Hae
Colour Outside the Lines

Hormonikierukka -plussat ja miinukset

Minulla on ollut Mirena-merkkinen hormonikierukka käytössä nyt reilun vuoden. Ajattelinkin listata sen plussia ja miinuksia, jos jollain on kierukan laitto ajankohtaista. Muistathan kuitenkin, että kaikki oireet ovat yksilöllisiä eivätkä ne välttämättä päde juuri sinuun vaikka ne ilmenisivät minulla. 

Plussat, jotka hormonikierukka toi mukanaan:

Kuukautisvuodon ja kuukautiskipujen väheneminen
Ehdoton plussa! Minulla on aina ollut hyvin runsaat kuukautiset ja muutaman viimeisen vuoden kuukautiset ovat olleet myös hyvin kivuliaat. Kokonaan kuukautiset eivät hävinneet vaan vuotoa tulee välillä, mutta vuoto on kuitenkin hyvin vähäistä.
Pakko kuitenkin sanoa, että viimeisen kuukauden minulla on ollut mysteerisiä vatsakipuja, jotka muistuttavat hyvin paljon menkkakipuja. En kuitenkaan ole satavarma, johtuvatko ne hormonikierukasta.
 Ehkäisy kunnossa jopa viisi vuotta
Tämä on yksi syy miksi päädyin kierukkaan. Olen tosi huono muistamaan lääkkeiden ottamista ja pillerit pelottivat siksi, että ne saattavat helposti jäädä syömättä. Nyt saan olla jopa viisi vuotta stressaamatta pillereistä.
Kierukan saa poistettua aiemmin, jos haluaakin tulla raskaaksi
Jos haluaisimmekin yrittää saada lisää lapsia seuraavan neljän vuoden sisällä, voi kierukan käydä ottamassa pois milloin vain. Ehkäisytehokin lakkaa kierukan poistuttua elimistöstä eli raskaaksi voi tulla piankin kierukan poiston jälkeen. Näin ollen meidän ei olisi pakko odottaa neljää vuotta.

Miinukset, jotka hormonikierukka toi mukanaan:

Lisääntynyt ruokahalu ja painonnousu
Tähän voisin vaikuttaa itsekin, jos minulla vaan olisi parempi itsekuri. Painoni on noussut melkein kymmenen kiloa sen jälkeen kun minulle asennettiin hormonikierukka (ja lopetin imetyksen). Olen kyllä myös syönyt huomattavasti enemmän ja syytänkin osaksi kierukkaa lisääntyneestä ruokahalusta ja mieliteoista. Asiaa ei auta meidän viereen tullut lähikauppa, josta herkut on illalla vähän liiankin helppo hakea.
Vähentynyt libido
Kierukan laiton jälkeen seksihalut ovat selvästi vähentyneet. Voi tietysti johtua myös huonosti nukutuista öistä. Myös välissä nukkuva vauva/taapero on aika hyvä ehkäisykeino, kun ei pääse edes lähelle toista.
”Raskausoireet”
Olen tehnyt viimeisen vuoden aikana viisi raskaustestiä. Kyllä, viisi. Kierukasta huolimattahan on pieni mahdollisuus tulla raskaaksi ja olen ehkä hieman vainoharhainen ”raskausoireiden” kanssa. Minulla on aamupahoinvointia, pissittää koko ajan, on outoja mielihaluja ja olen todella väsynyt.
Ihottuma ja finnit
Ihoni on selvästi huonommassa kunnossa kuin aiemmin ja syytän tästä osaksi hormonikierukkaa. Luulin jo päässeeni eroon kipeistä finneistä, mutta tälläkin hetkellä minulla on yksi korvan takana.
Lisääntyneet migreenit
Tämä on ehkä miinuksista suurin ja ärsyttävin. Hormonikierukkaahan ei suositella henkilöille, joilla on migreenitaipumus. Minua on aiemmin vaivannut migreeni vain noin kerran tai kaksi vuodessa, joten sain luvan kierukkaan. Kierukan asentamisen jälkeen olen kärsinyt migreenistä parikin kertaa kuukaudessa.
Heittelevät mielialat ja itkuherkkyys
Mielialat vaihtelee päivän aikana varmaan kaksikymmentä kertaa. Suutun ihan pienistäkin asioista välillä ja tiuskin Janille aika usein ihan mitättömistä jutuista. En myöskään voi enää katsoa nyyhkyleffoja. Vaikka olen ennenkin niiden aikana itkenyt, nyt ne saavat minut vuotamaan kuin Niagaran putous.
mirena hormonikierukka tuoteseloste
Tällä hetkellä miinuslista on pidempi kuin plussalista, mutta koska en tällä hetkellä halua sitä plussaa raskaustestiin, olen päättänyt vain kärsiä seuraavat neljä vuotta. Jos migreenit esimerkiksi käyvät ihan sietämättömiksi (tai minä Janin mielestä), niin sitten käyn kierukan poistattamassa.
Joillakin hinta saattaisi mennä jompaan kumpaan listaan, koska kierukka maksaa vajaa kaksisataa euroa ja se on kerralla aika paljon, mutta pitkässä juoksussa pillerit tulevat kalliimmiksi. Minulle kierukka oli ilmainen, koska suostuin ottamaan kierukan niin, että sen asensi opiskelija ja huoneessa oli paikalla muitakin opiskelijoita. Kuopiossa kun on lääketieteellinen niin melkein joka lääkärikäynnillä kysellään haittaako opiskelijoiden läsnäolo. Myös molemmissa synnytyksissäni on opiskelijoita ollut mukana.
Miinuslistaan voisi vielä lisätä, että kun kävin ottamassa kierukan, asensi opiskelija sen väärin. Ensimmäisen kierukan siis jouduin poistattamaan jo viikon päästä sen laitosta, koska langat tuntuivat ihan liian pitkällä ja pistivät minua kivuliaasti. Varasin ajan uuden laittoon ja lääkäri ihmetteli kuinka pystyin istumaan tai kävelemään, kun kierukka oli vaikeasti jumissa. Korkean kipukynnykseni ansiosta en ajatellut kivun olevan niin tuskallinen kuin miltä se ehkä vaikutti. Uusi kierukka on kuitenkin pysynyt mukana hyvin, joten en ilmeisesti kuulu siihen pieneen prosenttiin, joilta kierukka itsekseen irtoaa.
Olen jo päättänyt, ettei minulle tule uutta hormonikierukkaa vaan mietimme ehkäisyn sitten tulevaisuudessa uusiksi. Joillekin tämä on varmasti oikein hyvä ehkäisykeino, mutta minulle hormoni ei sovi. Pelkästään lisääntyneet migreenit ovat hyvä syy olla ottamatta uutta kierukkaa.

Onko sinulla kokemusta Mirena hormonikierukasta?
Jos on, ilmenikö sinulla samanlaisia oireita?

SEURAATHAN MINUA JO INSTAGRAMISSA JA FACEBOOKISSA?
LUE MYÖS:
KUINKA KEHOPOSITIIVISUUS ON MUUTTANUT ITSETUNTOANI?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.