Hae
Colour Outside the Lines

En hamstraa koronaviruksen takia, mutta varaudun karanteenin varalle

Koko Suomi on tuntunut joutuvan ostohysterian valtaan koronavirustilanteen takia.
Pakko myöntää, minäkin kävin kaupassa ostoksilla kuluneella viikolla. Heti puolustautuakseni on sanottava, että meillä ei ollut kotona oikein mitään kuivatavaraa muutenkaan, joten olisin mennyt joka tapauksessa ruokakauppaan ilman koronauutisiakin.
Itse tykkään käydä yleensä kerralla isommilla ostoksilla eli palkkapäivänä ostan kuivatavarakaapit ja pakastimen täyteen ruokaa, josta sitten niitä koko kuukauden tyhjennämme. Välillä haemme täyttöjä, jos jotain puuttuu, mutta sen suurempia ostoksia ei tarvitse koko ajan olla tekemässä. En tiedä onko tässä taustalla se, että olemme Janin kanssa molemmat olleet supermarketissa töissä, joten emme niin kauheasti välitä siellä kaupassa käydä vaikka se kuinka olisikin omaa aikaa ilman lapsia.

 

Näytin kunnon hamsterilta eilen kaupassa, kun työnsin kärryjä, jossa oli kahden talouden ostokset.
 
Kävinkin sitten perjantaina ensin yksin aamulla Lidlissä ja iltapäivällä ystäväni Katjan kanssa Prismassa. Aamulla Lidlissä oli vielä aikalailla kaikkea jäljellä, loppu oli vain kallein eli se pinkissä paketissa oleva vessapaperi ja halvin makaroni. Olin kaupassa aamulla heti kahdeksan jälkeen ja parkkipaikalla oli jo silloin ruuhkaa. Jonotin myös kassalle hetken. Tuskin normaalina perjantaina ihan niin aikaisin on ruuhka-aika. Tai ei ollut koskaan ainakaan minun Lidlin-täti aikoina.
Kassatäti ajoista puheen ollen, ei tämä ihmisten varautuminen pahimpaan ole todellakaan uusi juttu. Kaikki tuntuvat nyt ihmettelevän miksi sitä ruokaa ja vessapaperia haalitaan kotiin kauheita määriä. Mä luulen, että ihmiset haluaa tuntea, että he ovat varautuneet, jos kahden viikon karanteeni napsahtaakin päälle. Kun jokunen vuosi sitten oli vielä juhannuksena, pääsiäisenä ja jouluna kauppa kiinni pari päivää, varautuivat ihmiset silloinkin kuin maailmanloppuun. Silloin vain oli kauppiaat varautuneet siihen myyntipiikkiin. Tottakai nyt on oikeasti ihan eri määrissä ihmiset sitä tavaraa hamstranneet, mutta ymmärrän sen turvallisuudentunteen tavoittelun, joka tässä varmasti on takana.
Toisaalta ymmärrän myös riskiryhmäläisten puolen, kun itsekin astmani takia siihen kuulun. Itse olen nyt ostanut meille ruokaa niin, että pystymme helposti viettämään aikaa vain kotona vältellen kaikkia turhia kontakteja. Vaikka vielä ei ole suoranaisesti tätä määräystä annettu, en silti halua nyt käyttää julkisia, käydä kaupassa tai edes koulussa paikalla. Olen mieluummin kotona, jossa tiedän olevani suhteellisen turvassa. Lapsethan ovat vielä tämän hetkisen tiedon mukaan menossa kouluun maanantaina, joten tartunta voi helposti meille tulla heidän mukanaan. Ammattikorkeakoulut nyt ilmeisesti siirtyvät etäopetukseen, mutta meidän koulu ei ole ainakaan tätä vielä vahvistanut.
Ammattikorkeakoulut siirtyvät etäopetukseen ensi viikolla vähentääkseen koronaviruksen tarttumismahdollisuuksia. Muutos koskee yli 100 000 opiskelijaa. Tiedotamme tarkemmin maanantaina. #ylpeästiamk #ammattikorkeakoulu #vastuullisuus #korona

— Arene (@Arene_ry) March 14, 2020

Niin, kävin perjantaina aamulla Lidlissä. Koska käyn normaalistikin isoilla ostoksilla, ei minun Lidlin ostokset sinänsä eronneet normaalimäärästä. Tietysti kanssashoppailijoiden mielestä saatoin vaikuttaa siltä, että hamstraan ruokaa, koska ostin esimerkiksi pakastimeen lihaa eli lihapaketteja oli useampi.
Vessapaperikin meillä oli tällä viikolla lopussa, mutta sitä kävin ostamassa tarpeeseen jo edellisenä päivänä. Onneksi niin, koska olisi saatettu muuten jäädä ilman tämän hysterian keskellä. Mä ostin vaan sen verran kuin yleensäkin, joten en voisi sitä hamstraamiseksi kutsua. Minusta on hauska, kun ihmiset ympäri sosiaalista mediaa sanoo hävenneensä vessapaperin ostamista vaikka se tulisi oikeaan tarpeeseen. Mielestäni siinä ei ole mitään hävettävää, paitsi ehkä silloin jos ostat paperia lavallisen.
Mun perjantaiset Lidlin ostokset ei eronneet meidän normiostoksista oikeastaan mitenkään.
Iltapäivällä menin Prismaan ostamaan kaiken mitä Lidlin valikoimaan ei kuulu, esimerkiksi viljattomat jauhot ja makaronit, joita ostan Vivialle aina valmiiksi. Olisin luultavasti mennyt Prismaan jo aamupäivällä heti Lidlin jälkeen vältelläkseni suurinta ruuhkaa, mutta olin sopinut Katjan kanssa kauppaan menosta jo ennen tätä ostomanian alkamista. Katjalla ei siis ole autoa käytössä, joten hän yrittää keskittää isot ostokset niille kauppakäynneille, kun hän saa kyydin kauppaan.
Prismassa oli aikalailla kaikkea vielä puoli kolmen aikaan saatavilla eikä täällä Kuopiossa ollut lopussa kuin vessapaperi. Sitäkin he mainostivat tulleen lisää heti lauantaiaamuna.
Aika moni työpaikka on nyt siirtynyt etätöihin jos se vain on mahdollista. Janin työpaikalta tuli tämä ohjeistus tällä viikolla ja Katjakin siirtyi etätyöhön pariksi seuraavaksi viikoksi.
Mun mielestä tekisi ihan hyvää, että Suomi pysähtyisi hetkeksi ja otettaisiin kaikki ihan rauhallisesti kotona muutama viikko. Tekisi varmaan kaikille ihan hyvää vähän irtautua hektisestä elämästä.
Katja löysi itselleen etsimäänsä punaviiniä.

Mitä ostin kaupasta kotivaraa varten?

Koska meiltä oli aikalailla kaikki loppu, ostin kaupasta kaurahiutaleita, maitoa, leipää, pakasteherneitä, pastaa, riisiä, kanaa ja jauhelihaa, vihanneksia, sokeria, jauhoja, mehua, vichyä ja leivänpäällisiä.
En siis ostanut mitään sen erikoisempaa. Jos meillä olisi isompi jääkaappi ja pakastin, ostaisin normaalitilanteessakin mielelläni ne kerralla täyteen. Haaveilen isosta ruokakomerosta kuten amerikkalaisissa keittiöissä, johon mahtuisi kuivatavarat ja ruoanlaittovälineet nätisti.
Marttojen sivuilla on hyvä ohje siitä mitä siellä kotona kannattaisi olla 3 päivän varalle. Tästä voi sitten jokainen laskea mitä 2 viikon karanteenin varalle tarvitsee.

Marttojen kotivara ohjeistus 72 tunniksi yhtä henkeä kohden:

Vettä, juomaa 6 l
vihanneksia ja juureksia 600 g
hedelmiä ja marjoja 400 g
perunaa 200 g
pastaa ja viljalisäkettä 200 g
leipää ja viljatuotteita 550 g
maitoa, piimää, jogurttia tai vastaavia kasvivalmisteita 1 l
juustoa 60 g
kalaa, munaa, lihaa, kasviproteiinia 400 g
öljyä, rasvoja 150 g
kuivattuja hedelmiä 100 g
pähkinöitä, siemeniä 90 g
makeisia, suklaata 100 g
sokeria, hunajaa 100 g
YHTEENSÄ noin  2 300 kcal per vuorokausi

 

 

lähde: Marttojen kotisivu

Meillä on nyt kaikkea muuta paitsi pullotettua vettä, koska jotenkin tämän kriisin keskellä uskon puhtaan vesijohtoveden riittävän kaikille.

Suomessa on se hyvä tilanne, etteivät ruoan tuotanto ja  ruokakaupat tunnu vielä sulkeutuvan, joten kaikille riittää ihan varmasti syötävää (ja sitä vessapaperia). Nykyään ainakin isommissa kaupungeissa voi tehdä ruokatilauksen supermarketin verkkokaupasta ja parhaassa tapauksessa tilauksen saa toimitettuna oven taakse ilman ihmiskontaktia, joten ei me täällä kuolla kukaan nälkään.

Me jo mietittiinkin, että seuraava ruokakauppakäynti varmaan hoidetaan verkon kautta. Jani tosin ei tunnu ottavan tätä uhkaa läheskään niin vakavasti kuin minä, joten katsotaan nyt miten tilanne etenee eikä antauduta hysterian valtaan.

Perjantaina iltapäivällä Lidliin oli ilmestynyt tällainen kyltti.

Mielenkiinnolla seuraan kuinka koronavirus maailmalla kehittyy ja pelonsekaisin tuntein laitan lapset huomenna kouluun.

Oletko sinä hankkinut kotivaraa karanteenin varalle tai hamstrannut vessapaperia?

 

LUE MYÖS: 

Koronavirus pelottaa, koska kuulun riskiryhmään

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

2 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Voin kyllä sanoa että ei tee yhtään hyvää 3- ja 1-vuotiaiden lasten kanssa "rauhoittua" kotiin. ? Noin pienten kanssa ei voi oikein mitään esim pelailla tai askarrellakaan eikä yhteen puuhaan keskittyminen riitä kauaa. Säät eivät todellakaan ole suosineet, sama hirveä liki koko "talven" jatkunut myrskytuuli pauhaa ja märkääkin on. Kaikki kiva on peruutettu ja kiinni. Mitähän tässä pitäisi tehdä.

 2. Susanna / Colour Outside the Lines kirjoitti:

  Nythän sitä kaikki ollaan jumissa kotona. En tiedä lohduttaako yhtään, mutta ei tuo meidän 8-vuotiaskaan yhtään jaksaisi paikallaan pysyä. 3-vuotias vielä vähemmän.

  Ota lapset mukaan arkiaskareisiin. Leipokaa, peskää pyykkiä, peskää lattiat. Se tuntuu ainakin meidän lapsista olevan ihan parasta.

  Meilläkin täällä on tosi kylmä tuuli ja inhottavan kylmä. Ollaan kuitenkin puolisen tuntia joka päivä ulkoiltu ja uhmattu tuulta. Lähimetsässä oli kivan rauhallista ja siellä oltiin tuulelta suojassa. Suunniteltiin sinne huomiseksi eväsretkeä.

  Toivottavasti keksitte tekemistä! Tsemppiä <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *