Tukholman Historiska Museet


![]() |
Kesällä museon edessä olevan puun runko oli koristeltu virkkaamalla.
Museossa on useampi pysyvä näyttely sekä vaihtuva näyttely. Me satuimme paikalle juuri ennen viikinkiteeman loppumista. Tämä oli siis elokuussa 2017, joten osa kuvissa näkyvistä asioista ei valitettavasti enää ole museossa näkyvillä. Viikinkiteema oli suunnattu lapsille ja museon keskellä olevalla sisäpihalla oli vaikka mitä viikinkeihin liittyvää. Palaan niiden pariin hieman myöhemmin tässä postauksessa.
Museon pysyviin näyttelyihin kuuluu esimerkiksi Ruotsin historiaa, esihistoriaa ja keskiaikaista taidetta. Pysyvästi näytteillä on myös huimasti viikinkiesineistöä ja suosittelenkin menemään mieluummin tänne kuin Tukholmassa olevaan Vikingaliv-viikinkimuseoon. Tosin nyt museossa rakennetaan vieläkin isompaa viikinkinäyttelyä kuin aiemmin ja sen on tarkoitus aueta vasta toukokuussa 2020. Luulenpa, että meidän täytyy tehdä koko perheellä sinne silloin uusi reissu!
Yksi museon erikoisuuksista on kellarikerroksessa oleva Guldrummet eli kultahuone, jossa on esillä muun muassa vanhoja rahoja, koruja ja diadeemeja. Ja sinne pääsee muuten myös rattailla ja pyörätuolilla museossa olevan hissin ansiosta. Museosta on muutenkin tehty tosi helposti kuljettava.
Museossa on laukuille ja takeille ilmaiset lukittavat säilytyslokerot. Esimerkiksi kultahuoneeseen ei saa viedä laukkuja.
|

![]() |
Takana kultahuoneen sisäänkäynti. |
![]() |
Kultahuoneen erilaisia kruunuja.
Museon tarjonta on ihan viihdyttävää katseltavaa vaikkei olisikaan mitenkään erityisen kiinnostunut historiasta. Museossa järjestetään myös erilaisia teemapäiviä ja tapahtumia sekä ohjattuja kierroksia. Viimeksi ainakin siellä olisi ollut lapsille tehtävävihko, jossa museokierroksen aikana piti kerätä paperille vastauksia kysymyksiin ja kierroksen loputtua museokaupan tiskiltä olisi saanut jonkun pienen palkinnon.
Niin ja muuten se museokauppa on jo vierailun arvoinen vaikka ei muuten museoon menisikään!
|


Museossa on myös hauskoja pisteitä missä pääsee pukeutumaan esimerkiksi viikingiksi. Lapsille on ihan huimasti kaikkea pientä tekemistä joka välissä, joten museoon voi helposti mennä lastenkin kanssa.



Niin, se sisäpihan viikinkitapahtuma. Menimme siis historialliseen museoon, koska emme tuolloin vielä olleet siellä käyneet ja se oli ilmainen. Ja se taisi aueta ensimmäisenä. Emme olleet tietoisia tästä tapahtumasta vaan se oli meille ihan täysin yllätys. Onnekas sellainen, koska meillä oli ihan huippuhauskaa.
Olimme liikenteessä arkipäivänä aika aikaisin, joten museo oli aikalailla tyhjä. Muutama muu turisti oli meidän lisäksi tuolla sisäpihalla.

![]() |
Pihalla oli laiva, jossa oli ollut edellisenä viikonloppuna jotain ohjelmaa lapsille.
Melissa pääsi ampumaan jousipyssyllä, tekemään viikinkileipää ja kokeilemaan haarniskaa. Viikinkileipää tekemässä ollut ”viikinkien palvelija” kertoi tuon leivän olleen vaan rikkaille ja koska hän oli köyhä palvelija, ei hän sitä koskaan saanut syödä. Leipää uitettiin voissa ja syötiin. Se oli maukasta ja hyvää, osaksi siksi, että se tehtiin siinä itse juuri ennen syöntiä. Ainahan lämmin ja tuore leipä on parasta.
Vaatteet haisivat koko loppupäivän savulle, mutta emme antaneet sen häiritä. Sisäpihalla oli myös hernepusseja, joita heiteltiin maaliin ja täytimmepä jonkinlaisen kyselynkin siitä mistä olimme käymässä ja miksi olimme tulleet museoon. Niidenkin vastausten perusteella liikenteessä oli aika paljon turisteja.
|




Kaiken kaikkiaan museo on ihan huippukiva vierailukohde, oli sitten matkalla lasten kanssa tai ilman lapsia. Plussaa ilmaisesta sisäänpääsystä, pitkistä aukioloajoista ja englanninkielisistä verkkosivuista.