Hae
Colour Outside the Lines

Entä jos en saakaan töitä valmistuttuani?

Olen pohtinut tätä kysymystä koko kevään. Entä jos en saakaan töitä, kun valmistun ammattikorkeakoulusta. Opiskelen kansainvälisen liiketalouden tradenomiksi (Bachelor in Business Administration) ja koulua käyn englanniksi.

Halusin alkaa opiskella englanniksi siksi, että englanti on aina ollut minulle helppoa, tykkään puhua sitä ja ajattelin sen auttavan työllistymistä.

Nyt opinnot ovat kuitenkin aika loppusuoralla ja olen alkanut osaksi pelätä sitä päivää, kun valmistun, koska minulla ei ole töitä tiedossa.

Olen koko kevään hakenut aktiivisesti töitä saamatta yhtään paikkaa. Entä jo jäänkin työttömäksi?

Tämä olisi minulle täysin uusi tilanne, koska olen tehnyt töitä koko aikuiselämäni. Lukion ohella menin töihin Lidliin, siitä siirryin Citymarketiin ja sieltä lähtiessäni opiskelin jo ammattikorkeakoulussa. Olen myös kaksi kertaa tehnyt tässä koulun ohella töitä pop up-liikkeessä. Eli en ole koskaan ennen ollut työtön työnhakija.

Kun aloitin opiskelut, uskoin saavani alalta helposti töitä. Minulla on kuitenkin kaupan alalta yli 12 vuoden työkokemus, olen vielä suhteellisen nuori työntekijä ja olen innokas oppimaan uutta.

Olen kuitenkin huomannut, että melkein kaikki paikat, joihin vaaditaan korkeakoulututkinto, painottavat myös aiemman työkokemuksen merkitystä. Ja sitä työkokemustahan minulla ei toimistotyöstä ole. En ole siis päässyt vielä yhteenkään haastatteluun omalla tulevalla alallani.

Ja nyt se työttömän työnhakijan pesti alkaa oikeasti häämöttää lähitulevaisuudessa.

Toisaalta en osaa sinänsä pelätä asiaa, koska silloin tuloni nousevat puolella siihen nähden mitä olen tienannut opiskelijana ja minulla on sekä blogi että Instagram, joihin voin panostaa, kun muuta ei ole ja joista voin mahdollisesti myös saada pieniä lisätuloja.

Jotenkin se työttömän stigma kuitenkin leijuu uhkaavana pään päällä. Tiedän, ettei se ole mikään epäonnistuminen, jos en olekaan heti valmistuttuani töissä, mutta silti se hieman siltä tuntuu.

Ehkä olen vain niin tottunut siihen, että minulla on aina ollut työpaikka, että tämä tuntuu oudolta.

Uskon kuitenkin siihen, että minua varten on joku täydellinen työ tuolla jossain ja löydän sen kyllä, kun vaan uskallan hakea kaikkia minua kiinnostavia paikkoja. Olen myös huomannut nyt töitä hakiessani, että työvoimatoimisto järjestää paljon työllistäviä koulutuksia, joten aion hakea mukaan niihin, jos siellä on jokin minua kiinnostava paikka.

Oletko sinä saanut töitä heti ammattikorkeakoulusta valmistuttuasi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.