Hae
Colour Outside the Lines

Haaveissa interrail Disneyn elokuvista tutuissa paikoissa

Mulla on ollut jo todella pitkään, varmaan pari kymmentä vuotta, haaveissa interrail Disneyn elokuvista tutuissa paikoissa ympäri Eurooppaa. Koska olen kasvanut juuri sillä Disneyn kultakaudella, jota Disneyn renessanssiksi kutsutaan, kun kaikki ne menestyneimmät animaatioelokuvat on tehty, on Disneyn animaatiot mulle tosi rakkaita.

Ja siksi olisikin ihanaa käydä kaikissa paikoissa, jotka on inspiroineet niitä tarinoita ja niiden kuvittamista. Tässä postauksessa käyn läpi paikkoja, joita tiedän olevan Euroopassa ja joissa voi sukeltaa suoraan satuun. Tietysti Euroopassa on myös Disneyland, joka sijaitsee Pariisissa. Siellä olen vieraillut kerran ja kirjoittanutkin tänne. Jos sua kiinnostaa lukea Pariisin Disneylandista, niin tässä linkit teksteihin.

Disneyland Pariisin Main Street, U.S.A

SUKELLA SATUUN DISNEYLAND PARIISIN FANTASYLANDISSA

Disneyland Pariisi teinin ja eskarilaisen kanssa

Käyn läpi kohteet leffojen mukaan aikajärjestyksessä, jossa ne on ilmestyneet. Toinen tapa olisi tietysti tehdä ne maittain, mut tän postauksen kirjoittaminen on helpompaa tällä tavalla.

lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937)

Linna, jossa Lumikki asuu pahan äitipuolensa kanssa, on saanut inpiraationsa Espanjassa sijaitsevasta linnasta nimeltään Alcázar de Segovia. Linnaan on noin kahden tunnin matka Madridista ja siellä voi vierailla myös sisällä. 

Saksassa on Lumikille omistettu iso veistos esillä Gieselwerderin kaupungintalon edessä.

Pinocchio (1940)

Pieni kylä, jossa Gepetto asuu, on saanut inpiraationsa Saksassa sijaitsevalta kylältä nimeltä Rothenburg ob der Tauber. Kylä sijaitsee noin viiden tunnin junamatkan päässä Berliinistä. 

Tuhkimo (1950)

Neuschwansteinin linna Saksassa on antanut inspiraatiota kuninkaan linnalle elokuvassa Tuhkimo. Elokuva kuitenkin sijoittuu Ranskaan.

Tuhkimon kotikartanon inspiraatiota emme ehkä ikinä saa tietää, mutta Ranskassa on vaikka millä mitalla majoitusta tarjoavia kartanoita, jotka voisivat aivan hyvin olla inspiraationa kyseiselle kodille.

Liisa ihmemaassa (1951)

Liisa Ihmemaassa pohjautuu Lewis Carrollin romaaniin, joka taas pohjautuu oikeaan Aliceen. Lewis Carroll kirjoitti tarinan, jossa seikkaili hänen tuntemansa Alice ja tämä Alice asui Oxfordissa, Englannissa. Oxford onkin siis täynnä paikkoja, jotka jollain tavalla liittyvät Aliceen eli Liisaan.

 

Peter Pan (1953)

Onko ikonisempaa kohtausta Peter Panista kuin se, kun Peter ja lapset lentävät Big Benin ympärillä? Lontoossahan lapset asuvat ja Big Ben on yksi Lontoon tunnetuimmista maanmerkeistä.

 

Prinsessa ruusunen (1959)

Myös Prinsessa Ruususen linnaa inspiroi Neuschwansteinin linna Saksassa.

Elokuvassa on monia juttuja, joista sen voi liittää Ranskaan. Jossain kohti soi jopa Ranskan kansallislaulu! Ranskassa on todella monia linnoja ja esimerkiksi 1300-luvulta peräisin oleva Château de  Rouquetaillade sekä vielä vanhempi Chateau d’Angers ovat hyviä esimerkkejä linnoista, jotka näyttävät elokuvassa nähdyltä linnalta myös sisältä.

Saksassa Hofgeismarin kaupungissa on myös Prinsessa Ruususelle omistettu patsas.

 

101 dalmatialaista (1961)

Leffa sijoittuu Lontooseen ja aivan leffan ensimetreillä Anita ja Roger tapaavat toisensa Regent’s Park-puistossa. Sieltä löytyy myös silta, joka nähdään elokuvassa. Naapurusto, jossa Roger ja Anita asuvat elokuvassa, on saanut inspiraationsa puistoa vastapäätä olevasta Primrose Hillin naapurustosta.

 

Miekka kivessä (1963)

Meikka kivessä perustuu taruun, jossa Merlin on ennustanut, että vai Englannin kruunun perillinen voi nostaa miekan kivestä ja tämä tekee Arthurista kuninkaan.

Englannissa on aiemmin ollut Brecon Beacons National Parkissa miekka kivessä. Siis ihan oikea miekka valettuna sementtiin (eli ei tietty se alkuperäinen tarun miekka), joka on ollut tosi suosittu kuvauskohde, mutta joku pölkkypää on varastanut sen 2017.

Oikeastihan miekka kivessä on taru, jota on kerrottu ja luultavimmin se perustuu italialaiseen tarinaan, jossa miekka on oikeasti kivessä. Ja tätä miekkaa voi myös käydä katsomassa Italiassa. Tämä miekka on nähtävillä Montesiepiassa, lähellä San Galganon luostarin raunioita.

Aristokatit (1970)

Aristokatit sijoittuu Pariisiin ja mä haluan isona olla yhtä elegantti kuin vanha leidi, joka omistaa kissat -tosin ilman kissoja. Pariisissa on kahvila nimeltä le petit café, jollainen elokuvassakin nähdään.

Eiffel-tornikin vilahtaa elokuvassa ja siellä pääsee käymään vaikka ylhäällä -joko kävellen portaita tai hissillä.

Robin Hood (1973)

Robin Hood asuu Englannissa, Sherwoodin metsässä Nottinghamshiressa ja siellä voi vierailla. Nottinghamin kaupunkiin on vain puolentoista tunnin matka Lontoosta ja siellä voi vierailla esimerkiksi Ducalin linnassa. Tuolla linnassa on joskus ollut myös se oikea Nottinghamin sheriffi.

 

Nalle puh (1977) 

Englannissa, Sussexissa on puisto nimeltään Ashdown Forest ja se on Nalle Puhin Puolen hehtaarin metsä. Ashdown Forest on avoinna ja sinne voi mennä kävelylle halutessaan. Metsästä löytyy Puhin silta, jolla voi heitellä keppejä kuten elokuvissa.

A.A. Milne asui lähellä metsää ja kirjoitti tarinat siitä inspiroituneena.

basil hiiri -mestarietsivä (1986)

Basil Hiiri asuu Lontoossa, Englannissa ja kuten varmaan tiedätte, Basil on saanut inspiraationsa Sherlock Holmesilta. Basil myös asuu samassa osoitteessa kuin Sherlock Holmes, nimittäin hänellä on se hiirenkolo siellä Sherlockin talon alla. Eli Lontoossa Basil Hiiren luona voi käydä 221B Baker Streetillä, samassa paikassa missä Sherlock Holmes-museo sijaitsee.

 

Pieni merenneito (1989)

Prinssi Erikin linnan inspiraatio on saatu´Sveitsin Montreuxissa sijaitsevasta linnasta nimeltä Chateau de Chillon. Jos kuitenkin haluaa lähempää löytää rakennuksen, joka näyttää ihan Prinssi Erikin linnalta, voi tulla vierailemaan Kuopion museossa. Sen ulkokuori näyttää (ainakin minun silmään) ihan Prinssi Erikin linnalta.

Pieni merenneito sijoittuu mitä luultavammin Tanskaan ja Kööpenhaminassa voikin vierailla Pieni merenneito-patsaan luona. Tän mä olen tehnyt teininä, toivottavasti pääsen joskus uudelleenkin.

