Hae
Colour Outside the Lines

Kuinka säästää hääkuluissa? – 10 vinkkiä

Häihin on todella helppo upottaa rahaa omakotitalon käsirahan verran, jos ei yhtään mieti miten voisit säästä hääkuluissa edes jonkin verran rahaa. 

Tässä minun 10 vinkkiä miten säästää hääkuluissa. Teen myöhemmin vielä toisen vinkkipostauksen, koska tässä ei todellakaan ollut vielä kaikki missä voisi säästää.  Kerro kommentteihin omat vinkkisi! 

1.Älä osta kallista hääpukua

Hääpukuliikkeissä pää saattaa mennä pyörälle niistä kaikista ihanista hääpuvuista. Siellä on kimalteen, pitsin ja tyllin ympäröimänä, joten muutama sata (tai tuhat) euroa suunniteltua enemmän hääpuvusta ei tunnu miltään. Kunnes astut ulos liikkeestä liian kalliin puvun hankittuasi ja todellisuus iskee vasten kasvoja. 

Hääpuvun voi saada edullisestikin. Monet ostavat puvun uutena ja myyvät sen heti saatuaan sen pesulasta takaisin. Tällä tavoin unelmapuku saattaa löytyä huomattavasti halvemmalla kuin liikkeestä. 

On myös hääpukujen outlet-myymälöitä sekä tietenkin alennusmyyntejä, jotka kannattaa hyödyntää, jos haluaa ostaa puvun uutena. 

Itse olen katsellut viimeisen vuoden pukua käytettynä, mutta en tiedä yhtään millaisen puvun haluan, joka hieman hankaloittaa puvun hankintaa. Olimme kaasojeni kanssa suunnitelleet lähtevämme Tallinnaan etsimään hääpukua sekä kaasojen mekkoja, koska Tallinnasta puvun saa murto-osalla siitä hinnasta millä Suomessa, varsinkin outleteista. Vallitsevan tilanteen takia emme kuitenkaan ole uskaltaneet matkustaa. Häihin on onneksi aikaa vielä yli vuosi eli pidän sormia ristissä, että voisimme mennä esimerkiksi ensi talvena tyttöjen reissulle Tallinnaan. 

Emme ole vielä käyneet edes sovittamassa yhtään pukua, joka ehkä auttaisi puvun mallin mietinnässä. 

2.Älä osta kahta pukua

Nykyään näkee usein, että morsian vaihtaa pukua kesken illan. Toisin sanoen hänellä on kaksi erilaista pukua. Tämä on tullut muotiin vasta muutamia vuosia sitten eikä todellakaa ole pakollinen asia. Tämä on juurikin niitä asioita, joista on helppo säästää. 

Jos kuitenkin haluat hieman vaihtelua, joissain puvuissa on irrotettava laahus tai irrallinen bolero, joka muuttaa puvun muutamassa sekunnissa. 


3.Älä osta kallista kakkua vain koska se näyttää hyvältä

Katselin juuri hääkakkujen tilaushintoja ja järkytyin. Meidän vieraslistalla on noin 70 henkeä ja kakku jo puolelle tuosta määrästä maksoi noin 200 euroa. Osa vieraista ei varmaan edes ota kakkua, kun taas tietysti jotkut haluavat santsata. Mutta tärkeintähän hääpäivänänne on, että kakku on sellainen mistä sinä ja puolisosi tykkäätte. 

Pakko kertoa esimerkkinä, että minun vanhempieni häissä oli lakkakakku vaikka isäni ei voi sietää vielä tänäkään päivänä lakkoja. Ja kuulen tästä kakusta edelleen vaikka he ovat olleet naimisissa yli 35 vuotta.

Eli kakku pitää olla sellainen mistä molemmat tykkäävät. Viime vuosina onkin yleistynyt, että kakkuja on useampi kuin yksi, jolloin molempien suosikit pääsevät esille. Meillä on suunnitteilla kakkubuffet, jonka aiomme toteuttaa leipomalla kakut itse ennen häitä. Näin saamme varmasti sen makuisia kakkuja, joista molemmat tykkäämme ja jos kakkuja jää yli, on ne helppo pakastaa häiden jälkeen. 

4.Et tarvitse save the date-kortteja tai RSVP-kortteja. 

Näistä voi hyvin säästää, jos etsii säästökohdetta. Suomessa on ennenkin ollut tapana vain lähettää hääkutsu noin kolme kuukautta ennen häitä ja kutsuun kirjoittaa puhelinnumero tai sähköpostiosoite, johon ihmiset voivat ilmoittaa häihin osallistumisesta. 

Save the date- ja RSVP-kortit ovat rantautuneet meille Amerikasta eikä niitä usein edes näe. 

5.Tee häämeikki ja kampaus itse tai pyydä ystävä apuun

Jos osaat meikata ja laittaa hiuksiasi itse tai joku ystäväsi on hyvä niissä, voit hyvin säästää näistä. Jopa Kate Middleton teki itse häämeikkinsä, kun hän meni naimisiin prinssi Williamin kanssa. Minulla on aikomuksena käyttää yhtä kaasoistani apuna häämeikin teossa, koska tiedän hänen olevan taidokas meikkaamisessa. 

