Hae
Colour Outside the Lines

Taaperon eka kerta leffassa

Meidän 3-vuotias taapero pääsi muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa elokuviin!
Ollaan käyty Vivian kanssa muutaman kerran elokuvissa Finnkinon järjestämässä Vauvakinossa, kun hän oli alle 1-vuotias, mutta silloin elokuva oli aikuisille ja kokemuksena ihan erilainen. Eihän se vauva siitä ymmärtänyt mitään. 
Finnkinolla oli lasten sunnuntaina erikoisnäytös, jossa näytettiin Muumilaakso-sarjan uudesta kaudesta kaksi ensimmäistä jaksoa. Esityksen kesto oli alle tunnin, joten päätimme tämän olevan oikein sopiva pituus ensimmäiselle elokuvakäynnille. 
Pientä ihmistä jännitti ihan hurjasti leffaan lähtö ja siitä puhuttiin lakkaamatta monta päivää. Konkreettisesti hän ei varmaan edes tiennyt mihin olemme menossa tai mitä siellä elokuvissa oikein tapahtuu. 
Helsingin näytöksissä oli ilmeisesti vierailleet muumihahmotkin ennen näytöksen alkua, mutta Kuopiossa ei mitään lisäohjelmaa ollut. Toisaalta ehkä hyväkin, koska tämä meidän pienin pelkää ihan suunnattomasti niitä isoja hahmoja, jos ne tulevat liian lähelle. 
Elokuvaa odotellessamme pääsimme ihmettelemään aulassa olleita isoja pahvihahmoja ja Vivia luuli meidän tulleen katsomaan elokuvaa siihen aulaan. Olimme puhuneet hänelle isosta telkkarista ja aulassa oli televisiot, joissa pyöri mainoksia niin tottakai hän nyt ymmärsi niiden olevan ne isot telkkarit.  

Voi sitä ihmetyksen määrää, kun pääsimme saliin ja siellä olikin valtava kangas, josta elokuva näkyisi. Lasten leffat on usein Kuopiossa pienissä saleissa, mutta tämä näytös oli elokuvateatterin isoimmassa salissa. 
Sali ei ollut täynnä ja siellä näkyi paljon muitakin pieniä, jotka olivat ehkä ensimmäistä kertaa elokuvissa. Näytöksessä esitettiin tosiaan ne kaksi ensimmäistä uuden kauden jaksoa ja meidän taapero oli valmis lähtemään kotiin ensimmäisen jakson päätyttyä. Hän tietysti kuvitteli elokuvakokemuksen loppuneen silloin lopputekstien vuoksi. Toinen jakso oli myös hieman synkempi ja pelottavampi kuin ensimmäinen ja kun alkoi pelottaa, kiipesi hän syliini katsomaan jaksoa. Siinä hän sitten katsoi loppujakson. 

Koska tuon näytöksen ikäraja oli S ei sallittu kaikille, uskalsimme mennä näytökseen myös 3-vuotiaan kanssa. Tähän vaikutti paljon myös näytöksen lyhyt kesto. 
Vaikka Vivia jaksaa katsoa joitain elokuvia kotona loppuun asti yhdeltä istumalta (esimerkiksi ensimmäisen Frozenin), en veisi häntä katsomaan vielä täyspitkää elokuvaa. Elokuvateatterissa kaikki on niin suurta, on pimeää ja äänet ovat kovalla, joten kokemus voi olla jopa pelottava herkimmille lapsille. Elokuvat ovat myös yleensä aika pitkiä eikä ainakaan meidän 3-vuotias jaksa kovin helposti istua sitä puoltatoista tuntia yhteen soittoon paikallaan. 
Muistan, kun vein Melissan katsomaan Rottatouillea elokuviin juurikin 3-vuotiaana. Se oli ensimmäinen elokuva, jota menimme katsomaan ja Melissaa pelotti ihan suunnattomasti alussa pyssyn kanssa heiluva mummo. Elokuva oli kaiken lisäksi aivan liian pitkä 3-vuotiaalle, joka nukahtikin syliini kesken elokuvan. 

Taidamme siis Viviankin kanssa odottaa vielä tovin ennen uutta elokuvakokemusta. Ehkä syksyllä koitamme uudelleen, kun elokuviin pitäisi tulla uusi versio Muumipeikko ja Pyrstötähti-elokuvasta. 

Minkä ikäisenä teidän lapset on käyneet ekan kerran leffassa? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.