Hae
Colour Outside the Lines

Taaperon allergiaepäily säikäyttää jopa moniallergisen äidin

Allergioita on monenlaisia. Voi olla lievää allergiaa, hieman elämää hankaloittavaa allergiaa sekä hengenvaarallista allergiaa.
Itse olen moniallergikko ja minulla on allergioita laidasta laitaan. Olen lievästi allerginen monille hedelmille sekä mustapippurille, joita voin syödä kypsennettynä, mutta tuoreena ne saavat suuni kirvelemään ja limakalvoni aukeamaan. Olen myös hengenvaarallisesti allerginen kalalle ja äyriäisille. Jos syön niitä edes pienen määrän, hengitystieni turpoavat umpeen. Jotkut allergiat toimivat toisilleen haitallisina ristiallergioina aiheuttaen lisää allergioita kuten siitepöly ja vesimeloni. Voin siis syödä vesimelonia muulloin, mutten siitepölyaikana. 
Lapsistamme Melissalla on muutamia lieviä allergioita, kuten tomaatti ja mustapippuri. Bealla ei ruoka-aineallergioita ole, mutta hänellä ei kanssani samoja geenejä olekaan.
Vivia on vielä sen verran pieni, ettei ihan kaikkea ole vielä testattu. Tomaatti aiheutti pientä iho-oiretta, joten sitä olemme vältelleet. Kalaa ei ole vielä testattu kuin iholle, josta ei oireita tullut ja jossain vaiheessa maistelemme pieniä palasia. Neuvolan ohjeiden mukaan emme kuitenkaan ottaneet sitä suoraan ruokavalioon kiinteiden aloituksen jälkeen. 
Nyt taaperollamme epäillään vilja-allergiaa. Alunperin asiaa epäili päiväkodin hoitajat. Minun tai Janin suvussa ei ole keliakiaa tai vilja-allergiaa, joten emme osanneet tällaista odottaa. 


Mitkä syyt ohjasivat meidät epäilemään vilja-allergiaa?

  •  Taaperon paino ei ole noussut viimeisen viiden kuukauden aikana kuin puoli kiloa vaikka pituutta on tullut runsaasti. Paino on myös lähtenyt käyrillä selvään laskuun vaikka taapero syö isoja annoksia, ottaa lisää ruokaa ja tuntuu olevan koko ajan nälkäinen.
  • Taaperolla on vatsa selvästi hyvin kipeä. Hän valittelee sitä varsinkin iltaisin ja yöt ovat levottomia. Välillä hän unissaan vinkuu ja kääntyilee.
  • Taaperon vatsa on hyvin löysällä. Ennen vatsa oli usein kovana eikä meillä vauva-aikanakaan koskaan tehty sellaisia selkäkakkoja. Nyt sellaiset saattaa tulla useamman kerran päivässä. 

Vaikka olen itse hyvin tottunut allergioihini eivätkä ne rajoita minua kovinkaan paljon, paitsi rajaavat minut ulos sushiravintoloista, taaperon allergiaepäily sai minut oikeasti huolestuneeksi. Olinko koko ajan tietämättäni syöttänyt hänelle jotain mikä teki hänet kipeäksi? 
Siispä otin huolestuneena yhteyttä oman neuvolamme terveydenhoitajaan, joka varasi meille ajan neuvolalääkärille. Ennen lääkärinaikaa jätimme myös pois suurimman osan viljoista. Jos siis epäilet lapsella allergiaa, ota yhteyttä lapsen neuvolaan tai suoraan lääkäriin! 
Lääkäri epäili myös sitä samaista vilja-allergiaa juurikin tuon olemattoman painonnousun vuoksi. Hän määräsi jättämään kaikki viljat pois ruokavaliosta kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen viljoja otetaan pikkuhiljaa takaisin yksi kerrallaan. Käymme myös verikokeissa testaamassa vähän kaikkea mahdollista, jotka voivat poissulkea mahdollisen allergian. 
Kokeilun jälkeen saatamme joutua vielä sairaalan järjestämiin rasituskokeisiin. Se selviää puolitoistavuotisneuvolassa tämän kuun lopussa, kun saamme tietää mitä mieltä toinen neuvolalääkäri asiasta on. Ilmeisesti he konsultoivat toisiaan ennen aikaamme. 
Nyt pannassa ovat siis esimerkiksi puurot, leivät, näkkärit ja pastat sekä aika moni valmisruoka. Myös gluteenittomat tuotteet on kielletty, koska niissä on viljoja, joista on vain poistettu gluteeni ja koska vilja-allergia ei ole sama asia kuin keliakia. Hieman jo vaatii mielikuvitusta kylläisenä pitävien ruokien keksiminen. 

Onko teidän perheessä allergioita? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.