Hae
Colour Outside the Lines

Meille iski norovirus -kuinka siitä selviää?

Meille iski viime viikon perjantaina ihan kamala vatsaflunssa, norovirus tai mikälie. Näin jälkikäteen tiedän sen tulleen päiväkodilta, jossa sitä oli ilmeisesti jo alkuviikosta liikkeellä. Päiväkodillakaan eivät olleet ihan varmoja onko liikkeellä norovirus vai tavallinen vatsatauti.

Heräsin perjantaina aamuyöllä aivan järkyttävän huonoon oloon ja sain onneksi Janin hereille hakemaan itselleni sankon, koska en heikotukseltani päässyt sängystä pois. Makasin koko perjantain sängyssä, oksentaen ja leväten sekä kärsien kivuliaista vatsakrampeista. Väsytti aivan kamalasti, mutta en saanut nukuttua. Minua palelsi aivan kuin olisin ollut ulkona pakkasessa alasti vaikka makasin kahden paksun peiton alla. Pääkin oli kipeä. Vielä kirsikkana kakun päällä tähän vatsaflunssaan kuului ripuli. Koska minua heikotti ja huimasi, jouduin joka ikinen kerta vessahädän yllättäessä pyytämään jonkun taluttamaan minut kylpyhuoneeseen, koska en pysynyt itsekseni pystyssä. Alas meni vain vesi ja muutama pieni sipsi.

Onneksi minulla oli hyvä hoitaja. 

Lauantai meni edelleen sängyssä maatessa. Oksentaminen onneksi loppui jo perjantain puolella, mutta vatsa oli edelleen sekaisin ja kipeä. Mikään ei oikein maistunut, mutta väkisin työnsin alas muutaman ranskalaisen muiden syödessä noutoruokaa.

Sunnuntaina tauti olikin sitten jo sekä Janilla että Bealla. Minulla oli edelleen todella heikko olo ja vietimmekin koko sunnuntain Vivian kanssa sohvalla katsellen televisiota ja lukien kirjoja, koska lastenhuoneeseen ei päässyt, kun Bea oli omassa sängyssään potemassa tautia. Sunnuntaina Melissa alkoi jo valitella vatsaansa ja pääkipua. Hänelle nousikin sitten illalla jo lämpö.

Bea parani nopeasti ja oli jo sunnuntai-iltana kunnossa. Jani oli vielä maanantainakin sänkypotilaana. Melissa alkoi oksentamaan tiistaina ja hän oksensikin meistä rajuimmin. Koko päivän aikana hän ei saanut pysymään sisällään muuta kuin lasillisen mansikkakeittoa.

Vivian nakkikeitto vs minun nakkiliemi. 

Minua heikotti edelleen tiistaina aivan vietävästi. Maanantaina onneksi loppuivat ne ihan hirvittämmät vatsakrampit, mutta tiistai-iltana kävelin seiniä pitkin, koska huimasi niin hurjasti. Vielä tiistainakaan ei oikein maistunut mikään ruoka. Vatsa oli edelleen kipeä ja kaikki ruoka ällötti. Keskiviikkona heräsinkin flunssaoireisiin. Se tuli ilmeisesti jälkitautina vatsaflunssasta.

Taapero on meillä ainoa, joka on tältä taudilta ainakin toistaiseksi välttynyt.

Kuinka vatsataudista tai noroviruksesta sitten selviää? 

Lepää. Makaa sängyssä tai sohvalla ja katso vaikka maraton lempisarjoistasi. Jos olet itse kipeänä ja lapset ei, anna heidän hyvällä omatunnolla katsoa televisiota, että saat itse levätä. 

Juo nesteitä. Juota lapsille pillimehuja tai syötä vaikka mehujäitä, jos ne maistuvat. Nesteytys on tärkeintä, ettei keho pääse kuivumaan. Jos nesteet eivät lapselle millään kelpaa, ota yhteyttä lääkäriin ja kysy missä vaiheessa lapsi kannattaa viedä tiputukseen. 

Syö jotain pientä suolaista, esimerkiksi sipsiä tai lihalientä. Itse keitin lapsille nakkikeittoa ja söin pelkkää lientä. 
Pyydä apua. Pyydä ystävää tai sukulaista käymään kaupassa, jos et sinne itse kykene menemään ja tarvitsette jotain kriittistä. Älä ainakaan mene kauppaan kipeänä tartuttamaan muita! Jos kukaan ei voi tuoda mitään, käytä ruokakaupan kotiinkuljetuspalvelua. 
Lasten ollessa kipeitä, pese käsiä saippualla joka kerta, kun kosket lapsiin, heidän lakanoihin tai oksennussankoihin. Käytä eri käsipyyhettä kuin sairastuneet. Pese vaatteet ja lakanat heti heidän parannuttua. Myös ovenkahvat ja muut pinnat olisi hyvä puhdistaa.

Onko teillä sairastettu vatsatautia tänä vuonna? 

2 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Hei! Norovirus on kyllä kamala tauti! Meille se iski myös viime viikon perjantaina ja mies sattui olemaan vielä viikonlopun reissussa, niin viikonloppu oli kyllä todella raskas 2.5- sekä 4.5-vuotiaan kanssa vuoroin sairastaen :/ Onneksi sain omista vanhemmistani apua, tosin hekin tietysti sairastuivat… Olin yllättynyt kuinka pitkään tuo huono olo ja vatsakipu jatkuu taudin jälkeen, tänään vasta suht ok olo. Toivotaan, että norovirus pysyy ainakin tovin nyt loitolla 🙂
  Mukavaa kevättä teidän perheelle!

  -Tiia

 2. Susanna / Colour Outside the Lines kirjoitti:

  Voi kauheaa, toivottavasti teillä voidaan jo paremmin!
  Ilmeisesti noroon tulee pariksi kuukaudeksi immuniteetti, tai niin ainakin väitetään. Minä todellakin toivon, että meillekään se ei enää uudelleen iske.
  Muistan sairastaneeni tämän samaisen taudin joskus kymmenisen vuotta sitten, mutta silloin se ei ollut läheskään näin raju vaan meni ohi parissa päivässä.

  Meillä on taapero vielä taudilta välttynyt, pidän sormet ja varpaat ristissä, ettei hän sairastu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *