Hae
Colour Outside the Lines

Muista kehua kesäloman aloittanutta nuorta!

Meidän teini pääsi seitsemänneltä luokalta lauantaina. Itsestä tuntuu oman seiskaluokan lopetus niin läheiseltä ajalta ja nyt oma lapseni pääsi seiskaluokalta. Niin se aika vierii. 

Melissa ei ole koskaan ollut täyden kympin oppilas enkä ole sitä koskaan häneltä odottanutkaan. Olin itsekin keskiverto-oppilas ja numerot yläasteella tippuivat paljon siitä mitä ne olivat joskus ala-asteella olleet. Oppiaineet vaikeutuivat ja meiltä odotettiin oppilaina paljon enemmän. 
Muistan kuinka hankalaa keskittyminen ja lukeminen niihin omasta mielestä tylsimpiin aineisiin oli enkä niissä sitten loistanutkaan. Tunsin kovia paineita saada hyvä todistus ja jo seiskan saaminen todistukseen matematiikasta, joka oli aiemmin ollut yhdeksän, tuntui todella pahalta. Kun joku vielä mainitsi, että numeroita pitäisi vähän nostaa, lannistuin. 
Omien kokemusteni perusteella en painosta lapsiani hyviin numeroihin. Tottakai kannustan heitä yrittämään parhaansa ja valan uskoa lapsiin, että he pystyisivät parempaankin, mutta se ainainen kutosten voivottelu ei auta ketään. 
Meidän teinillä oli tosi vaikea kouluvuosi. Oli uuteen luokkaan ja uuteen kouluun tutustumista, koulukiusaamista, ahdistusta, paniikkikohtauksia ja paljon sairastelua. Näiden kaikkien takia koulutyö kärsi, joka oli minulle sanomattakin selvää. Olin siis onnellinen, että lapsi ylipäätään pääsi luokaltaan ja sai tehtyä kaikki tarvittavat koulutyönsä tehtyä. 
Melissa ahdistuu ja stressaantuu helposti muiden odotuksista ja juurikin ne kutosten voivottelut saavat hänet ahdistumaan vieläkin enemmän. Hän ei osaa vielä ajatella positiivisesti kaikkia ysejä, joita todistuksesta kuitenkin löytyi. Käsityö, kuvaamataito, musiikki, terveystieto, äidinkieli ja englanti ovat ne hänen vahvat aineensa, joissa myös loisti hyvät numerot. 
Mielestäni pitäisi enemmän kehua nuoria niistä heidän vahvuuksistaan ja niissä saavutetuista hyvistä numeroista kuin soimata niistä vähän huonommista. Tämä huonojen numeroiden ja niiden aiheuttavien negatiivisten reaktioiden summa nimittäin sai meidän teinin kokonaan vähättelemään sitä asiaa, että hänen englannin numeronsa oli todistuksessa 10! 
Kehuinkin todistuksen kaikkia hyviä puolia, kuten sitä, että käytös oli 9 vaikka hän on usein unohtanut kirjat kotiin. Tuota englannin numeroa kehuin kaikille, koska olen itse myös ollut hyvä englannissa, mutta en silti koskaan saanut sitä kymppiä todistukseen. 
Olemme myös jutelleet pitkin kevättä sekä yhdessä että ulkopuolisen keskusteluavun kanssa siitä, että numeroita on onneksi vielä kaksi vuotta aikaa nostaa. Ei liinaa kannata heittää kehään ihan vielä. 

Muistitko sinä kehua nuoren todistusta? 

3 kommenttia

 1. Kaunismäessä kirjoitti:

  Hyvä kirjoitus! Minusta tuntuu, että nykyään lapset ja nuoret ovat hyvin tietoisia siitä, miten tärkeää koulunkäynti ja riittävän hyvä todistus on. Minun nuoruudessani oli paljon huolettomampi suhtautuminen. Tämähän on sinänsä hyvä asia ja varmasti nykyään nuoret saavat paljon enemmän tukea ja ohjausta oman tulevaisuuden ja opintojen suunnitteluun. Kääntöpuolena on se, että jo alakoululaiset stressaavat numeroista ja kokevat huonommuutta, jos eivät suoriudu toivomallaan tavalla. Itse olen koko ajan hokenut meidän lapsille ja nuorille, että kaikessa ei voi olla hyvä ja tärkeää on verrata numeroita siihen omaan tasoon juuri siinä aineessa. Ja joskun voi joku koe mennä mönkään ja sekään ei ole maailmanloppu! Tärkeää on myös nauttia vapaa- ajasta ja harrastuksista hyvällä omalla tunnolla. Aurinkoista loppuviikkoa teille ❤❤❤

 2. Minna M kirjoitti:

  Hienoa toimintaa sinulta! Liian usein tulee kiinnitettyä huomiota heikkouksiin ja niihin ei niin hyvin menneisiin juttuihin.
  Meillä lapset saivat monisivuiset sanalliset arvioinnit. Numeroita ei tullut vielä kutosellakaan. Sitä pidän vain hyvänä asiana.
  Rentoa ja ansaittua kesälomaa Melissalle!

 3. Susanna / Colour Outside the Lines kirjoitti:

  Tämäpä juuri! Nykyään aletaan jo niin aikaisin painottaa sitä kuinka tärkeää hyvät numerot ovat tulevaisuuden kannalta, että lapset stressaantuvat niistä. Meillä onneksi tytön koulumotivaatio on näin syksyn tullen taas hieman noussut ja toivon, että nyt suunta on vain ylöspäin, mutta olen joka tapauksessa hänestä ylpeä, että koulunsa loppuun suorittaa vaikkei yksikään numero nousisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.