 

kaunotar ja hirviö (1991)

Belle asuu pienessä ranskalaisessa kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Leffan alusta alkaen sä tunnet olevasi Ranskassa. Ranskassa on alue nimeltä Alsace, joka koostuu pienistä kylistä ja jotkut niistä oikeasti näyttää juuri samanlaiselta kuin Bellen pieni kylä. Huhu kertoo, että kylä nimeltä Riquewihr on inspiroinut Bellen kylän ulkonäön.

Sveitsissä on UNESCON perintökohde nimeltä Abbey of St Gall, jonka sisällä on tismalleen samanlainen kupolikatto kuin tanssisalissa, jossa Belle ja Hirviö tanssivat. Tuolta pitäisi löytyä myös kirjasto, joka näyttää aika samalta kuin elokuvassa.

Kahden tunnin ajomatkan päässä Pariisista sijaitsee Château de Chambord -linna, joka on toiminut inpiraationa Hirviön linnalle.

Notre damen kellonsoittaja (1996)

Kuten jo nimi kertoo, Notre Damen kellonsoittaja sijoittuu Pariisin Notre Dame katedraaliin. Mä olin onnekas ja pääsin vierailemaan Notre Damen luona ennen kuin siellä oli tuhoisa tulipalo vuonna 2019. Harmillisesti osa katedraalista on tuhoutunut eikä sitä historiaa enää saada takaisin. Korjaustyöt on kuitenkin käynnissä, joten toivotaan katedraalin aukeavan taas pian yleisölle.

Itse olin muuten hieman pettynyt, kun en katedraalin pihalta löytänytkään niitä portaita, joilla Quasimodon äiti anelee turvapaikkaa.

Hercules (1997)

Herkuleksen vanhemmat ovat kreikkalaisia jumalia ja Herculeksessa näkyykin selvästi Ateena. Philin saari on ottanut inspiraatiota Rodoksen saaresta.

 

Rottatouille (2007)

Rottatouille sijoittuu Pariisiin ja Pariisissa on ravintola nimeltä Tour d’Argent. Siitä on otettu inspiraatiota elokuvassa nähtävään Gusteaun ravintolaan. Pariisi on muutenkin selvästi tunnistettavissa Rottatouillen lokaationa.

Ja hei, jos menet Pariisiin, muista maistaa ratatouillea.

Kaksin karkuteillä (2010)

Tähkäpään vanhempien linnoitus sijaitsee saarella ja juuri samankaltainen saari on myös Ranskan Normandiassa. Mont Saint-Michel on luostarisaari, joka näyttää aika tavalla samalta kuin Kaksin karkuteillä-elokuvassa. Saari sijaitsee kolmen tunnin junamatkan päässä Pariisista.

 

Urhea (2012)

Disney Pixarin Urhea sijoittuu Skotlannin Ylämaille ja prinsessa Merida näyttääkin ihan skotilta punaisine hiuksineen. Isle of Lewis (Lewisin saari) oli inspiraationa leffan maisemille ja siellä sijaitsee Urquhartin linna sekä Loch Ness. Eilean Donan linna on myös ollut osa inspiraatiota.

 

Frozen (2013)

Frozen sijoittuu selvästi Norjaan. Suomalaisille se oli ehkä selvää jo heti leffan ensimmäisillä minuuteilla. Annan ja Elsan kotilinna on saanut inspiraatiota Akershusin linnoituksesta, joka sijaitsee Oslossa. Linnoituksessa voi vierailla kesäisin.

7 tunnin päästä Oslosta sijaitsee Balestrand, jossa on Pyhän Olafin kirkko. Kirkko on se sama, joka on animoitu Elsan kruunajaisiin. Myös Bergenin kylä 7,5 tunnin matkan päässä Oslosta muistuttaa huomattavasti Arendelia.

Ruotsissa on jäähotelli, jossa voi kuvitella olevansa Elsan jäälinnan sisällä.

 

Jäikö listasta puuttumaan joku oleellinen paikka?

 

TULETHAN SEURAAMAAN MUN ARKEA JA MATKOJA MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS: 

30 X dISNEY HAASTE

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *