Hae
Colour Outside the Lines

Viiden vaatteen vuosi -haaste

Instagramissa @planetaarinenvaatekaappi ja @juliaihminen on nyt aloittaneet tämän vuoden kestävän Viiden vaatteen vuosi -haasteen, jossa koko vuoden aikana saa ostaa viisi vaatetta.

MITEN VIIDEN VAATTEEN VUOSI -HAASTE TOIMII? 

Koko vuoden aikana saa ostaa uutena viisi vaatetta. Kirppareita ei lasketa, koska käytettynä ostetuissa vaatteissa ei ole rajoituksia. Sukkia ja alusvaatteita ei lasketa tähän mukaan eli niitäkin saa ostaa, jos tuntee tarvitsevansa uusia.  Kengät kuitenkin lasketaan mukaan viiteen vaatteeseen.

Mä oon vähän niin kuin ylittänyt tän jo, koska ostin tammikuussa itselleni toppatakin, neuletakin, yhden topin ja kolmet housut. En kuitenkaan aio laskea näitä ostoksia tähän haasteeseen, koska mä huomasin koko haasteen olemassaolon vasta näiden ostosten tekemisen jälkeen, kun @iinalaura laittoi asiasta omaan stooriinsa tammikuun vikana päivänä.

MIKSI JUURI VIISI VAATETTA? 

Hot or Cool-instituutti teki raportin, jonka mukaan vaatteiden kulutukseen on tultava muutoksia, jotta ilmaston lämpeneminen pysähtyisi 1,5 asteeseen. Koska asumme neljän vuoden ajan maassa, hyvä elämä vaatii instituutin mukaan 85 vaatekappaletta. Koska vaatteet kuluvat, vaatii vaatekaapin ylläpito viiden vaatteen hankkimista vuodessa.

Mä voin jo suoralta kädeltä sanoa, ettei mun vaatekaapissa ole varmasti tällä hetkellä läheskään 85 vaatekappaletta. Oon karsinut vaatteita runsaalla kädellä viime aikoina.

Mä omistan seuraavat vaatekappaleet: 


2 farkut, yhdet mustat ja 1 siniset
4 juoksuhousut
1 mustat housut
2 shortsit
2 hametta
2 bleiseriä
1 keinonahkatakin
1 ”turkin”, jonka eteenpäin laittamista harkitsen
2 kevyttoppatakkia
2 toppatakkia
1 kevyttoppahousut
1 ulkoiluhousut kevääksi/syksyksi
1 juoksutakin
1 poolopaidan
1 pitkähihaisen puseron
3 collegepaitaa
1 hupparin
3 neuletta
2 neuletakkia
7 mekkoa (ja 1 hääpuku, jota en laske mukaan)
3 urheilupaitaa
1 t-paita
4 toppia

Omistan siis yhteensä 48 vaatetta, joka on noin puolet suositusmäärästä. Mulla olisi siis helposti varaa ostaa lisää tän opin mukaan. Meillä on todella rajatusti säilytystilaa ja mun vaatteet on survottu yhteen henkarikaappiin ja yhteen lipaston laatikkoon. Tämän takia vaatemäärä on pysynyt aika hillittynä.

Tähän määrään ei siis oltu laskettu sukkia tai alusvaatteita. Omistan 3 yöpaitaa, jotka luettelin alusvaatteeksi.

Kenkiäkään en tuohon laskenut mukaan.Niitä mulla on:

1 surkeat talvikengät, jotka on pakko päivittää ensi talveksi
3 sandaalit, joista yhdet vetelee viimeisiään
1 kumisaappaat, joista tulee vesi läpi (eli joutaisivat jo kohta kierrätykseen)
1 lenkkarit
1 ballerinat
ja 1 melkein hajalla olevat tennarit.


Omistan siis yhteensä 8 kengät, joka nostaisi tuon yhteismäärän 55 vaatteeseen, joka on edelleen 29 vaatetta vähemmän kuin tuo hyvän elämän vaatemäärä.
En nyt ajattele eläväni huonoa elämää silti.

MIKSI OTAN OSAA VIIDEN VAATTEEN VUOSI -HAASTEESEEN? 

