Hae
Colour Outside the Lines

Sain papa-kokeen tulokset

Sain eilen postissa papa-kokeen tulokset.

Sain helmikuussa kotiin kirjeen, jossa kerrottiin, että Kuopiossa järjestetään papa-kokeen joukkotarkastus kaikille 35 vuotta tänä vuonna täyttäville naisille. Joukkotarkastukset järjestetään valtakunnallisesti viiden vuoden välein kaikille 25-65-vuotiaille naisille ja niihin osallistuminen on ilmaista.

Koska olen tosi huono käymään muuten gynekologilla, varasin ajan ilmaiseen papa-kokeeseen. Papa-koettahan suositellaan otettavaksi juurikin viiden vuoden välein. Tämän takia ihmettelimme kokeeseen mennessäni hoitajan kanssa, etten ollut saanut ollenkaan kutsua 30-vuotiaana papa-kokeeseen. Toisaalta siihen saattoi vaikuttaa puhdas näyte 28-vuotiaana, jolloin koetta ei ehkä ole nähty tarpeelliseksi.

Papa-koe otettiin minulta maaliskuun puolessa välissä ja vastaus tuli tosiaan eilen postissa. Minulle oli kerrottu, että vastauksessa voi kestää jopa kaksikin kuukautta.


Vastaus oli hieman hämmentävä ja ehkä myös hieman pelottava. Vastauksessa luki näin:

”Kokeen perusteella teillä ei ole todettu pahanlaatuisia muutoksia, mutta pidämme aiheellisena uutta näytettä 6 kuukauden kuluttua.

IRTOSOLUNÄYTTEEN TULOS
Näytteen tutkittavuus: Riittävä
Epiteelisoluatypia

Lievästi poikkeavat löydökset.
Näytteessä todetaan levy ja lieriöepiteelisolukon muutos, joka edellyttää kontrollinäytettä.”

Olin hieman shokissa tuon kirjeen luettuani ja vielä enemmän olin shokissa, kun menin googlettamaan mitä tuo epiteelisoluatypia tarkoittaa. Ikinä ei saisi googlettaa, koska ihan sama mitä vaivaa googletat, on vastaus aina syöpä.

Tämä kuitenkin oikeasti saattaa tarkoittaa sitä, että syöpä on kehittymässä.


Tällaisen tekstin googlettamalla löysin: 

Epiteelisoluatypia: Pahanlaatuisia tai mahdollisesti sellaisiksi kehittyviä solumuutoksia. Atypian voimakkuus ratkaisee, suositellaanko jatkossa papa-seurantaa vai tarvitaanko lisätutkimuksia. Epiteelisoluatypiat jaetaan edelleen levy- ja lieriösoluperäisiin muutoksiin. Papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamat muutokset kuuluvat epiteeliatypioihin, ei tulehdusmuutoksiin, koska HPV on oleellinen osatekijä kohdunkaulan syövän synnyssä. (Terve.fi)

Minä olen nuorempana saanut HPV-rokotteen, koska olen ollut mukana rokotetestauksessa. Tai ainakin kuvittelen saaneeni rokotteen, koska lumerokotteen saaneille ilmoitettiin asiasta ja olen aina uskonut saaneeni sen oikean rokotteen. 

Jotenkin siis olen elänyt siinä uskossa, että olen turvassa HPV-virukselta ja näin ollen myös kohdunkaulansyövältä. Mutta eihän se nyt mikään tae ole tietenkään. 

Nyt pitää puoli vuotta odotella uutta koetta ja sen tuloksia. Puoli vuotta tuntuu ihan hirvittävän pitkältä ajalta, koska koko sen ajan joutuu jännittämään ja pelkäämään, jos jotain muutosta huonompaan suuntaan onkin tapahtunut ja puoli vuotta on oikeasti aika pitkä aika olla ajatustensa kanssa yksin. 

Laitoin eilen tästä asiasta Instagramin storiesien puolelle, koska oikeesti vähän pelästyin tuota googlettelun tulosta ja sainkin paljon viestejä naisilta, jotka olivat kokeneet papa-kokeen tuloksia suuntaan tai toiseen. Se vertaistuen määrä, joka täällä somessa on, on ihan valtava! Mulle ainakin some tuo niin paljon lisää mun elämään. Oon saanut uusia ystäviä, käynyt ihania keskusteluja ja juurikin saanut vertaistukea vaikeissa asioissa. 

Ja mä haluan tuoda esille näitä vaikeitakin asioita, koska jollekin siitäkin voi olla apua. Haluan kertoa myös näistä huonommistakin päivistä ja fiiliksistä. 

Kerron sitten tänne myös mitä seuraava papa-kokeen tulos kertoo. 

Onko sinulla ollut samaa papa-kokeen diagnoosia? 

 

LUE MYÖS:

TÄLTÄ MINÄ NÄYTÄN JA SE ON OKEI

HORMONIKIERUKKA -PLUSSAT JA MIINUKSET

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

2 kommenttia

  1. krissstiina kirjoitti:

    Mulla on ollut useastikin papa-kokeessa toi lievin muutos. Aina kontrollissa on sitten ollut puhdas papa. Mulle on sanottu, että noi lievät muutokset voi johtua esim. emätintulehduksesta, jota ei itse välttämättä edes huomaa ja menee itsellään ohi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.