Hae
Colour Outside the Lines

Kaikki Euroopan maat, joihin olen matkustanut

Mä oon matkustellut jonkin verran nuorempana ja nyt päätinkin listata kaikki Euroopan maat, joihin olen ikinä matkustanut. Euroopan ulkopuolelle en oo ikinä matkustanut.

Me ei matkusteltu perheenä ulkomailla mitenkään erityisen paljon, kun olin nuorempi.

Kun olin 5-vuotias, mun vanhemmat vuokrasi asuntoauton ja käytiin muutaman ystäväperheen kanssa road tripillä Euroopassa. Käytiin Legolandissa ja muistan siltä matkalta mäkkärin ulkoleikkipaikan. Äiti myös yritti näyttää saksan kielen taitojaan mäkkärissä ja tilasi meille ruoaksi ilmapallot.

Yläasteella (tai kuudennella luokalla) me käytiin Portugalissa ja sitten muutaman vuoden päästä siitä käytiin Espanjassa, molemmilla kerroilla rantalomalla. Muuten me vaan reissattiin oikeastaan Suomessa, kun mun vanhemmat jossain vaiheessa hurahti asuntovaunuiluun (ja myöhemmin asuntoautoiluun). Oltiin siis karavaanareita.

euroopan maat, joissa olen käynyt

Ruotsi

Ruotsissa olen käynyt kymmeniä kertoja. Käytiin siellä ekan kerran koko perheellä varmaan aikalailla silloin, kun Silja Linen silloin uudet Silja Symphony ja Silja Serenade otettiin käyttöön. Muistan vieläkin, että me oltiin Silja Symphonylla. Oltiin reissussa mun äidin siskon perheen kanssa ja ehkä mukana oli myös mun isovanhemmat. Muistan sen, kun käveltiin promenadella ja kun käytiin Tukholmassa lelukaupassa ja saatiin valita sieltä Barbiet mun serkun kanssa. Valitsin mustatukkaisen Barbien, jolla oli Adidaksen lenkkarit ja farkkushortsit. Mulla on muuten vieläkin se Barbie.

Sen jälkeen meni pitkään ennen kuin astuin uudelleen risteilyalukseen. Vein esikoiseni ja yhden ystäväni Tukholman risteilylle katsomaan Antti Tuiskua, kun esikoiseni oli noin neljän vanha ja sen jälkeen ollaan käyty pari kertaa vuodessa Tukholman risteilyillä. Muutaman kerran ollaan oltu Tukholmassa yötäkin hotellissa.

Tukholma tuntuu tutulta ja tykkään siitä kaupunkina tosi paljon. Jos pitäisi muuttaa ulkomaille, voisin hyvin kuvitella asuvani Tukholmassa.

Ollaan käyty esikoisen kanssa myös Kolmårdenissa ja oltu siellä lähellä yötä. Muuten Ruotsi on vielä näkemättä.

kaikki euroopan maat joissa olen käynyt

Viro

Virossa olen käynyt vanhmpieni kanssa asuntoautolla, kun esikoiseni oli pieni. Kierrettiin jotain pikkukyliä ja kaupunkeja viikko. Se oli ihan hauska reissu ja Viro on kaunis maa. Siellä oli myös tosi edullista.

Käytiin myös Janin kanssa Tallinnassa viikonloppureissulla muutama vuosi sitten. Se oli hieman epäonninen reissu, kun kadotin puhelimeni siellä. Tallinnassa riittää kuitenkin katseltavaa ja voisin hyvin matkustaa sinne uudelleen katselemaan nähtävyyksiä.

 

Tanska

Mä oon käynyt Tanskassa, Billundissa, Legolandissa kolmesti. Ekan kerran 5-vuotiaana sillä road tripillä, toisen kerran 10-vuotiaana kuoromatkalla ja kolmannen kerran parikymppisenä, kun mun esikoinen oli 2- tai 3-vuotias ja käytiin mun vanhempien kanssa uudelleen asuntoautolla Euroopassa.

Kävin myös 15-vuotiaana mun serkun kanssa pitkä viikonloppu Kööpenhaminassa, kun hänen kummit asui silloin siellä.

Jani ja lapset haaveilee matkasta Legolandiin, joten ehkä me suunnataan sinne joskus taas.

Saksa

Saksassa oon käynyt kahdesti, molemmilla kerroilla mun vanhempien kanssa asuntoautolla. Siellä en siis ole kauheammin nähnyt mitään, paitsi valtateitä. Käytiin me 10-vuotiaana kuoromatkalla Saksassa, mutta en muista oikein muuta kuin, että meillä oli jossain kaupungissa parempi hotelli kuin muilla, koska iskä maksoi upgradesta, meidän toiseen bussiin murtauduttiin ja eksyin isossa puistossa, kun etsin vessaa.

Saksaan olisi ihanaa mennä pitkäksi viikonlopuksi tutustumaan nähtävyyksiin ja museoihin.

Italia

Italiassa oltiin suvun naisten kanssa matkalla, kun olin 10-vuotias. Mun mummo ja hänen kaksoissisko täytti silloin 70 vuotta ja meitä lähti sitten reissuun sellainen parikymmentä naista. Muutama mummon ja hänen siskonsa ystäväkin taisi olla mukana.

Oltiin jossain pikkukaupungissa, käytiin päiväretkillä ja syötiin paljon jäätelöä. Muistan, että oli lämmintä ja kummallista, kun italialaiset vietti siestaa ja söi iltaruoan tosi myöhään. Muistan myös, kun katsottiin mummon kanssa Kauniita ja rohkeita, jotka oli dubattu italiaksi.

Meidän oli tarkoitus Janin kanssa löhteä Roomaan viikonlopuksi 2016 loppukesästä ja meillä oli hotellikin varattuna, mutta sitten aloin odottamaan Viviaa enkä olisi voinut enää matkustaa. Ollaan siis siirretty sitä reissua jo monta vuotta.

Ranska

Ranskassa kävin tuon suvun naistenmatkan aikaan Nizzassa ja Cannesissa. Suurin muistikuva on, kun käytiin Cannesissa ihmettelemässä maahan painettujen käsien kuvia ja siinä lähellä olevassa mäkkärissä, josta saatiin Hopon poppoo-lelut.

Myöhemmin aikuisena oon käynyt Pariisissa kahteen otteeseen. Meidän sukulaiset asui pari vuotta Pariisin esikaupungissa ja käytiin heidän luonaan kylässä saman vuoden aikana kahdesti. Ekalla kerralla vietettiin myös vierailun päätteeksi kolme päivää Pariisin Disneylandissa.

Unkari

Mä lauloin lapsena seurakunnan lapsikuorossa ja meillä oli ihana kuoronjohtaja, joka tykkäsi matkustaa. Käytiin mun kuoroaikoina Tanskassa ja Saksassa sekä Unkarissa.

Unkarin matkastakaan ei oo kauheesti jäänyt mieleen eikä ne nähtävyydet silloin teininä kiinnostaneet, joten sielläkin olisi hieno käydä uudelleen. Parasta olisi lähteä road tripille.

Espanja

Espanjassa me käytiin koko perheellä, kun olin yläasteella. Muistan, että meidän hotellissa oli uima-allas, käveltiin jonnekin kauppakeskukseen ja käytiin rannalla.

Portugali

Portugalissa käytiin, kun olin kuudennella luokalla. Tai sitten nämä kaksi etelänmatkaa oli just toistepäin. Näistä on mennyt muistot vähän sekaisin, kun matkat olivat sinänsä aika samanlaisia ja käytiin siellä samalla kokoonpanolla (mun vanhemmat, kaksi pikkuveljeä ja mun serkku). Toisella matkalla käytiin jossain vesipuistossa ja muistan, että siellä esiintyi delfiinejä.

Meidän lapset haaveilee etelänlomasta, varsinkin keskimmäinen. No, nythän matkoille ei oikein voi edes lähteä eikä meillä juuri nyt kyllä olisi varaakaan. Ehkä he vielä joskus sellaiselle pääsevät.

Iso-Britannia

Olin kasi- ja ysiluokan välisenä kesänä (eli rippikoulukesänä) kolme viikkoa Brightonissa kielikurssilla mun serkun kanssa. Saatiin kulkea siellä Brightonissa aika vapaasti ja käytiin ryhmänä kolme eri kertaa Lontoossa.

Mulle tuo kielikurssilla olo toi tosi paljon varmuutta matkustamiseen, että uskalsin sitten esikoisenkin kanssa lähteä nuorena aikuisena reissuun. Kun kuljeskelimme siellä Brightonissa ympäriinsä serkkuni kanssa keskenämme, kuljimme paikallisliikenteellä ja kävelimme paikasta toiseen, sain uskomattoman paljon itsevarmuutta siihen, että osaan kulkea ulkomailla.

Englantiin haluaisin matkustaa joku päivä uudelleen, koska oikeastaan koko Lontoo on näkemättä ja Englannin maaseutu näyttää niin ihanalta. Ehkä sitten viimeistään eläkkeellä.

Irlanti

Kävin Dublinissa serkkuni ja hänen ystävänsä kanssa kahdeksan vuotta sitten keväällä. Serkkuni oli ystävänsä kanssa sopinut, että käyvät ostamassa sieltä hääkengät ja me oltiinkin sitten tämän ystävän kanssa molemmat kaasoina niin päästiin reissuun.

Dublin oli kaupunkina kaunis ja helppokulkuinen. Me käytiin myös Guinnessin tehtaalla kierroksella ja totesin, etten edelleenkään tykkää oluesta. Pubit oli hauska kokemus, käytiin niissä sekä illalla että lounaalla.

Ja löydettiin ne hääkengätkin ekasta kaupasta, josta etsittiin.

Alankomaat

Alankomaissa kävin koulumatkalla 2015. Käytiin muutaman muun opiskelijan ja parin opettajan kanssa siellä viikko ystäväkoulussa ja sen jälkeen opiskelijat tulivat sieltä tänne Kuopioon viikoksi.

Asuttiin se viikko opiskelijoiden kotona ja vitsi, että siellä oli kylmä. Oltiin reissussa joulukuun alussa ja olin katsonut säätiedotuksesta, että siellä on noin kymmenen astetta lämmintä. Se kymmenen astetta kuitenkin tuntui iholla enemmänkin samalta määrältä miinusasteita, kun siellä tuuli koko ajan suunnilleen vaakatasossa. Toppatakki olisi siis todellakin tullut tarpeeseen.

Talot oli myös eristetty paljon huonommin kuin täällä ja kaikista kauheinta oli istua jääkylmälle vessanpöntölle. Olin koko viikon ihan umpijäässä.

Leuuwarden eli kaupunki, jossa me oleiltiin, oli kuitenkin tosi ihana ja käytiin myös Amsterdamissa vikana iltana. Matka oli kaiken kaikkiaan onnistunut vaikka olikin kylmä ja olisi kiva mennä Alankomaihin ihan ajan kanssa uudelleenkin.

Kroatia

Kroatiassa me käytiin suvun naisten kanssa matkalla viisi vuotta sitten. Valitettavasti mummoni ei ole enää elossa ja hänen kaksoissiskonsa oli jo liian huonossa kunnossa matkustaakseen, mutta muuten kaikki suvun naiset (äitiäni lukuunottamatta) lähtivät mukaan.

Kroatia oli kaunis maa ja säät suosivat meitä koko viikon. Se oli ihana matka ja Kroatia jäi kyllä matkakohteena polttelemaan vielä eli ehkä matkustamme sinnekin joskus.

Paljon on vielä maita jäljellä, että kaikki Euroopan maat olisi kierretty. Oon matkustanut varmasti enemmän kuin jotkut, mutta en ihan hirveästi siltikään.

Rakastan matkustamista ja minusta olisi ihanaa matkailla enemmänkin, jos se olisi taloudellisesti mahdollista. Ehkä me Janin kanssa sitten eläkkeellä ollaan reissussa koko ajan, kun silloin ei tarvitse maksaa kuin meille kahdelle matkat. Tällä hetkellä koko perheellä matkustaminen vaatii aika ison budjetin.

 

missä kaikkialla sä olet matkustanut?

 

LUE MYÖS:

SUKELLA SATUUN DISNEYLAND PARIISIN FANTASYLANDISSA

KAIPAAN RISTEILYMATKUSTAMISEN HELPPOUTTA

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.