Hae
Colour Outside the Lines

Marimekko on meidän ikisuosikki

Kun kuulee nimen Marimekko, tulee monelle varmasti mieleen ikoniset tasaraitapaidat ja mustat olkalaukut.
Meille Marimekko on kuitenkin vaatteiden ja asusteiden osalta niin paljon muutakin kuin edellä mainitut. Marimekkorakkauteni on varmaan alkanut kunnolla Melissan vauva-aikana, kun äitini osti hänelle  vauvojen sukat Unikko-kuosilla kirpputorilta. Sukat oli pehmeät ja kestivät pesusta toiseen yhtä ihanina. Käytimme sukkia valehtelematta vuoden päivät ja käytöstä ne siirtyivät Melissan nukelle.
Nukkevauva joutui kuitenkin luopumaan sukistaan Vivian synnyttyä. Olisin ostanut Vivialle Marimekolta uudet sukat, mutta jostain syystä pienien kokojen valmistaminen oli lopetettu kokonaan. Sukat lähti vielä Viviankin käytöstä uudelle käyttäjälle. Laatu oli ihan huiman hyvä! Olen ostanutkin myös Melissalle ja itselleni aikuisten koon sukkia, koska olen nyt vakuuttunut niiden laadusta.
Sukista se rakkaus lähti ja siirtyi kodin joka nurkkaan. Ensimmäisessä kodissani oli keittiössä vihreät Unikko-verhot ja samalla kuosilla oli myös patalaput, patakintaat, säilytyspurkit ja pöytätabletit. Melissalla taisi olla myös ruokalappu tuota kuosia. Makuuhuoneessani minulla oli ne ihanat vaaleanpunaiset Tantsu-verhot, jotka roikkuu myös Carrie Bradshaw’n ikkunoissa.
Oli minulla kyllä lukiossa se musta olkalaukkukin! Se oli ihan huippu ja kesti käytössä. Laukku sai uuden kodin muutama vuosi sitten, koska sillä ei enää ollut käyttöä. Vaikka ehkä vähän harmittaa, että laitoin sen pois, koska tuo olkalaukkuhan olisi ollut mitä mainioin hoitolaukku!

 

Marimekko vauvalla

 

Pääsääntöisesti meidän Marimekot ostetaan kirpputorilta, mutta joitain juttuja on hankittu myös liikkeestä uutena. Läheskään kaikista vaatteista ei ole edes kuvaa otettu, koska jossain vaiheessa Vivian vauva-aikana vaatekaapista ei paljon muuta löytynytkään kuin Marimekkoa.
Rakastan vaatteiden kuvioita ja etenkin niitä värejä, joita on käytetty kuoseissa. Värit ovat kirkkaita ja pysyvät sellaisina pesusta toiseen. Meillä on tainnut olla vain pari vaatetta, jotka on menneet niin sanotusti pilalle käytössä. Joku kirpputorilta ostettu body oli jo meille tullessaan aika ohueksi kulutettu ja kului meillä kirjaimellisesti puhki. Bealla oli myös joskus liikkeestä ostetut housut, jotka hän konttasi ulkona rikki. Niihin olisi voinut tehdä polvipaikat, mutta olin liian laiska sellaiseen ja heitin housut lopulta tekstiilikierrätykseen.
Yksi asia minua kuitenkin Marimekossa ihmetyttää vuodesta toiseen. Vaikka vaatteet ovat aika hinnoissa liikkeessä, kirpputorilla niitä myydään ihan pilkkahinnalla. Itsekään vaatteista ei saa myydessä oikeastaan paljon mitään takaisin vaikka ne olisi uutena ostettu liikkeestä ja olisivat edelleen uudenveroisessa kunnosa.
Marimekko ei siis ainakaan lasten vaatteiden osalta ole ollut pitkään aikaan muodissa ja tämä näkyy jälleenmyyntiarvossa suoraan. Tämä on meille tietysti positiivinen asia, koska se mahdollistaa niiden hankkimisen meidän vaatekaappiin. Jos hinnat olisivat korkeammat, ei ne ehkä niin usein tarttuisi kirpputorilta mukaan vaikka kuoseja kuinka rakastaisin.

 

Tässä kuvassa näkyy vilaus Melissalle alunperin ostetuista Unikko-sukista, jotka ovat kuvassa Vivian jalassa.

