Hae
Colour Outside the Lines

Koronavirus pelottaa, koska kuulun riskiryhmään

Viime aikoina mediaa on vallinnut yksi kantava teema, nimittäin koronavirus

Alkuun olin itsekin sitä mieltä, että ei tautia tarvitse pelätä tai itse millään lailla rajoittaa menemisiään, koska me ollaan täällä turvallisessa kotimaassa ja asutaan vielä kaiken lisäksi kaukana pääkaupunkiseudusta.

Nyt kuitenkin Kuopiossakin on todettu jo enemmän kuin yksi tartunta ja eilen WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi. Tanskassa aloitettiin tänään 14 päivän yleiskaranteeni. Coachellakin siirrettiin syksylle.

Suomessa ei kuitenkaan ole alettu tositoimiin, kuten laaja karanteeni, vaikka muualla maailmassa tämä on selvästi jo näkyvissä. Perusterveiden ei varmasti koronavirusta ja sen oireita tarvitsekaan pelätä niin paljoa, mutta kun virus leviää uskomatonta vauhtia ja siihen kuolleiden määrä todetuista tapauksista alkaa olemaan noin 6%, väkisinkin vähän pelottaa. Varsinkin kun itse kuulun siihen pahimpaan riskiryhmään.

Kuva: Bella Photo

Minulla on ollut lapsesta asti astma, joka vain kulkee mukana oireettomana yleensä, mutta keväisin katu- ja siitepölyn lisääntyessä räjähtää täysin käsiin. Olen allerginen monille ruoka-aineille ja ristiallergioita on vielä enemmän.

Aloitan lääkityksen aikaisin kevään korvalla ja siltikin olen usein niin tukossa, että olen muutamia kertoja käynyt hengittelemässä lisähappea päivystyksessä ja joskus ollut muutaman päivän osastolla hoidettavana. Viime vuonna hengittelin avaavaa lääkitystä terveyskeskuksessa ja olin useamman tunnin seurannassa.

Astman lisäksi vastustuskykyni ei ole viime vuosina ollut kovinkaan häävi. Keuhkoihinhan tämä virus iskee ja pahasti, joten nyt olen alkanut miettiä oikeasti varotoimia.

Aloitin tammikuussa somekoulutuksen, jonka tiimoilta järjestetään kuukausittain lähipäivä Helsingissä. Seuraava tapaaminen olisi ensi viikolla, mutta se taitaa minulta kyllä jäädä väliin, koska vaikka tapaaminen kiinnostaisi kovasti, minua hieman pelottaa kulkea Kuopion ja Helsingin väli junalla tämän hysterian keskellä.

Kuva: Bella Photo

Odotin myös todella kovasti kevään Lapsimessuja, jotka ovat (ainakin vielä tämän hetkisen tiedon mukaan) Helsingin Messukeskuksessa ensi kuussa, mutta en enää tiedä uskallanko mennä paikalle, jos messut oikeasti järjestetään. Meidän kesän risteilykin on vähän kiikun kaakun, että lähdetäänkö.
EDIT: Just tulleen tiedon mukaan kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka eli Lapsimessut mitä ilmeisemmin siirtyy joko jonnekin tai perutaan kokonaan. 

Eihän tässä mitään voi tehdä kuin odottaa ja katsoa mihin tilanne kehittyy, mutta pahoin pelkään sen kehittyvän vain pahempaan suuntaan.

Muistathan kuitenkin pandemian levitessä tehdä oman osasi ja huolehtia kunnollisesta käsihygieniasta! 
 
Ja opetathan tämän taidon myös lapsillesi. Pese käsiäsi mieluummin liian usein kuin liian harvoin ja jos kannat mukanasi käsidesiä, muista myös käyttää sitä. Se ei siellä laukun pohjalla hyödytä ketään.

 

Älä kättele, halaa tai suutele poskelle esimerkiksi työtapaamisissa. 
 
Tuntuu hassulta, ettei voisi näitä normaaleilta tuntuvia asioita tehdä, mutta sillä tavalla ne bakteerit eivät tartu, kun ei mene lähietäisyydelle. Virushan tarttuu pisaratartuntana kaikista tehokkaimmin.
Jos aivastat tai yskit, muista tehdä se hihaan tai kertakäyttöpaperiliinaan, jonka hävität asianmukaisesti samantien. 
 
Me ollaan harjoiteltu tämä myös 3-vuotiaan kanssa, koska päiväkodissahan jyllää koko ajan joku tauti ja koskaan ei voi olla liian varovainen.
Muista myös, että jos epäilet saaneesi tartunnan, ota ensin puhelimella yhteys päivystykseen, ettet mene sinne tartuttamaan kaikkia muita vielä epäillessäsi omaa tartuntaa. 
 