Oon jo pidemmän aikaa ostanut uusia vaatteita aika harkiten ja yrittänyt ostaa niitä enemmän käytettynä. Tästä sain hyvän sysäyksen jatkaa sillä linjalla, että ostan lähinnä vain käytettyjä vaatteita. Mulla tää on usein tyssännyt siihen, ettei mulla ole muka aikaa kierrellä kirppareita, mutta tänä vuonna oon opiskelemassa ja kuljen kouluun sekä sieltä pois linja-autolla eli voin aivan hyvin halutessani käydä koulumatkalla siellä kirppiksillä. Ne viisi vaatetta aion ostaa laadukkaana vaihtoehtona. Oon aiemminkin suosinut kirppareita just siksi, että ne on selvästi eettisempi valinta kuin ostaa jokainen vaate uutena.

Iina oli kivasti myös laskenut käyttöhinnan omalle Guccin laukulleen, joka hänellä on ollut viisi vuotta. Laukulle oli tullut viidessä vuodessa päivähintaa alle euro, kun sen hankintahinta oli ollut viisi vuotta sitten 1100 euroa. Tällä logiikalla ajateltuna kalliimmatkin hankinnat tuntuu itselle järkeviltä, jos ne kestävät aikaa ja ovat oikeasti laadukkaita. Tiedän jo nyt, että mun on pakko ostaa itselleni lenkkarit kesäksi, koska edelliset on kirjaimellisesti kulutettu puhki.

Nyt aion todellakin harkita niitä vaateostoksiani vieläkin enemmän kuin aiemmin. Oon viime vuosina ostanut oikeasti aika vähän vaatteita, kun tunnun olevan ihan väärän mallinen kaikkiin vaatteisiin. Mun lempparivaatteita on just ne laadukkaat vaatteet, joita mun vaatekaapista löytyy. Kaikista lempparein vaate on mun mummon itse ompelema silkkimekko, joka on ainakin 30 vuotta vanha ja edelleen erinomaisessa kunnossa.

Haluaisin toimivan ja selkeän vaatekaapin, jossa kaikki vaatteet on sellaisia, joita mä rakastan. Vaatteita, jotka on laadukkaita ja kestävät aikaa. Tän haasteen myötä mä varmasti pääsen ainakin lähemmäs sitä ja tulen näyttämään teille kaikki mun hankinnat sekä Instagramissa että täällä blogin puolella tänä vuonna.

ENTÄ JOS OSTANKIN ENEMMÄN VAATTEITA KUIN VIISI?

Mä en aio ottaa tästä hirveitä paineita, koska haasteen ideanahan on just ravistella niitä kulutustottumuksia ja laittaa miettimään sekä harkitsemaan enemmän omia ostoksia. Jos nyt ylitän tän parilla vaatteella, niin yritän vaan pitää huolta etten osta mitään mitä käytän vain kerran tai mikä kuluu puhki samantien.

Oon koko ajan yrittänyt muuttaa mun kulutustottumuksiani vastuullisemmiksi ja vähentää sitä impulsiiviostelua entisestään. Ihan en oo vielä maalissa, mutta hyvää vauhtia sitä kohti mennään.

Tämä Viiden vaatteen vuosi -haaste saattaa jopa saada mun ompeluinnostuksen taas valloilleen, koska itse ommeltuja vaatteita ei lasketa mukaan. Kankaiden ja tarvikkeiden ostaminen kai nyt on uutena hankkimista, mutta onneksi mulla on äiti, jolla on pohjaton varasto ompelutarvikkeita ja voin ammentaa sieltä materiaalia, joten se on kai vähän kuin käytettynä hankkimista. Näin oli muutkin haasteessa mukana olleet linjanneet.

tuntuisiko viiden vaatteen vuosi -haasteeseen osallistuminen helpolta?

 

TULETHAN SEURAAMAAN MUN ARKEA JA ELÄMÄÄ MYÖS INSTAGRAMIN PUOLELLE @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS: 

Rento shoppailuasu Tukholmassa

Palataan hetkeksi kesäasuun

Kesän kaikki asut

2 kommenttia

  1. villananna kirjoitti:

    Itse voin hyvin suoraan sanoa, että itselläni on enemmän kuin tuo 85 kpl vaatteita. Mutta itse käytän vaatteet loppuun ja hyödynnän myös oman perheen tekstiilijätteen.

    • colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

      Sulla on kyllä hurja kyky tehdä kaikesta uutta! ❤ Mun mielestä myös on ihan ok omistaa paljonkin enemmän vaatteita, jos niitä oikeasti käyttää. Itsellänikin oli aiemmin huomattavasti enemmän vaatteita, joista suurin osa oli hankittu kierrätettynä, mutta harmillisesti tähän asuntoon mahtuu todella rajallinen määrä tavaraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *