Hae
Colour Outside the Lines

Katselussa: WandaVision

WandaVision on yhdeksän jakson pituinen Marvel-universumiin sijoittuva Disney+ original-sarja.

Siinä Marvel-elokuvista tutut Wanda Maximoff ja Vision asuvat normaalissa lähiössä tehden ihan tavallisia asioita. Tai näin sarja ainakin alkaa….

Sarjan eka jakso on vähän hämmentävä, koska sarja pääsee vauhtiin oikeastaan vasta kolmannessa jaksossa. Jos siis tykkäät Marvel-elokuvista ja sarjoista yleensä, älä lopeta WandaVisionin katsomista vain siksi, että ensimmäinen (ja vielä toinenkin) jakso on vähän outoja.

Sarja alkaa siis mustavalkoisella jaksolla, joka selvästi sijoittuu 60-luvulle. Jaksoon on otettu inspiraatiota Dick Van Dyke Showsta ja jakso on hassunhauska 60-luvun sitcom. Mikään jaksossa ei oikein anna vihjeitä, että jokin on pielessä., mutta toisaalta kuitenkin  kaikki jaksossa antaa katsojalle vihjeitä että kaikki on pielessä.

Ai miksikö?

Kuva: Disney+

WandaVision

Kuva: Disney+

Sarja sijoittuu aikaan Endgamen jälkeen. Marvelin aiempia elokuvia ja sarjoja seuranneet tietävät hyvin Visionin kuolleen Infinity Warin lopussa. Siis oikeasti kuolleen. Se ei ole voinut unohtua Marvel-faneilta, koska Visionin kuolema oli niin järkyttävää ja itse ainakin itkin, koska Vision oli jo ehtinyt kasvaa yhdeksi lempihahmoistani. Ensimmäisenä siis herää kysymys, että miten ihmeessä Vision onkin yhtäkkiä elävänä Wandan kanssa tuolla lähiössä.

Tähän saadaan vastauksia vasta sarjan loppupuolella. Sarja lähtee tosiaan kunnolla vauhtiin vasta kolmannesta jaksosta ja suosittelen katsomaan sarjan kokonaan, koska se on on oikeasti todella hyvä, vastaa moneen kysymykseen ja aivan varmasti linkittyy moneen seuraavaan elokuvaan ja sarjaan. WandaVision nimittäin esittelee monta uutta hahmoa, joista osa on kuitenkin jollain tavalla tuttuja jo entuudestaan.

Toisen jakson teemana ihana on Bewitched ja puolet jaksosta on edelleen mustavalkoista. Tässä jaksossa hassua on, että Wanda käyttää voimiaan koko ajan tosi näkyvästi eikä kukaan muka tunnu huomaavan mitään. 60-luvulla ollaan vielä silloinkin, kun samaista jaksoa on inpiroinut I dream of Jeannie ja värit tulevat yhtäkkiä mukaan.

Kuva: Disney+

Minusta on ihan mahtavaa, että joka jakso tuntuu sijoittuvan eri vuosikymmenelle. Kun sarjassa ollaan jo selvästi 70-luvulla (ja vaatteet on ihan mahtavia), inspiraationa on toiminut klassikko The Brady Bunch.

Tämän sarjan puvustus on ihan omaa luokkaansa. Ekan jakson hääpuku on sellainen, että voisin hyvin kuvitella sen itseni päälle vaikka en vieläkään ole osannut päättää millaisen puvun haluan. Tuo Wandan hääpuku on kuitenkin aivan täydellinen. Tuollainen selkeä kellohelma siis selvästi viehättää.

Olispa muuten oikeasti kiva olla puvustamassa tämmöisiä sarjoja.

70-luvun jaksoista eteenpäin sarjassa on koko ajan värit eli se katsominen ei tunnu enää niin oudoltakaan. Tästä kolmannesta jaksosta eteenpäin se tarinakin kulkee huomattavasti nopeammin ja sarjan salaisuudet alkaa paljastua pala palalta meille katsojillekin.

WandaVision

Kuva: Disney+

Kuva: Disney+

Kuva: Disney+

Kasarijakson inspiraationa on toiminut Family Ties ja osaksi myös Full House, joka on myös ysärijakson inspiraation lähde. Ysärijaksossa on muuten ihan paras alkutunnari!

Jos puvustus on mennyt näissä nappiin, niin on myös lavastus. Aina vuosikymmenen vaihtuessa muuttuu myös tuon Wandan ja Visionin talon sisustus paremmin kuvaamaan aikakauttaan. Talon pohja pysyy samana, mutta sisustus ja esimerkiksi portaikon ulkonäkö muuttuu.

Kasari-ja ysärijakson muoti on niin osuvasti kuvattu, että pakko ihailla oikeasti sarjan puvustajaa. Minusta on ihana, että myös hiustyylit muuttuu kuvaamaan aikakautta.

Yhdessä viimeisistä jaksoista on käytetty Modernin perheen tyyliä, jossa hahmoja haastatellaan sohvalla tai muualla vähän kuin tositv-sarjoissa.

WandaVision

Kuva:Disney+

Harmillisesti ihan vikoissa jaksoissa näitä muihin tv-sarjoihin viittauksia ei enää ole vaan sarja etenee kuin meille tutut Marvel-elokuvat. Toisaalta, koska Marvel-sarjasta on kyse, oli se odotettavissa, mutta ekojen jaksojen vaihteleva teema oli hauskaa seurattavaa ja mua ainakin vähän harmitti, kun ne teemat loppui.

Minusta oli kiva, kun mukaan oli otettu esimerkiksi Darcy Thor-leffoista ja toivon Darcyn olevan mukana myös Thor:Love and Thunder-leffassa, joka on tulossa ensi vuonna. Darcy on ihanan erilainen ja raikas hahmo.

WandaVision jätti tosi paljon aukkoja Marvel-universumiin, mutta ehkä se oli sen tarkoituskin. On hauska nähdä mihin tästä mennään.

Millainen wandavision oli mun mielestä sarjana?

Spoilereita tiedossa!

Mä tykkäsin sarjasta tosi paljon vaikka eka jakso tuntuikin ensin tosi oudolta ja vieraalta. Toiseen jaksoon mennessä siihen outouteen oli kuitenkin tottunut, kun vähän tiesi mitä odottaa. Kolmannen jakson kohdalla jo tykkäsin siitä, että jakson teemoitus aina vaihtuu ja arvailtiin Janin kanssa innoissamme mikä vuosikymmen tulee seuraavaksi ja mitä on luvassa.

Mun mielestä oli kiva, että tähän oli otettu mukaan Captain Marvelissa nähty pikkutyttö eli Monica Rambeau. Koska aikaa oli kulunut useampi vuosi, oli Monica jo nuori aikuinen. Vähän aikaa meni, että mä yhdistin kyseessä olevan saman henkilön, mutta kyllähän se vaan oli. Monica sai vikoissa jaksoissa supervoimat ja hän varmasti jatkaa näkyvyyttään tulevissa sarjoissa tai leffoissa.

Yksi juttu, mikä jäi mietittymään, oli White Vision. Siis Visionhan oikeasti kuoli Infinity Warissa, kuten jo aiemmin mainitsin, ja tässä sarjassa Wanda oli sitten luonut kuplan, jonka sisällä olevia ihmisiä hän kontrolloi sekä toi Visionin sen kuplan sisälle henkiin. Wanda ja Vision myös saivat kuplassa kaksoset. Visionilla ei ole mitään muistikuvaa aiemmista tapahtumista, Avengereista tai siitä, että hän on oikeasti kuollut. Jossain vaiheessa Vision kuitenkin alkaa herätä todellisuuteen ja saa tietää mitä aiemmin tapahtui.

Lopussa kuitenkin, kun Wanda lopetti kuplan kontrolloimista eli purki sen, katosivat sekä Vision että kaksoset ja Wanda joutui taas kohtaamaan surunsa. Selviää, että Wanda on saanut voimansa Hydran koekaniinina ollessaan. Hän on imenyt voimat mielikiveltä (Mind Stone) ja näin ollen vahvistunut. Koska Visionin otsassa oli aiemmin Mind Stone, sai Wanda ”rakennettua” Visionin kuplansa sisälle uusiksi.

Sarjassa nähdään kuitenkin Wanda myös lapsena ja annetaan olettaa, että hänellä on ehkä ollut joitain synnynnäisiäkin taitoja, joita tuo mielikivi sitten olisi vahvistanut. Mä en tiedä miten nämä menee sarjakuvissa, kun en niitä ole ollenkaan lukenut.

Sarjassa S.W.O.R.D agentit (vähän kuin S.H.I.E.L.D, mutta heidän jälkeen tulleet) ovat rakentaneet uuden, valkoisen Visionin, joka lähetetään kuplan sisälle jossain vaiheessa tuhoamaan Wandaa. Wandan luoma Vision taistelee tätä White Visionia vastaan ja saa jossain välissä siirrettyä muistonsa White Visionille. Eli näin ollenhan White Vision on vähän kuin oikea Vision, koska hän muistaakin kaiken.

Sarjan pahikseksi osoittautuu joka jaksossa roikkuva naapuri Agnes. Hän onkin oikeasti Agatha Harkness, joka on ilmeisesti tuttu pahis sarjakuvista. Me ei siis arvattu tätä, tai no mä sanoin Janille, että jotain mätää siinä naisessa on, mutta ei tiedetty hahmoa etukäteen. Agnes/Agatha on ihan hauska hahmo vaikkakin aika monessa kohdassa jopa hieman ärsyttävä.

Wandasta kuoriutuu sarjan lopussa Scarlet Witch, joka hänen on uumoiltu olevan jo pidempään. Jäämme siis odottamaan innolla mitä tästä seuraa. Ainakin luulisin, että Wanda ja White Vision palaavat vielä seuraavissa Marvel-leffoissa.

Spoilerit loppuu! 

WandaVision

Kuva: Disney+

Mun mielestä WandaVision oli taattua Marvel-laatua ja kävi hyvin tähän väliin universumia. Nyt odotellaan innolla 9. kesäkuuta Disney+ suoratoistossa alkavaa Loki-sarjaa. Oletamme sen olevan hauska ja omaperäinen, aivan kuten Lokikin.

 

Onko wandavision jo katsottu?
oliko se yhtä hyvä kuin odotit?

 

LUE MYÖS: 

NÄIN KATSOT MARVEL-ELOKUVAT JA SARJAT TAPAHTUMAJÄRJESTYKSESSÄ

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.