Hae
Colour Outside the Lines

Onko meidän lapsiluku täynnä?

Onko teidän lapsiluku täynnä? Näin kolmekymppisenä sitä kysymystä yleensä aletaan kysellä. Tosin koska meillä on jo 3 lasta, ei minulta ole tätä kyselleet kuin lähimmäiset, jotka tuntevat minut tarpeeksi hyvin.

Facebook ja Instagram muistuttelevat mua tasaisin väliajoin sekä raskaus- että vauva-ajasta. 

Vaikka esikoisen vauva-ajan muistot on aika hataria kamalan koliikin takia ja pienin ei nukkunut kunnolla ennen 2-vuotissyntymäpäiväänsä, on meillä Janin kanssa molemmilla ollut koko ajan vauvakuume. Olenkin aiemmin kirjoittanut tänne kroonisesta vauvakuumesta

Eli onko meidän lapsiluku täynnä?  

Ei lähimainkaan. Minä haaveilen, että saisimme kolme lasta lisää. Luulen, että Jani ei ehkä ihan niin montaa vauvaa halua, koska hän ajattelee asiaa käytännön ja rahankin kannalta eikä vain sydämellä kuten minä. 

Lapsiluku ei siis ole vielä läheskään täynnä vaan meillä haaveiltiin viimeksi tänään yhdessä vauvasta. Syliin mahtuisi vielä useampikin pieni. 

Miksi olemme siirtäneet vauvahaaveita? 

Itselläni on tällä hetkellä aikamoinen stressi ja kiire opintojen kanssa. Yritän saada opintoni valmiiksi ensi kesään mennessä ja se tarkoittaa sitä, että illat mene aika lailla opiskellessa lasten mentyä nukkumaan. Jani valmistuu jo parin kuukauden päästä.

Olemmekin tarkoituksella siirtäneet vauvahaaveita aina vain eteenpäin, koska tässä elämäntilanteessa vauvan hoitaminen voisi olla se asia, joka katkaisee kamelin selän. Vaikka vauva olisikin suuresti rakastettu, tarkoittaisi uusi raskaus, ainakin entisten perusteella, jatkuvaa pahoinvointia ja mahdollisesti jopa vuodelepoa. Se taas tarkoittaisi sitä, että opintojen loppuun saattamista pitäisi taas siirtää. Minähän olen ollut jo kerran poissa koulusta, kun odotin Viviaa ja olin äitiyslomalla enkä sen takia enää haluaisi tätä vaihetta elämässä pitkittää.

Jos nyt tulisin raskaaksi, olisi siinä sekin puoli, että äitiyspäivärahani laskettaisiin opintotuesta tai tuloista, jotka saan tämän vuoden pop upista. Tuloni siis jämähtäisivät siihen minimiäitiyspäivärahaan. Toisaalta se olisi varmaan siltikin enemmän kuin opintotuki. Ainakin Kelan laskurin mukaan tuloni tuplaantuisivat opintotukeen verrattuna, kun tässä nopeasti laskeskelin tulot viime vuoden tulojen perusteella. 

Toisaalta minua mietityttää myös työllistyminen, jos jäisin suoraan opintojen jälkeen kotiin äitiyslomalle. Olisiko se mahdollisten tulevien työnantajien mielestä väärin? Varsinkin jos haluaisimmekin lopulta enemmän kuin yhden lapsen lisää ja olisin kahdesti äitiyslomalla peräjälkeen ennen mahdollista työllistymistä. Jos ehtisin ensin työllistyä, saattaisi sekin olla työnantajien mielestä väärin, kun mahdollisesti heti jäisin äitiyslomalle.

Miksi kuitenkin olisi järkevää alkaa jo yrittämään raskautta?

Jos terveyden kannalta tätä asiaa alkaa miettiä, ei minulla ole enää hirveämmin aikaa yrittää saada lisää lapsia. Täytän ensi keväänä jo 35 vuotta, joten nyt olisi korkea aika aloittaa. Viviaa yritettiin saada alulle yli vuosi, joten tiedän, etten tule raskaaksi välttämättä samantien. Minultahan on poistettu toinen munanjohdin kohdunulkoisen seurauksena, joka tuo omat lisähankaluutensa lasten saamiseen.

Myös riskit raskaudessa nousevat koko ajan mitä vanhemmaksi tulen. Kaksosraskauden riski minua ei pelota, koska meidän molempien suvuista löytyy terveenä syntyneitä kaksosia. Näin ollen en sitä osaa edes pelätä. Muita riskejä on kuitenkin lukematon määrä. 

Tässä on monia asioita pohdittavana ennen oikean ajan päättämistä. Vai voiko tässä asiassa edes olla oikeaa aikaa? 

 

Minkä ikäisenä sinä olet saanut lapsia? 

 

Lue myös: 

Miksi hankin lapsen 18-vuotiaana yksin? 

 

MUISTATHAN SEURATA MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

2 kommenttia

  1. Jannina kirjoitti:

    Hyvä kirjoitus ja asia on sellainen mitä mekin ollaan pohdittu. Ikää on 34v ja kaksi tyttö lasta. Me ollaan yhdessä tuumin päädytty siihen ettei enää meille lapsia tulisi. Syitä on monia mm. Taloudellinen tilanne ja se etten varmasti enää jaksaisi vauvavuotta. Varsinkaan jos on yhtään samanlainen huono nukkuja kuin kuopus. Välillä saatan pohtia , että mitä olisi jos tulisi vielä poika mutta ne ajatukset väistyvät nopeasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.