Hae
Colour Outside the Lines

ABBA The Museum Tukholmassa

ABBA The Museum eli suomalaisittain ABBA-museo sijaitsee Tukholmassa, Djurgårdenin saarella, jossa on paljon muitakin museoita. Museo on upea elämys ja sinne kannattaa varata monta tuntia aikaa.
Me käytiin museossa useampi vuosi sitten, joten museon tarjonta on saattanut vähän muuttua tässä ajassa. Tästä postauksesta saa kuitenkin vähän vinkkiä mitä odottaa ja miten varautua museokäyntiin.
Museossa on pysyviä näyttelyitä useampi (niistä enemmän kohta) sekä vaihtuva näyttely, joka pysyy museossa aina pidemmän aikaa. Vaihtuva näyttely on aina jotenkin musiikkiin liittyvä ja useimmiten myös jotenkin ABBAan liittyvä.
Meidän käydessä museossa oli menossa Euroviisu-näyttely, joka oli upea. Siellä oli alkuperäisiä esiintymisasuja esimerkiksi Celine Dionilta, Conchita Wurstilta ja Lordilta. Siellä oli myös näyttöjä, joissa pyöri erilaisia pätkiä Euroviisuista. Myös ABBAn voittoasut oli tietenkin esillä.
Muita vaihtuvia näyttelyitä on ollut Tähtien kitarat ja Mamma Mia!-elokuvista kertova näyttely. Tän jälkimmäisen olisin kyllä halunnut käydä katsomassa, mutta se oli näytteillä just pahimpaan korona-aikaan (ja vähän ennen sitä) eikä tullut käytyä. Uusinta vaihtuvaa näyttelyä ei ole vielä julkistettu, mutta se on aivan varmasti todella upea. Voisin kuvitella vaihtuvan näyttelyn olevan jotain suurta, koska museo täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Pysyvä näyttely kiertää ABBAn mukana tapahtumajärjestyksessä. Näyttely siis alkaa ABBAn jäsenten lapsuudesta ja matkalla kerrotaan todella paljon informaatiota bändin jäsenistä ja bändin synnystä.  Björn, Benny, Frida ja Agnetha ovat työskennelleet ja asuneet täysin samanlaisissa huoneissa kuin mitä museoon on rakennettu. He ovat lahjoittaneet näyttelyyn paljon erilaisia asuja ja tavaroita.
Näyttely on pysyvä ja se on alunperin kiertänyt Eurooppaa ja Australiaa vuosina 2009-2011 nimellä ABBAWORLD.

 

Museo on interaktiivinen eli siellä pääsee itse kokeilemaan monia juttuja. Pääset esimerkiksi levytysstudioon kokeilemaan ABBAn kappaleita tai kokeilemaan esiintymisasuja virtuaalisesti. Museossa on myös tosi hauska hologrammikonsertti, jossa pääset lavalle laulamaan ABBAn viidentenä jäsenenä. Tämä oli ihan hitti meidän seurueen mielestä.

Museossa on myös elokuvateatterisali, jossa näytetään ABBAan liittyviä elokuvia pitkin päivää ja elokuvaa pääsee katsomaan museon sisäänpääsylipulla.

Jos jollekin vielä on epäselvää ketä ne ABBAn tyypit oikein on niin selvennetäänpäs vähän.

ABBA on ruotsalainen yhtye, joka on perustettu 1972 Ruotsissa. Kyllä, siis 51 vuotta sitten. ABBAan kuului Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson ja Anni-Frid (Frida) Lyngstad. Heidän nimiensä alkukirjaimista muodostuu bändin nimi ABBA.

1974 ABBA voitti Euroviisut Ruotsin edustajana kappaleella Waterloo. Waterloo muuten valittiin 2005 Euroviisujen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyssä äänestyksessä Euroviisujen kaikkien aikojen parhaaksi biisiksi.

