Hae
Colour Outside the Lines

Mulla on kohdunkaulan syöpä

Sain eilen diagnoosin ja mulla on kohdunkaulan syöpä.

Mitä ekan papa-kokeen ja diagnoosin välissä sitten oikeasti tapahtui ja miten paljon kului aikaa? Pahoittelen jo valmiiksi, että osa termeistä saattaa olla väärin, koska mä en ole lääketieteen ammattilainen ja oon yrittänyt ymmärtää nämä asiat parhaani mukaan itse edes jotenkin. 

Joukkoseulonta/papa-koe maaliskuu 2021

Kävin vuosi sitten maaliskuussa papa-kokeessa, koska sain kutsun joukkoseulontaan täyttäessäni 35 vuotta. Joukkoseulontoja tehdään viiden vuoden välein ja nykyään ensimmäinen kutsu lähetetään 25-vuotiaille. Viimeinen kutsu tulee ehkä 60-vuotiaana.

Kävin tosiaan terveyskeskuksessa antamassa papa-näytteen. Näytteen ottamiseen meni pari minuuttia ja mielestäni se ei tuntunut yhtään inhottavalle. Tiedän, että osa vihaa näytteen antamista, mutta mulla gynellä käynti ei ole koskaan sattunut kummemmin.

Odotin tuloksia 6 viikkoa ja ne tulivat paperilla kotiin. Kuopiossa niiden tutkiminen oli ulkoistettu Helsinkiin ja kirje tuli sieltä. Näytteessä oli lievä muutos (LSIL) ja seuraava koeaika suositeltiin varaamaan puolen vuoden päähän.

Papa-koe syyskuu 2021

Sain ajan heti syyskuun alkuun ja kesällä minulla alkoikin lievät oireet. Paikat ei enää tuntuneet omilta ja ne olivat tosi hellänä koko ajan. Sattui ja aristi sekä oli pientä vuotoa.

Sairaanhoitaja seuraavassa papa-kokeessa silloin syyskuussa rauhoitteli, että ei yleensä ole mitään enää tässä kokeessa vaan muutokset häviävät mun ikäisillä itsekseen. Hän myös sanoi, ettei nähnyt mitään erikoista, joten saisin olla rauhallisin mielin. Odottelin näitä tuloksia muutaman viikon. Tulokset tuli huonona takaisin.

Patologin vastaus oli vahva esiastemuutos (HSIL) ja sain terveyskeskuksesta lähetteen, jossa luki virheellisesti LSIL ja suositus aikaväli seuraavaan vaiheeseen 8-30pv. Sain ajan joulukuulle eli kolmen kuukauden päähän. Soitin tästä ensin naistenpolille ja sen jälkeen terveyskeskukseen, joista molemmista mulle sanottiin, ettei ole mikään kiire.

(Oikeasti mun olisi pitänyt päästä hoitoon 30 päivän sisällä ja tämä oli virhearvio sekä terveyskeskukselta että naistenpolilta ja tämä on mulle myönnetty. Kukaan ei missään vaiheessa katsonut patologin vastauksia uudelleen vaan sokeasti luottivat siihen LSIL-merkintään. Meinaan tehdä tästä valituksen, kun saan kerättyä voimia sen tekemiseen.)

Muutaman kerran yritin saada peruutusaikaa, mutta sekään ei onnistunut. Lopulta jouduin vielä siirtämään aikaa itse kuukaudella, koska meillä oli korona.

Kolposkopia tammikuu 2022

Lopulta tammikuun alussa pääsin KYSin naistenpolille kolposkopiaan. Multa siis poistettiin sitä muuntunutta solukkoa ja näytteet lähetettiin taas tutkittavaksi.

Silloin lääkäri oli sitä mieltä, että luultavasti joudun LOOP- eli sähkösilmukkahoitoon, mutta ei ole mitään hätää ja varmastikin se riittää. Hän painotti useamman kerran, että kyse on edellleen vain esiasteesta eikä ole mitään pelättävää.

Näytteet lähetettiin tutkittavaksi kahden viikon kiireellisyydellä ja ne tulivat takaisin edelleen vahvana esiasteena (HSIL). Loop-hoitoon sain ajan kuuden viikon päähän kolposkopiasta.

LOOP-HOITO HELMIKUU 2022

Helmikuun lopulla pääsin LOOP-hoitoon ja hieman pelkäsin sitä etukäteen. Olin kuullut erilaisia kommentteja toimenpiteestä ja tiesin, että se tehdään paikallispuudutuksessa. Otin särkylääkettä kotona ja menin paikalle hyvissä ajoin.

LOOP-tutkimuksessa mun jalkaan laitettiin maadoitusjohto ja kuulin koneen surinan, mutta paikallispuudutuksen ansiosta en tuntenut mitään. Sain kuunnella äänikirjaa tai musiikkia omalla puhelimellani kuulokkeet päässä toimenpiteen ajan.

Lääkäri löysi uuden kraaterimaisen muutoksen ja rauhoitteli mua, että se on luultavasti vain arpikudosta edellisestä toimenpiteestä, koska aikaa siitä oli vain kuusi viikkoa. Hän lähetti näytteet tutkittavaksi taas kahden viikon kiireellisyydellä ja tasan kahden viikon päästä sain tulokset puhelimitse.

Löydökset oli niin huonot, että epäiltiin syöpää. Lääkäri sanoi, että valitettavasti vähintään kohtu joudutaan poistamaan ja kiireellisesti laitetaan lähete sekä magneettikuviin että PET- ja CT-kuviin.

MAGNEETTIKUVAUS ja PET- ja CT-kuvat maaliskuu 2022

Mulle soittikin melkein heti tuon lääkärin puhelun jälkeen osastosihteeri, joka varasi mulle heti seuraavalle päivälle ajan magneettikuvaukseen ja sitä seuraavalle päivälle sekä PET- että CT-kuviin.

Tässä vaiheessa meinasi iskeä epätoivo ja itkin melkeinpä kaksi päivää putkeen asiaa ajatellessani. Olin varma, että kuolen ja koska meidän nuorimmainen on vasta 5-vuotias, mietin vain, ettei hän enää isompana muista mua ollenkaan.

Lääkäri soitti mulle perjantaina eli eilen ja kertoi, ettei kuvissa näkynyt etäpesäkkeitä, mutta diagnoosi on kuitenkin kohdunkaulan syöpä, koska kohdunkaulalla on selvä syöpäinvaasio. Koska ei tiedetä mihin asti se ulottuu ja onko se levinnyt ympäröiviin imusolmukkeisiin, seuraavaksi tehdään uusi LOOP-tutkimus.

Kohdunkaulan syöpädiagnoosi maaliskuu 2022

Sain kohdunkaulan syöpädiagnoosin siis eilen. Lääkäri oli hyvin toiveikas ja sitä mieltä, että leikkauksella selvitään ja uusiutumisriski ei ole suuri. He olivat pitäneet osastolla moniammatillisen tapaamisen, jossa oli esimerkiksi ollut patologi kertomassa mun tuloksista.

Kaikki kuitenkin selviää vasta seuraavan näytteen jälkeen. Jos hoitomuotona käytetään leikkausta, niin oon jo valmiiksi jonossa leikkaukseen kuukauden kiireellisyydellä. Eli silloin pääsisin luultavasti jo kuukauden sisällä leikkaukseen ja voisin hieman huokaista.

Mulla on kyllä tällä hetkellä kova luotto siihen, että tauti saadaan hoidettua, mutta en ehkä ole prosessoinut asiaa päässäni vielä tarpeeksi. Kirjoitan siis fiiliksistä lisää vähän myähemmin.

Onko sinulla tai jollain läheiselläsi ollut kohdunkaulan syöpä?

 

JOS KIINNOSTAA SEURATA TÄTÄ SYÖPÄMATKAA LÄHEMPÄÄ JA TARKEMMIN, NIIN TULE IHMEESSÄ SEURAAMAAN INSTAGRAMIIN @SUSANNAKUOHULA

 

LUE LISÄÄ SAMASTA AIHEESTA:

Sain papa-kokeen tulokset

Papa-kokeen tulokset yllättivät huonolla tavalla

Papa-kokeen jälkeinen kolposkopia

 

 

23 kommenttia

 1. Suis kirjoitti:

  Tsemppiä! Minulla diagnosoitiin joulukuun puolessa välissä kohtusyöpä ja helmikuun alussa poistettiin kohtu, munasarjat, munanjohtimet ja endometrioosikudosta. Koska yhdestä endometrioosipesäkkeestä löytyi myös syöpäsoluja, niin minulla alkavat huomenna sytostaattihoidot ja niiden jälkeen vielä sädehoidot, että mitään ei varmasti jäisi huomaamatta. Mutta onhan tämä järkytys, kun olen suurin piirtein sinun ikäluokkaa eli nuori saamaan kohtusyövän.

  • colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

   Ihan hurjasti tsemppiä myös sinulle! ? Olet jo kulkenut pitkän tien syövän kanssa ja vielä on edessä muutama askel kohti parantumista. Pidän täällä sinut mielessä ja toivon sinulle kaikkea hyvää ??

 2. Karoliina Suomalainen kirjoitti:

  Toivon pelkkää hyvää sinulle ja läheisillesi. Kaikki tunteet ovat sallittuja matkanne varrella. Älä jää yksin ajatustesi kanssa.

 3. krissstiina kirjoitti:

  Kiitos, että jaat tätä rankkaa kokemusta meille. Toivottavasti tätä lukevat ymmärtävät tämän myötä kuinka tärkeää niissä seulonnoissa on käydä.
  Paljon tsemppiä taipaleellesi!

 4. Meealiina kirjoitti:

  Onneksi olet nyt hyvässä hoidossa ja lääkärit toiveikkaita. Äidilläni oli kohtusyöpä (toki kohdunkaulan syöpä on eri asia) ja hän onneksi leikkauksen ja hoitojen jälkeen on nyt jo saanut terveen paperit. Kiitos avoimuudestasi ja jaksamista ja kaikkea hyvää sinulle. ❤️

 5. Ermu kirjoitti:

  Kovasti tsemppiä! Potilasjärjestöstä voi saada vertaistukea ja käytännön vinkkejä samaa läpikäyneiltä.

 6. Tuikku kirjoitti:

  Hyvä asenne sinulla! Itse olen saanut jo kolme kertaa joukkoseulonnasta HPV-diagnoosin, sekä LSIL-esiasteet. Kerran on tehty tuo sähkösilmukkahoito. Nyt se on taas edessä, vaikkq ei ole varsinaista syöpää, mutta tuo hemmetin HPV yritetään saada kuriin poistamalla kudosta Loopilla.
  Suomessa on hyvä osaaminen syövän hoidossa, joten älä ole huolissasi kaikki järjestyy 🙂

 7. Mari kirjoitti:

  Voimia!

 8. uuden elämän saanut kirjoitti:

  Itselläni ei ole kokemusta kohdunkaulan syövästä. Mutta kohtu ja munatorvet on leikattu endometrioosin vuoksi. Lohdutuksen sanana, olen selvinnyt leikkauksesta hyvin. Pelkäsin kovasti, miten vaikuttaa esim. seksielämään. No, ei oikeasti enää mitenkään =) Ihanaa, kun ei ole enää menkkoja, eikä niitä järkyttävän lamauttavia kipuja. Mies ei siis huomaa seksin aikana mitään muutosta, enkä minäkään.

  Joten voimia sinulle, jos sinut leikataan. Siitä kyllä selviää. Toivotaan, että ei syöpä enää uusiudu.

  • colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

   Ihana kuulla, että sinulla on vain hyvää sanottavaa kohdun ja munatorvien poistosta. Minulta on poistettu aiemmin jo toinen munatorvi kohdunulkoisen raskauden vuoksi. Kiitos ihanista sanoistasi ?

