Hae
Colour Outside the Lines

Käytätkö sinä maskia?

Mun täytyy myöntää ihan heti alkuunsa, että mä oon herännyt käyttämään maskia vasta kesän jälkeen. En käyttänyt maskia keväällä eikä edes ostettu silloin yhtään maskia. Kesällä käytin bussia muutaman kerran enkä vielä silloinkaan käyttänyt maskia. 

Kuopiossa tartuntaluvut oli aika alhaisia tai olemattomia pitkän aikaa, joten en nähnyt maskin käyttöä tarpeelliseksi.  Aloin käyttää maskia, kun Kuopiossa tuli linja-autoihin suositus maskista. Edelleenkään en ole yhdelläkään bussikuskilla maskia nähnyt, mutta onneksi aika monella ihmisellä se bussissa jo on. 

Tällä viikolla maskeja alkoi näkyä myös päiväkodilla vienti- ja hakutilanteissa vaikka tämä suositus taisi koskea vain pääkaupunkiseutua. Podin jopa hieman huonoa omatuntoa maanantaiaamuna, kun en ollut tajunnut sitä maskia itselleni ottaa mukaan. 

Olen alkanut nyt käyttää maskia myös ruokakaupassa asioidessani. Keväällä emme käyneet fyysisesti kaupassa ollenkaan vaan tilasimme kaikki ruokaostokset kotiin K-Citymarketin palvelun kautta. Ne sai silloin helposti ilman kontaktia, kun avasimme kuskille oven valmiiksi ja hän vain nosti laatikot sisään. 

Nyt olen vielä uskaltautunut kauppaan itse, mutta jos Kuopion tartuntaluvut nousevat tasaista tahtia, siirrymme takaisin tilaamaan ruokatavarat verkosta. 

Itsehän kuulun, ainakin jollain lailla, riskiryhmään räjähdysherkän astmani takia enkä mielelläni kokisi niitä lukemattomia jälkiseurauksia, joita COVID-19 saattaa kehoon ja keuhkoihin jättää. Pidempiaikaisia jälkiseurauksia kun ei kukaan oikein vielä tiedä.  

Mulla oli alkuun käytössä vain Janin äidin ompelemia kangasmaskeja, jotka pyysin ompelemaan Marttojen ohjeen mukaan. Käytin näitä bussissa ja suunnittelin käyttäväni niitä myös kampuksella, kun palaamme lähiopetukseen. Meillä oli kuitenkin koulussa maskit tarjolla halukaille joka tunnin alussa ja käytinkin niitä. En ole tartuntalukujen noustua enää käynyt kampuksella, koska meillä on kaikki tunnit myös verkko-opetuksena. 

Ostin meille Prismasta myös kertakäyttömaskeja paketillisen, koska Jani tykkää niistä enemmän käytössä ja hän kulkee minua enemmän bussilla. Niitä olen itsekin välillä napannut eteisestä mukaan, jos olen ollut lähdössä esimerkiksi kauppaan ja muistanut maskin vasta lähtiessäni. 

Koska tästä ennustetaan nyt uutta normaalia, olen alkanut miettiä myös maskien ostoa lapsille. Meidän teini on maskia käyttänyt jo yhtä kauan kuin me aikuisetkin, mutta 4- ja 8-vuotiaille en ole maskeja vielä hankkinut. Olemme yleensä heidän kanssa kulkeneet autolla emmekä bussilla enkä ole vienyt heitä kuin muutaman kerran kauppaan. 

Maskit ja niiden käyttä varmasti jakavat mielipiteitä vielä pitkään. Osahan niitä ei edes voi käyttää sairauksien vuoksi. Itsellänikin pidempi käyttöaika selvästi tekee hengitystieoireita, koska astmani on hieman epätasapainossa. Siksi en pidä maskia koko aikaa. 

pidätkö sinä maskia?

LUE MYÖS:

KORONAVIRUS PELOTTAA, KOSKA KUULUN RISKIRYHMÄÄN

EN HAMSTRAA KORONAVIRUKSEN TAKIA, MUTTA VARAUDUN KARANTEENIN VARALLE

 

MUISTATHAN SEURATA MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.