Hae
Colour Outside the Lines

Teini-ikäinen kaipaa kuuntelijaa enemmän kuin arvaatkaan

Tunnen olevani onnekkaassa asemassa, koska minun teini-ikäinen tyttäreni haluaa jakaa kanssani päivänsä tapahtumat. Hän kertoo koulupäivästään ja läksyistään, kavereiden lähettämistä viesteistä ja esittelee heidän ottamiaan kuvia. Usein näin tapahtuu vaikka en itse kysyisi mitä koulussa on tapahtunut. Tähän voi tietysti tulla jossain vaiheessa muutos, mutta juuri nyt nautin siitä, että tyttäreni luottaa minuun niin paljon, että haluaa jakaa kanssani elämänsä tapahtumat. 
Minulla oli samanlainen luottamussuhde kahden minua nuoremman ystäväni kanssa, kun he olivat teini-ikäisiä. He olivat usein luonani yökylässä viikonloppuisin ja toinen jopa asui luonani pitkiäkin aikoja, kun hänen vanhempansa reissasivat. Olin silloin heidän elämässään se luotettava ja pysyvä aikuinen, jolle uskalsi kertoa mitä vain vaikka sen kertominen olisi omille vanhemmille ollut liian jännittävää. 

Milloin viimeksi kysyit teiniltä mitä hänelle kuuluu? 

Teini-ikäiset ehkä sulkeutuvat usein huoneisiinsa ja ovat siellä omissa oloissaan. Suljettu ovi saa usein vanhemmat pysymään poissa huoneesta ja näin ollen poissa teini-ikäisen lähietäisyydeltä. Näin saattaa tapahtua päivä toisensa jälkeen, kunnes se jää tavaksi ja teini-ikäinen jää yksin omien ajatustensa kanssa. 
Minä olen kuitenkin se kamala äiti, joka menee koputtamatta huoneeseen ja kysyy mitä kuuluu, jos tyttäreni ei ole itse tullut kertomaan. Istun  sängyn laidalla hetken vaikka tyttö ei mitään puhuisikaan ja näin viestitän, että olen tässä, jos haluaa puhua. Hän myös tietää, että minulle voi aina laittaa vaikka viestiä, jos ääneen puhuminen tuntuu liian vaikealta.  

Muista kuunnella ja olla läsnä

Käymme myös aika ajoin äiti-tytär-treffeillä kahvilassa tai elokuvissa. Joskus teemme myös kahdenkeskisiä reissuja katsomaan tyttären tai molempien lempiartisteja. Kesällä olemme menossa kahdestaan katsomaan Ed Sheerania, aiemmin olemme käyneet Tukholmassa.

Joskus se maisemanvaihtoa kotoa muualle saa puhehanat aukeamaan ihan toisella tavalla. Kahvilassa saattaa olla helpompi kertoa mielen päällä olevista asioista kuin kotona. Meillä varsinkin, kun emme ole yleensä koskaan kotona kahdestaan eikä kotona näin ollen useinkaan ole sitä keskustelurauhaa. 

Teini-ikäinen janoaa huomiotasi

Välillä teini seuraa minua kuin hai laivaa ja kertoo asioitaan samalla. Hänellä on joku ihmeellinen taito tulla kertomaan asiat juuri silloin kun teen jotain muuta, esimerkiksi siivoan, joten hän seuraa perässäni kertoen päivän tapahtumia. Ihanaahan se on, että hän haluaa kertoa ne juuri minulle, joten ei hänelle voi siitä olla vihainenkaan. 
On minullakin päiviä, jolloin en ihan jaksa täysillä keskittyä teinin kertomiin asioihin, mutta yritän olla läsnä ja oikeasti kuunnella. Tämä mahdollistaa myös sen, että tunnen teini-ikäisen tyttäreni hyvin ja tiedän mistä hän tykkää tai mikä ei ole niin mieleistä. Tiedän myös hänen vahvuutensa ja kerron hänelle usein kuinka upea hän on. Teini-ikäiset epäilevät usein itseään ja omia taitojaan, joten välillä heitä pitää muistutella siitä kuinka mahtavia tyyppejä he ovatkaan. 

Toivon, että oma teinini pysyy minulle yhtä läheisenä myös aikuistuessaan ja hän uskaltaa kertoa minulle asioistaan myös tulevaisuudessa. Omalla esimerkilläni yritän hänelle näyttää, että voimme olla avoimia keskenämme ja että tuen häntä aina. 

Oletko sinä muistanut olla läsnä teini-ikäiselle? 

Yksi kommentti

  1. Minna M kirjoitti:

    Meillä on asunut virallisesti teini vasta viikon. Esiteiniyttä on jatkunut jo pitkään. Meidän teini ei yleensä kerro asioistaan, jos niiltä häneltä kysytään. Hän saattaa puhjeta puhumaan illalla, kun hän pyytää hieromaan jalkojaan tai vaikka automatkoilla. Silloin yritän olla kuulolla ja keskittyä kuuntelemaan. Jos vastaan, että nyt ei ole aikaa kerro asiasi kohta niin teini voi jättää koko asian kertomatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.