 

 

 

Monet kuoseista sopivat hyvin kelle tahansa sukupuolesta huolimatta. Itse en ajattele kuosien olevan suunniteltu vain tytöille tai pojille. Vivialla oli esimerkiksi jossain vaiheessa BOO BOO-kuosinen body, jonka kuviona on erilaisia autoja. Joku saattaisi autokuosisen bodyn olevan automaattisesti tarkoitettu pojalle, mutta meillä se oli yksi lempivaatteista ja minua harmitti ihan kamalasti, kun se jäi pieneksi.
On myös ihanaa, kun löytää kirpputorilta Marimekon vaatteita, koska silloin löytää vanhojen mallistoiden kuoseja. Uusien vaatteiden valikoima on kerrallaan aika pieni, joten kuosivalikoimakaan ei ole liikkeissä kovinkaan laaja. Kuopion liikkeet ovat kaikenlisäksi pienet, joten lasten vaatteiden anti on hyvin rajallinen. Minä ainakin olen shoppailijana sellainen, että haluan päästä hiplaamaan vaatteita, joten tilaan nettikaupoista harvoin mitään.

 

Koska Marimekko-rakkauteni on kestänyt jo vuosikymmeniä, olen laittanut monta Vivialle pieneksi jäänyttä vaatetta jemmaan, jos vielä saamme (toivottavasti) lisää lapsia jossain vaiheessa. Kaikki rakastetuimmat kuosit ja vaatteet odottavat varastossa uutta käyttäjää ja jos ne eivät pääse meillä enää käyttöön, lahjoitan ne jollekin niitä tarvitsevalle.
Melissalla oli jossain vaiheessa kaappia täynnä erivärisiä tasaraitapaitoja, mutta nyt ne ovat väistyneet muiden merkkien tieltä. Luulen Melissan kuitenkin löytävän tämän Marimekko-rakkauden vielä joskus uudelleen.
Meillä oli muuten Melissan kanssa samanlaiset mekot Marimekolta, kun Melissa oli pieni taapero. Minulla oli liikkeestä ostettu vaaleanpunainen kotelomekko ja ompelin Melissalle saman kuosin vaaleansinisestä kankaasta oman mekon. Meillä oli mekot päällä mummoni ja hänen kaksoissiskonsa 80-vuotissyntymäpäivillä, mutta harmikseni meistä ei ole juhlista yhtään kunnollista yhteiskuvaa.
Tässä on ne samistelumekot, mutta kotona otettu selfie digikameralla eikä mekot näy oikeastaan ollenkaan.

 

Rakkauteni Marimekkoon ei varmasti koskaan sammu ja olenkin nyt rakastunut myös Marimekon astioihin. Meiltä löytyy jo muutama tarjoilukulho ja haaveilen konaisesta astiastosta, mutta rajallinen säilytystila ja pienet lapset ovat vielä pitäneet ostohaluni kurissa.

Laukkuja sen sijaan olen nyt ostanut useamman. Ostin itselleni koululaukuksi ison Marimekon peruskassin ja se on osoittautunut käytössä ihan huipuksi! Ostin myös itselleni Fidelma olkalaukun, johon mahtuu näppärästi kamera, puhelin ja lompakko. Parasta siinä on kaksi isoa taskua, joissa toisen saa kiinni vetoketjulla. Olin jo pitkään etsinyt tuon kokoluokan käsilaukkua, jossa on tarpeeksi tilaa ja olin niin onnellinen löytäessäni sen Stockmannin alennusmyynnistä joulun jälkeen. Hintaakin oli alle puolet normaalista.

 

On muuten huomattavasti hankalampaa löytää isompia kokoja lapsille tai aikuisten vaatteita kirppiksiltä. En tiedä onko niillä kovempi arvostus tai kulutus vai kierrätetäänkö isompia vaatteita enemmän lapselta toiselle. Vauvana vaatteet jäävät usein niin nopeasti pieneksi, etteivät ne edes ehdi mennä miksikään.
Voihan se tietysti myös olla, että olen kirppiksillä liikkeellä aivan väärään aikaan ja kaikki parhaat löydöt on aina napattu nenäni edestä. Nyt olen niin huonosti niitä ehtinyt kiertämäänkin, ettei löytöjä ole voinut tehdä.
Rakas Marimekko, älkää koskaan lopettako esimerkiksi tasaraitapaidan valmistusta, koska kuosi näyttää hyvältä joka koossa ja värissä. Se on ja pysyy meidän lempparivaatteena vuodesta toiseen.

 

Käytetäänkö teillä Marimekkoa?

 

LUE MYÖS:

VAUVAN KANSSA HÄISSÄ – 3+1 VINKKIÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.