Kotona on hyvä myös käydä nämä kaikki läpi omien lasten kanssa. Meillä jo Janin työpaikalla oli ohjeistettu etätöiden tekoa varten ja heillä onneksi helposti voi etätöitä tehdäkin. Luulen, että kohta amk-opetuskin tehdään etänä, jos tilanne yhtään pahenee.
Mä meinaan tänään käydä läpi meidän ruokavarastot ja käydä huomenna täydentämässä kaiken mitä tarvitaan, jos vaikka satuttaisikin joutumaan karanteeniin.

Pelottaako koronavirus sinua? 

Ps. Kannattaa seurata Instagramissa Lääkäri Annia, joka kertoo asiat aina niin kuin ne ovat. Alla esimerkki.

 

 

 

 

 

@who on julistanut COVID-19-epidemian pandemiaksi. Kuulostaa ihan joltain maailmanlopun kauhuelokuvalta. Mitä tämä tarkoittaa? Onko tilanne nyt karannut käsistä? Onko mitään tehtävissä? ⁣⁣ ⁣⁣ ℹ️Pandemia= maailmanlaajuinen epidemia. Koronavirusta tavataan siis normaalia isompia määriä ympäri maailman. Tää termi siis kuvastaa taudin leviämisen laajuutta 114 maahan.⁣⁣ ⁣⁣ Hyvät uutiset on: sinulla, joka luet tätä, on hyvin pieni todennäköisyys sairastua vakavasti, vaikka saisit tartunnan.☮️⁣ ⁣⁣ Tähän ei kuitenkaan voi eikä kannata täysin tuudittautua. Miksei? ⁣⁣ ⁣⁣ ?Jos leikitään että sata ihmistä saa koronavirustaudin, heistä noin kuusi sairastuu niin vakavasti, että joutuu hengityskoneeseen. Nämä vakavat tapaukset on yleensä yli 75-vuotiaita henkilöitä joilla on pitkäaikaissairauksia ja riskitekijöitä.⁣⁣ ⁣⁣ Suomessa on noin 300 tehohoitopaikkaa, joissa tällaisia potilaita voidaan hoitaa. Siis kolme sataa vuodetta. Paikkojen lisäksi tällainen hoito vaatii käsipareja: lääkäreitä, hoitajia, muuta henkilökuntaa. Täytyy myös muistaa että näillä paikoilla on jo nyt potilaita. Pedit ei oo tyhjillään odottamassa.⁣⁣ ⁣⁣ Tehopaikat ei oo ainoot mitä on rajallinen määrä: tavallista vuodeosastopaikkaa tarvii yli 2-kertainen määrä, 14% potilaista. ⁣⁣ ⁣⁣ Tärkein fakta on siis tää: ⁣ ℹ️jos me päästetään korona leviämään Suomessa täysin hallitsemattomasti (mitä ei oo siis vielä tapahtunut!), meidän sairaaloiden tilat ei tuu riittämäänℹ️⁣ ⁣⁣ Tämä tarkoittaa, että jokaisella meillä on vastuu. Vastuu taudin leviämisen hidastamisesta. Terveydenhuoltojärjestelmä tulee kestämään tän, kunhan me ei kaikki sairastuta samaan aikaan. ⁣⁣ ⁣⁣ Taas hyviä uutisia: sä osaat sen. ⁣⁣ ? Pese kädet, pese useasti⁣⁣ ☝?Älä koske kasvoja⁣⁣ ? Yski ja aivasta hihaan⁣⁣ ? Jos saat flunssaoireita, jää kotiin⁣⁣ ⚠️ Seuraa @thl.fi tiedotteita päivittäin⁣ ?Älä panikoi. Siitä ei oo hyötyä kenellekään.⁣⁣ ‼️!JAA FAKTAA!⁣⁣ ⁣⁣ Mä uskon, että tulevat 2 viikkoa tulee näyttämään, mihin tilanne kehittyy Suomessa. Nyt voidaan vielä vaikuttaa asioihin. ⁣⁣ ⁣⁣ stay safe,⁣ flatten the curve, ?Anni⁣ ⁣ #lääketiede#koronavirus#lääkärianni#terveys#hyvinvointi#tiedenaiset
Henkilön Anni Saukkola • lääkäri • MD (@laakari.anni) jakama julkaisu Maalis 11, 2020 kello 10.40 PDT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.