 9. Maisu kirjoitti:

  Minun tädillä (64v) diagnosoitiin 5/2021 kohdunkaulan ja -rungon syöpä. Ainakin kohtu poistettiin leikkauksessa ja sytot kävi läpi. Nykyään hänellä on terveen paperit jo. Tsemppiä sinulle ja läheisillesi ihan hirveästi! Läheisillesi myös varmasti aika shokki uutinen, kuten myös sinulle itsellesi.

 10. S kirjoitti:

  Hei!
  Kiitos tarinastasi. Äidilläni on ollut kohdunkaulansyöpä syöpäluokituksella 2, eli kohtalaisesti leviävä muoto. Syöpä löydettiin äidin ollessa 58 vuotias, kun hän hakeutui gynekologille epämääräisten vuotojen takia ja sai sitten siitä aika pian syöpädiagnoosin. Etäpesäkkeitä ei ollut, mutta kohtu poistettiin ja hän sai sytostaattihoitoa. Hiukset tippuivat tietysti hoitojen myötä ja ruokahalu oli huono sen takia pitkään. Äiti söi lisäravinteita jottei paino tippuisi liikaa, laihtui silti noin 10kg. Tilanne on nyt vuosien jälkeen se että säännölliset syöpäkontrollit on käyty läpi ja äiti on saanut ns . ”puhtaat paperit”, eli saa elää taas normaalia elämää sairauden jälkeen. Äidille eräs lääkäri oli sanonut että jos olisi pakko valita jokin syöpä mihin sairastua, se olisi juurikin tämä koska kohdunkaulansyövällä on niin hyvä hoitoennuste. Kokemus oli rankka koko perheelle, mutta nyt elämä on taas asettunut normaaliksi eikä syöpäpeikko istu enää olkapäällä. Toivon Voimia sinulle tuleviin päiviin ja hoitoihin, täällä minä ainakin pidän sinulle peukkuja pystyssä ja luen mielelläni tarinaasi !! <3

 11. Jemina kirjoitti:

  Tästä on vuosia aikaa jo, mutta sairastuin myös kohdunkaulan syöpään, olin silloin vasta 19-vuotias ja juuri esikoisen saanut. Minut hoidettiin myös KYS:sä. Leikkaus ja kemosädehoitorumba kesti yli vuoden ja toki kontrollit vielä jatkossakin päälle, mutta olen terve.

  Kaikkea hyvää diagnoosista huolimatta ♥

  Ohjenuoraksi antaisin, että syöpä ei ole taistelu, jonka voittaa tai häviää (inhoan sitä, kun sanotaan jonkun syöpään menehtyneen hävinneen taistelun. Syöpä on (toki valitettavan usein) osa elämää, jonka kanssa pitäisi oppia elämään niin, ettei se täytä arkea vaikka iso osa arkea onkin. Syöpä saattaa olla kropassa, mutta sen ei saa antaa vallata ajatuksia, jotta ympärillä oleva ilo ja onni ei vaimene.

 12. Sari kirjoitti:

  Hei
  Mulla oli kohdunrungonsyöpä. Harvinaista alle 40-vuotiaalla. Multa poistettiin kohtu, kohdunkaula ja munanjohtimet. Onneksi munasarjat saivat jäädä. Syövästä nyt reilu 5vuotta aikaa ja olen saanut ns.terveenpaperit. Alussa tuntui ettei millään tästä voi selvitä. Huomasin olevani vahvempi kuin luulinkaan. Nykyään nautin taas elämästä. Arki pyörii normaalisti etiäpäin, eikä ole syöpäkontrolleja! Ainoastaan suren edelleen lapsettomuutta. Se sattuu ja tulee kirpaisemaan aina.

  Sylillinen tsemppiä ja voimia hoitojen läpi käymiseen! ? Kaikki muuttuu vielä hyväksi. Jonain hetkenä tämä on vain ajanjakso, jonka jouduit läpi käymään. Huomaat selvinneesi ja tajuat kuinka ihmeellinen oletkaan!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.