritä. Sisäpihalla oli myös hernepusseja, joita heiteltiin maaliin ja täytimmepä jonkinlaisen kyselynkin siitä mistä olimme käymässä ja miksi olimme tulleet museoon. Niidenkin vastausten perusteella liikenteessä oli aika paljon turisteja. 
Kävimme museossa uudelleen marraskuussa 2018 ja tuolloin museossa oli uutena lasten arkeologiaosasto, jossa pääsi hiekasta etsimään erilaisia esineitä. Tämä oli rakenteilla meidän edellisen vierailun aikaan. 

Kaiken kaikkiaan museo on ihan huippukiva vierailukohde, oli sitten matkalla lasten kanssa tai ilman lapsia. Plussaa ilmaisesta sisäänpääsystä, pitkistä aukioloajoista ja englanninkielisistä verkkosivuista.

Oletko sinä vieraillut Tukholman historiallisessa museossa? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.