ABBAn parhaina vuosina, yhtye koostui kahdesta pariskunnasta. Frida ja Benny olivat keskenään naimisissa ja Agnetha ja Björn keskenään. Harmillisesti kuitenkin molemmat pariskunnat erosivat hektisten kiertue- ja levytysaikataulujen vuoksi. ABBA lopettikin 1982 yhtyeenä esiintymisen.

2016 he alkoivat kuitenkin taas työskennellä yhdessä virtuaaliavatar-konsertin toiveissa ja konsertti debytoikin 2022 toukokuussa Lontoossa.

Abban musiikkia kuuntelee niin nuoret kuin vanhat ja heidän kappaleensa ovat ajattomia. Mamma Mia!-musikaali on tuonut Abballe vielä enemmän suosiota ja uusia kuuntelijoita. Siksi museo on varmasti suosittu ihan kaikenikäisten keskuudessa.

Oikeastihan tämä ei ole museo vaan kokemus, koska ABBA the Museum ei kuulu ruotsalaisten museoiden liittoon.

MITEN PÄÄSTÄ ABBA-MUSEOON? 

ABBA-museoon pääsee helposti raitiovaunulla numero 7 tai bussilla numero 67, pysäkki on Liljevaljchs/Gröna Lund. Jos kuitenkin tulet lautalla niin pääset joko Djurgården lautalla tai M/S Emelie lautalla, molemmissa pysäkki Allmänna Gränd.

MITÄ ABBA-MUSEO MAKSAA? 

Lippuhinnat museoon vaihtelee päivien mukaan. Hinnat näkee nettisivujen kalenterista. Tässä kuitenkin hintahaarukka (yleensä kruunun ja euron kurssi on sellainen, että voi ajatella 10 SEK olevan noin 1€).
Aikuiset 230-290SEK 
Opiskelijalippu 180-250SEK
Seniorilippu (65v ylöspäin) 200-260SEK
Lapset (7-15v) 90-110SEK
Alle 6v maksutta
Perhelippu (2 aikuista ja 2 7-15v lasta) 495-695SEK
Opiskelijalipun saa voimassa olevalla opiskelijakortilla. Tähän kelpaa minkä vaan opiskelijakortti, kun joissain Tukholman museoissa on ainakin aiemmin vaadittu ruotsalainen opiskelijakortti. Pyörätuolilla kulkeva ei saa alennusta, mutta avustaja pääsee mukaan maksutta.
Liput täytyy ostaa ennakkoon tietylle päivälle ja ajalle. Museossa ei käy ollenkaan käteinen vaan pelkät maksukortit.
Museoon on saatavilla myös Audioguide eli selostus kuulokkeista, joka maksaa 20SEK eli noin 2 euroa. Sen saa valittua myös suomeksi.
Englannin ja ruotsin kielisissä selostuksissa on selostajina Abban jäsenet (aika siistiä!) ja selostus on saatavilla myös saksaksi, ranskaksi, hollanniksi, venäjöksi, espanjaksi, italiaksi, puolaksi, kiinaksi ja japaniksi.
Museoon voi ostaa myös yhdistelmälipun Avicii Experiencen kanssa. Lippu maksaa alkaen 349SEK ja on voimassa 48h. Lipulla pääsee siis sekä Avicii Experienceen että ABBA The Museumiin.
VINKKI: Silja Linen Club One-jäsenkortilla saa 5% alennuksen aikuisen sisäänpääsylipusta museon verkkokaupassa koodilla TALLINK. 

Donna and the Diamonds puvustus Mamma Mia! menestysmusikaalista Broadwaylta.

Museokauppaan pääsee ilman sisäänpääsymaksua, koska se sijaitsee ihan ulko-oven vieressä. Museolla on myös verkkokauppa, josta saa ostettua Abbaan liittyviä tuotteita.

 

Onko abba the museum sulle tuttu? 

 

TULETHAN SEURAAMAAN MUN ARKEA JA MATKOJA MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS: 

Tukholman Historiska Museet

Vikingaliv

Tukholman kuninkaanlinna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *