Hae
Colour Outside the Lines

Matala ferritiini ja sen tuomat oireet

Olen koko kevään miettinyt, että jokin ei ole kunnossa. Minua on väsyttänyt ihan hirveästi ja olen ollut todella uupunut jo pitkään. Ensin epäilin, että kilpirauhasarvoni eivät ole kunnossa. Minulta on poistettu kilpirauhanen ja arvot tuppaavat välillä heittelehtimään. Kävin terveyskeskuslääkärillä ja pyysin samalla, että samalla mitattaisiin myös rauta-arvot. Matala ferritiini kun voi aiheuttaa myös väsymystä ja lukuisia muita oireita.

Olin aiemmin jo käynyt mittaamassa hemoglobiinia, kun epäilin rauta-arvojen olevan alhaalla, mutta silloin lääkäri ei epäillyt raudanpuutosta, koska hemoglobiiniarvoni oli mainio.

Nyt kuitenkin lääkäri otti väsymykseni tosissaan ja suostui lisäämään listalle myös ferritiinin eli raudan varastoarvon. En ollut yhtään yllättynyt, että minulla oli matala ferritiini oireideni jälkeen. Varastoarvo oli 22 µg/l. Terveyskeskuksen mukaan viitearvo on 13-150 µg/l, mutta kuitenkin esimerkiksi Puhti kertoo alle 30 µg/l olevan jo syyn raudanpuuteanemian epäilyyn.

matala ferritiini

Katsoin tulokset Omakannasta enkä ole vielä jutellut lääkärin kanssa, koska sain soittoajan vasta ensi viikolle, mutta olen aika varma, että lääkärikin ottaa minut nyt tosissaan. Hemoglobiinini oli taas 134 (viitearvo 117-155) eli pelkällä hemoglobiinin mitauksella ei raudanpuutos olisi mitenkään näkynyt.

Oireina minulla matala ferritiini aiheuttaa ihan hirvittävää väsymystä. Tuntuu, että aamulla ei saa silmiä auki ja väsymys jatkuu koko päivän. Minua myös usein huimaa, särkee päätä ja olen entistäkin hajamielisempi. Kaikkeen on vaikea keskittyä.

Ärsyttävin oire kaikista on se, että hiukseni putoavat päästä. Huomasin tätä tapahtuvan jo viime vuonna, mutta silloin se taisi liittyä kilpirauhaseen. koska asia korjaantui, kun lisäsimme lääkitystä.

Nyt hiukseni kuitenkin harventuvat päivä päivältä vain enemmän. Niitä putoilee koko ajan lisää ja keräilen hiuksia vaatteista ja iholtani koko ajan. Suihkussa käteen jää hiuksia tupottain ja harjan joutuu tyhjentämään hiuksista joka ikisen harjauskerran jälkeen. Huomasin myös, että hiukseni katkeilevat, koska päälaella on todella paljon katkenneita hiuksia.

 

Tämä on minulle kova pamaus, koska olen yrittänyt kasvattaa hiuksiani pitkään ja ne alkoivat vihdoin olla tosi hyvässä kunnossa sekä ulottuivat olkapäille. Nyt hiukset on pakko leikata taas lyhyeksi ja prosessi pitää aloittaa alusta. Olisin halunnut, että omat hiukseni olisivat olleet kahden vuoden päästä häissämme pitkät, mutta ne eivät enää ehdi kasvaa ja joudunkin luultavasti turvautumaan pidennyksiin. Jos nekään pysyvät harvoissa hiuksissani kiinni.

Kävin jo apteekissa hakemassa Maltofer-nimisen rautatabletin sekä imeytymistä auttavan foolihapon. Lääkäri varmastikin määrää minulle reseptillä rautalääkkeen, mutta ajattelin ottaa jo startin rautalääkkeeseen.

Onko sinulla ollut matala ferritiini ja jos on niin miten sitä hoidettiin? 

LUE MYÖS:

Miltä tuntuu väärin lääkitty kilpirauhasen vajaatoiminta? 

8 kommenttia

 1. Maarit kirjoitti:

  Hei, rautalääke ei ole reseptilääke 🙂 joten reseptiä tuskin saat. Itselläni oli tuo ferritiini 7 pari vuotta sitten ja pitkä ja hidas tie on käyty sen nostamiseen, nostin samalla d-vitamiiniakin kun sekin oli alhainen.

 2. Mimmi kirjoitti:

  Olen kärsinyt matalasta hemoglobiinista ja ferritiinistä kymmenen vuotta. Minua on hoidettu sairaalassa i.v. Raudalla. Tällä hetkellä ferritiinini on 4. Odotan taas hoitojen alkamista. Huimaus, päänsäryt, keskittymisvaikeus ja uupumus. Silti harrastan kestävyysurheilua, pidettävä vaan huolta palautumisesta.

 3. Eija kirjoitti:

  Hei, sattuipa sopivasti tämä teksti. Minun ferritiiniarvo on nyt 31, lokakuussa ollut 89. En tiedä mistä johtuu tuo muutos. Kevät ollut kyllä väsynyttä aikaa ja migreeneitä ollut huomattavasti useammin. Ensi viikolla on lääkäriaika.

 4. Mysecret kirjoitti:

  Heissan. Aina pitäisi selvittää syy alhaisiin varastoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.