Hae
Colour Outside the Lines

Nörttimiehen PeliCornerin esittely

Korttipelit, lautapelit, konsolipelit, tietokonepelit, hedelmäpelit, mobiilipelit, uhkapelit, palapelit, roolipelit, pulmapelit, seurapelit, pihapelit, lisätyn todellisuuden pelit, virtuaalitodellisuuden pelit. Oletko joskus kokeillut jotain edellä mainituista tai jopa niitä kaikkia? Meidän perheessä palapelejä rakennetaan ihan pienimmästä aikuisiin ja lautapelejä pelataan perheen ja ystävien kesken. Mobiili- ja tablettipelejä pelataan niin kotona kuin pitkillä automatkoilla. Ulkonakin jahtaamme Pokémoneja.
Oma pelaaminen alkoi 90-luvulla pikkupoikana, kun sain Sega Mega Driven. Sonicia pelattiin isän kanssa pitkiä pätkiä, silloin kun ei peleissä ja konsoleissa ollut tallennusmahdollisuutta vaan pelit piti läpäistä yhdellä istumalla. Uusia konsoleita ei kotiin usein hankittu ja pelaaminenkin jäi aika vähäiseksi seuraavien konsolisukupolvien ajalta. Takaisin konsolipelaamiseen tuli hypättyä vasta joskus Playstation 3 aikoihin. Parin viimeisen vuoden aikana pelaaminen onkin kehittynyt enemmän keräilyn ja harrastuksen suuntaan, pienet lapset on tehokas keino vähentää pelaamiseen käytettävissä olevaa aikaa. Näin ollen kerääminen ja vanhoihin retrokoneisiin tutustuminen on pitänyt peliharrastusta elossa. Vanhimmat laitteet ovat jo 30 vuotta vanhoja, joten erilaisiin huolto-, korjaus- ja puhdistusaskareisiinkin on päässyt harrastuksen myötä tutustumaan. Kokoelmasta löytyy muun muassa Atarin, Nintendon, Playstationin, Xboxin ja Segan konsoleita, käsikonsoleita, oheistarvikkeita ja muuta keräilytavaraa pelien ohella. Kokoelman ehdoton suosikki on kuitenkin edelleen tuo sama Sega, joka on kulkenut mukana kaikki elämän vaiheet ja säilynyt hyvässä kunnossa nyt kokoelman innoittajaksi.
Lapsuuteni Sega Mega Drive ja Sonic the Hedgehog.
Lapsuuteni Sega Mega Drive ja Sonic the Hedgehog.
Pelaaminen saa yleensä osakseen paljon negatiivista huomiota niin riippuvuuksien aiheuttajana, käytöshäiriöiden syynä tai lasten oppimismenestyksen esteenä. Samalla kuitenkin helposti unohdetaan kuinka laaja käsite pelaaminen on ja että kuinka paljon sitä voidaan hyödyntää ihmisen avuksi ja iloksi. Useat pelit kokoavat ihmisiä yhteen viihtymään joko fyysisesti tai verkon välityksellä ympäri maailmaa. Palapelit ja pulmapelit toimivat erinomaisena rauhoittumiskeinona ja stressin lieventäjänä. Mobiili- ja tablettipelaaminen on tuonut kokonaan uuden mahdollisuuden kehittää opettavaisia ja mielenkiintoisia sovelluksia lapsen koulutielle ja oppimisen tueksi. Erilaiset virtuaalitodellisuussovellutukset ovat jo tätä päivää työelämässä. Virtuaaliympäristössä voidaan esimerkiksi testata suunniteltujen rakennusten toimivuutta, kokoa, käytännöllisyyttä ja ulkonäköä ennen kuin yhtäkään puuta on kaadettu tulevalta tontilta. Pelaaminen on ihmisille arkipäivää ja kuuluu jokaisen lähes päivittäiseen elämään jollain tavalla. Omassa elämässäni pelaaminen on kehittynyt keräilyksi ja harrastukseksi.
Pelikonsolit ovat olohuoneessamme esillä vitriineissä.
Pelikonsolit ovat olohuoneessamme esillä vitriineissä.
Tässä joka sunnuntaisessa bloginvaltauksessa on jatkossa tarkoitus esitellä erilaisia pelikonsoleita, videopelejä, lautapelejä tai jotain aihetta sivuavaa. Kokoelmien kätköistä tullaan esittelemään pelattavaa 80-luvulta nykyaikaan. Atari, Playstation, Game Boy, Duck Hunt, Super Mario, Pac-Man, NES, Sega MegaDrive, Super Nintendo, Playstation VR… Näitä ja paljon muuta on luvassa tulevissa kirjoituksissa. Kirjoituksissa painotetaan lapsille ja koko perheelle soveltuvia pelejä, myös toiveita konsoleiden ja pelien esittelyyn otetaan mielellään vastaan.
Jos mielessä on lasten, nuorten tai miksi ei omiinkin peleihin, laitteisiin tai pelaamiseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia, voit jättää niitä postausten kommenttiosioihin niin etsitään niihin vastaukset.
– Jani

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.