Hae
Colour Outside the Lines

Miten meidän unirytmi on muuttunut vauvan myötä?

Mä oon aina ollut tosi aamu-uninen ja kadehtinut niitä, jotka oikeasti jaksavat nousta aikaisin. Varmasti päivässä saisi paljon enemmän aikaiseksi, jos heräisi aikaisin aamulla. Vaikka nousisin aikaisin, olen väsynyt vielä pitkään ja se herääminen kestää muutaman tunnin eli ei mitään toivoakaan, että lähtisin vaikka lenkille heti herättyäni. J myös nukkuu mieluummin pitkään aamulla ja valvoo myöhään illalla, mutta jotenkin meidän kaikki lapset ei ole tätä geeniä perineet.
Lissua odottaessani ajattelin unirytmin muuttavan vauvan myötä, koska kaikki vauvathan ovat aamuvirkkuja. Voi, kuinka väärässä olinkaan. Lissulla oli koliikki, jonka takia valvoimme kahdestaan neljään aamuyöllä ja nukuimme puolille päivin. Silloin ei ollut edes sitä toista hyssyttelijää vaan valvoin vauvan kanssa yksin. Koliikin hävittyä vauva alkoi kyllä nukkumaan aiemmin, mutta olisi mielellään vetänyt sikeitä iltapäivän puolelle, jos vaan olisi siihen ollut mahdollisuus. Koko lapsuutensa Lissu on ollut illan virkku ja aamun torkku enkä usko siihen tulevan muutosta, kun teini-ikä on lähestymässä. Nukuimmekin aina vapaapäivinä pitkään yhdessä ja nautimme aamujen hitaudesta.
B on taas aivan toista maata. Olemme asuneet yhdessä lähemmäs kolme vuotta ja alussa B saattoi päiväkotirytminsä takia nousta viikonloppuisinkin jo aamukuudelta. Meistä toinen nousi aina hänen kanssaan katsomaan lasten ohjelmia. Tämä nouseminen siis tarkoitti unisena peittoa ja tyynyä raahaten olohuoneeseen kävelemistä, television aukaisemista ja sohvalla torkkumista. Myöhemmin hankimme toisen television makuuhuoneeseen ja B sai katsella aamun lastenohjelmat meidän sängyssä, jolloin saimme molemmat J:n kanssa vielä nukkua hetken pidempään. Nykyään B ei ole päiväkodissa, joten aamut alkavat muutamaa tuntia myöhemmin.
Raskausaikana ajattelin tämänkin vauvan olevan aamuvirkku kuten B, jolloin voisimme aina aamuisin kaikki nousta yhdessä ja aloittaa päivän touhut. No, taas olin väärässä. Eihän se vauva aluksi mennyt nukkumaan ennen aamuviittä ja B saattoi nousta jo seitsemältä. Oli muuten rankat muutama ensimmäinen kuukausi vaikka meitä kaksi aikuista tällä kertaa olikin. Vauva nukkui kyllä aamulla pitkään, mutta ei sitä itse kuitenkaan kovin saanut nukuttua. B ei enää nuku päiväunia ja vauvakaan ei nukkunut kuin muutamia kymmenen minuutin pätkiä päivän aikana.
Nykyään Nipsu menee yöunille noin yhdeltätoista illalla. Kesäaika hieman sotki tätä, koska meillä mentiin jo hienosti kymmenen aikaan yöunille talviaikaan. Yöllä Nipsu herää syömään muutaman kerran, yleensä noin puoli neljän ja puoli seitsemän aikaan. Hän kuitenkin nukahtaa pullolle ja jatkaa uniaan. Pahimmasta univajeesta ollaan siis päästy eroon. Aamulla Nipsu herää yleensä noin puoli yhdeksän eli suunnilleen samaan aikaan B:n kanssa. Aamulla Nipsu kuitenkin nukkuu vielä noin tunnin unet viimeistään yhdeltätoista. Muuten päivällä tosiaan nukutaan niitä 10-15 minuutin torkkuja vähän milloin sattuu. Nyt viimeisen viikon ajan hän on kyllä alkanut nukkumaan pidempiä päikkäreitä. Varmaan joku kasvukausi menossa.
Parasta aamuissa on Nipsun mielestä se, kun aamulla herättyä saa tulla isin ja äidin väliin (tai kuten kuvista näkyy, välillä myös isosiskon viereen) ja kölliä siinä vähän aikaa. Aamuisin Nipsu jutteleekin paljon ja selvästi nauttii seurasta ja siitä, että ollaan vaan eikä ole kiire mihinkään.

Onko teidän vauvoilla selkeä unirytmi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.