Hae
Colour Outside the Lines

Pitääkö taaperon pienestä sanavarastosta olla huolissaan?

Meidän taapero höpöttää ja pulpattaa taukoamatta. Kauheasti olisi asiaa, mutta kukaan ei ymmärrä puheesta oikein mitään. Vivialla on vain muutama sana, jotka ymmärrämme
Jotenkin en osaa itseä ajatella tätä asiaa neutraalisti vaan alan olla jo hieman huolissani, koska Melissa puhui täysin selviä ja pitkiä lauseita 2-vuotiaana. Olin kirjoittanut vauvakirjan väliin sanavaraston, kun Melissa oli 1v 2kk ja listassa oli lähemmäs neljäkymmentä sanaa. Siis puolet enemmän sanoja kuin Vivialla, joka on nyt neljä kuukautta vanhempi kuin Melissa tuolloin. 

Nämä sanat taaperomme osaa: 

Vauva
Hauva
Äiti
Isi
Mummo
Uggi = Ukki
Beabeabeabea = Bea 
Noin kuukausi takaperin Vivia oppi sanomaan Teea,
josta sitten tuli Beabeabeabea. Nyt hän laulelee sitä itsekseen.
Välillä hän kutsuu Melissaa Meeaksi. 
Mamma = Muumi
Taapero haluaa katsoa Muumista alku- ja loppulaulun
ja mammaa hoetaan useasti päivässä.
 
Pupu
Tyttö
Täti 
Hejää = Herää
Ankka
Anna
Apa = Napa
Auto 
Kakka
Ukka = sukka
Kaaka = jalka
Aappa = Kiitos
Ei
Joo
Olen myös aika varma, että Vivia sanoi minulle yksi päivä leikkiessään ”ota kuva”. Tässä tapauksessa saattoi olla vain äidin kuulossa vikaa. 
Pitäisikö minun siis olla oikeasti huolissaan, kun lapsi ei puhu tuon enempää? 
Omasta mielestäni ei. Jokainen lapsi oppii puheen omaa tahtiaan. Sanotaan, että ne jotka oppivat nopeasti kävelemään, puhuvat myöhemmin, koska puhe on jäänyt jalkoihin, mutta meidän tapauksessamme tämä ei pidä paikkaansa. Vivia oli reilusti yli vuoden alkaessaan kävelemään. 
Tiedän myös suvustamme tapauksen, jossa poika puhui itse keksimäänsä kieltä 6-vuotiaaksi ja vain hänen äitinsä ymmärsi häntä. Kouluun mennessä hän kuitenkin puhui selvää suomea. Nykyään tuo poika on matematiikan professori, joten ehkä hän pienenä tunsi olevansa liian älykäs muiden lasten seuraan eikä siksi puhunut heille. 
2-vuotisneuvolassa kiinnitetään hieman jo huomiota siihen kuinka lapsi puhuu. Meillä on kuitenkin siihen aikaa vielä melkein puoli vuotta, joten annan lapsen oppia omaa tahtiaan ja tuen hänen kielellistä kehitystään lukemalla hänelle paljon

Kuinka paljon teidän 1.5-vuotiaat puhuvat? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.