6.Mieti tarvitsetteko hääbändiä

Me ei suunnitella häihimme ollenkaan bändiä tai minkäänlaista livemusiikkia vaan aiomme hyödyntää hääpaikalta löytyvät äänentoistolaitteet ja tehdä todella pitkän soittolistan Spotifyhin. Muista maksaa kuukausimaksu Spotifysta häiden ajaksi, ettei musiikin välissä tule mainoksia! 

Saatan jopa antaa isälleni luvan roudata paikalle karaokelaitteet loppuillan livemusiikiksi. 

7.ovatko leikkokukat tarpeellisia?

Leikkokukkiin saa uppoamaan yllättävän paljon rahaa, varsinkin jos kukat ostaa floristilta. Yleensä taikasana ”häät” nostaa kimpun hintaa vielä entisestään. 

Vaikka haluaisitkin leikkokukista tehdyn kimpun, olisiko mahdollista, ettei hääkoristeluissa muuten käytettäisi leikkokukkia? Ja onko heittokimppu pakko olla erikseen? Itse en suunnittele säilyttäväni omaa kimppuani häiden jälkeen, joten sitä voi hyvin käyttää myös heittokimppuna. Tosin meille tulee luultavasti pelkästään tekokukkia. 

Jos olet näppärä käsistäsi, voit aina säästää ostamalla leikkokukat ruokakaupasta ja tekemällä kimput itse! 

8.sormuksissakin voi säästää

Sormukset ovat yllättävän kalliita, varsinkin jos haluaa timantteja ja kimallusta. Mitäpä jos nyt tyytyisit vähemmän prameilevaan sormukseen ja joku pyöreä hääpäivä uudistaisit sormuksen? Mummoni teetti itselleen 50-vuotishääpäiväksi uuden sormuksen omista ja ukkini vihkisormuksista sekä lisäsi niihin hieman timantteja. Näin hän sai juuri itselleen mieleiset sormukset. 

Sormuksiakin voi ostaa alennusmyynneistä tai käytettyinä. Kultaliikkeillä on kuuluisat veroalet aina veronpalautusten aikaan ja eri aikoihin vuodesta. Niitä kannattaa siis pitää silmällä. 

Myös vintagesormuksen voi löytää halvalla, jos tuuri osuu kohdalle. Kultaa ostavat liikkeet myyvät käytettyjä sormuksia ja ne ovat usein huomattavasti halvempia kuin uudet. 

Itse aion teettää vihkisormukseni vanhoista koruista, joita en enää käytä. Näin saan itselleni uniikin sormuksen, jonka hintakaan ei päätä huimaa. 

9.Hääpaikan valinnalla on merkitystä

Haluatko hääpaikan, jossa kaikki muukin tulee valmiina pakettina vai enemmänkin DIY-henkiset häät paikassa, jonne kaikki pitää hankkia itse? 

Jos olet säästölinjalla, seuraintalot ja kirkkojen juhlasalit ovat yleensä huomattavasti halvempia kuin esimerkiksi hotellien tanssiaissalit. Kalliimmissa paikoissa ruoat ja juomat pitää yleensä ottaa samasta paikasta ja pakettihintaan kuuluu tarjoilijat ja paikan siivous. Se on helppo vaihtoehto, mutta usein aika hintava. 

DIY-häissä taas pöydät ja tuolit yleensä kuuluvat edulliseen tilavuokraan ja kaiken muun joutuu järjestämään paikalle itse. Silloin kuitenkin on vapaus valita useista eri vaihtoehdoista ja vertailla hintoja niin paljon kuin haluaa. 

10.Kutsu vain teille tärkeät ihmiset

Kukaan muu kuin hääpari itse ei voi päättää ketä häihin kutsutaan. Ne ovat kuitenkin hääparin juhlat. Eli älä kutsu sitä mummon serkun kaimaa vain siksi, että ajattelet jonkun loukkaantuvan, jos häntä ei kutsuta. 

Me olemme karsineet vieraslistalta pois ihmisiä todella runsaalla kädellä, koska emme halua paikalle ihmisiä vain siksi, että he ovat sukua, jos emme tapaa heitä säännöllisesti muutenkin. Muutamiin vieraisiin olemme antaneet vanhemmilleni veto-oikeuden, koska he osallistuvat hääkustannuksiin. 

Tärkeintä on kuitenkin, että paikalla olisi vain ihmisiä, joista te itse välitätte! 

 

Mitkä ovat sinun parhaat vinkkisi kuinka säästää hääkuluissa? 

 

LUE MYÖS:

HÄÄPAIKKA VARATTUNA, HÄÄSUUNNITTELU VOI ALKAA! 

MIKSI SUUNNITTELEN HÄITÄMME PIENI MERENNEITOTEEMALLA? 

MILLAISIA HÄÄKORISTEITA MEILLE TULEE? 

AION KÄYTTÄÄ TAULUJA OSANA HÄÄKORISTELUA

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

2 kommenttia

  1. Marjaana Järveläinen kirjoitti:

    Kannattaa käydä paikallisessa hääliikkeessä katselemassa ja sovittamassa. Jos ja kun tykästyy johonkin malliin ottaa puvun tiedot ylös ja tilata mittatilaustyönä esim jjhouse nettiliikkeestä. Sain omani joitakin vuosia sitten yli 800€ edullisemmin kuin olisin ostanut suoraan myymälästä. Ja tossa hinnassa oli mukana myös tulli ym maksut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.