Hae
Colour Outside the Lines

Milloin vauva oppii konttaamaan?

Tämä kysymys on varmasti monen vanhemman huulilla vauvan kasvaessa. Myös meidän. Meidän vauva on aina ollut hyvin jäntevä ja valmiudet liikkumiselle ovat olleet jo pitkään, mutta jostain syystä vauva ei koskaan ole oikein viihtynyt lattialla. Tämän takia kääntymään opettelukin vei oman aikansa.
Nipsu lähti liikkeelle vajaa kuukausi sitten eli noin puolen vuoden iässä. Suunta vain oli väärä. Hän ryömi kauheaa vauhtia taaksepäin. Konttausasento kyllä onnistui, mutta konttaaminen ei. Huomasin Instagramissa jonkun toisen äitin kommentoineen kuvaansa, että neuvolalääkäri oli halunnut varata kahdeksan kuukauden ikäiselle vauvalle ylimääräisen ajan, koska vauva osasi ryömiä vain taaksepäin.
Milloin vauva-ajasta on tullut suorittamista? Eikö vauvojen pitäisi antaa oppia asiat omaa tahtia kiirehtimättä? Tämäkin kyseessä oleva vauva oli perheensä esikoinen, joten hänellä ei ole sisaruksia, joista ottaa mallia. Meilläkin on neuvolalääkäri varattuna ja mietinkin jo seurattaisiinko meidänkin vauvan liikkumista tarkemmin.
Perjantaina kuitenkin tapahtui jotain. Nipsu lähti aamulla konttamaan sängyssä jahdatn puhelintani. Päivällä hän konttasi jo lattiallakin. Nyt vauva konttaa kauheaa kyytiä. Hän kuitenkin pysyttelee vielä tutussa ja turvallisessa olohuoneessa eikä uskalla lähteä konttaamaan muihin huoneisiin. Tämä siis tarkoittaa, että äidin hävitessä näköpiiristä alkaa yleensä huuto. Ikää vauvalla on nyt 7,5 kuukautta.
Vauhtia on aivan valtavasti tullut lisää ihan muutamassa päivässä. Aluksi Nipsu ei tajunnut kontatessaan liikuttaa vasenta jalkaansa ja vähän niin kuin raahasi sitä perässään, mutta nyt liikkuvat jo molemmat jalat. Eilen tyttö jo nousi polvilleen tukea vasten. Pitää varmaan alkaa pikkuhiljaa totuttautua ajatukseen, ettei meillä ole enää pientä vauvaa vaan kovaa vauhtia taaperoikää lähestyvä lapsi.
Itse en olisi kyllä ollut huolissani vaikka Nipsulla olisi mennyt vielä muutama viikko tai vaikka kuukausi ennen kuin konttaaminen olisi opittu. Jokainen vauva on erilainen ja oppii asiat omalla ajallaan. Jotkut jopa jättävät konttausvaiheen kokonaan välistä ja alkavat suoraan kävelemään.
Nyt muuten olisi varmaan hyvä aika tehdä asunnosta vauvaturvallinen eli ostaa pistorasioihin tulpat ja laittaa terävät kulmat piiloon. Hups, vähän on unohtunut. Ensimmäisen lapsen kohdalla tämä olisi tehty varmaan jo raskausaikana.

Milloin vauvasi oppi konttaamaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.