Hae
Colour Outside the Lines

Viljaton, maidoton ja kananmunaton täytekakku

Vivialla ja minun pikkuveljeni pojalla on neljä kuukautta ikäeroa. Ihan mahtavaa, koska muistan omasta lapsuudestanikin miten huippua oli, kun oli aina sukujuhlissa se oma samanikäinen serkku.

Pikkuveljeni pojalla on kananmuna- ja maitoallergia ja meidän Viviallahan on suolistoperäinen vilja-allergia. Tämä tuo ruoanlaittoon ja leivontaan omat haasteensa, kun molemmat lapset ovat samassa pöydässä. 
Serkkupoika täytti tällä viikolla kolme vuotta ja he tulivat Tampereelta käymään Kuopiossa, joten lupasin leipoa täytekakun juhlan kunniaksi. Aluksi en muistanut koko kananmuna-allergiaa kakkua suunnitellessani, kunnes kaupassa kävelin kananmunahyllylle. 
No, suunnitelmat menivät siis kokonaan uusiksi. Tämä oli ensimmäinen kertani, kun olen molempien allergiat ottanut kakun leivonnassa huomioon, joten olin itsekin hieman epävarma kakun leipomisesta. Onneksi se kuitenkin onnistui paremmin kuin hyvin. 

Suurin ongelmahan on yleensä löytää Vivialle sopivat jauhot ja korppujauhot, koska vaikka nykyään löytää paljon esimerkiksi gluteenittomia tuotteita, on oikeasti vaikea välillä löytää tuotteita, joista on poistettu kokonaan kotimaiset viljat. Esimerkiksi tavallisiin riisimuroihinkin on lisätty ohramallasuutetta eli Vivialle ei voi niitäkään tarjota. 
Usein Semperin tuotteet ovat viljattomia,  mutta niissäkin on poikkeuksia. Tämän takia kaikki tuoteselosteet on luettava tarkasti joka kauppareissuilla. Viimeksi lihapullia tehdessämme löysimme Risentan korppujauhon, jossa on käytetty soijaproteiinia, maissia ja sokeria. Nykyään tosin olemme alkaneet epäillä Vivian olevan hieman yliherkkä myös soijalle, joten voi olla, että joudumme etsimään uuden korvikkeen myös tälle tuotteelle.

Viljaton, maidoton ja kananmunaton täytekakku

Pohja

3 1/2dl Semper Fin Mix-jauhoseosta
2 dl sokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g Flora Culinesse juoksevaa
1 prk Piltti mangososetta
2 dl kivennäisvettä
Leivitykseen:
Flora Culinessea
Risetti gluteenitonta korppujauhoa
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Käytin itse siivilää lisätessäni niitä kulhoon, että sain kuivista aineista mahdollisimman tasaisia. Lisää muut aineet joukkoon varovasti nostellen. 
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina varovasti kakkuvuokaan. 
Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia, mutta muista tarkistaa jo aiemmin, ettei kakku pala. Voit tarkistaa kakun kypsyyden hammastikulla. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, on kakku kypsä. 
Anna kakun jäähtyä hetki ja irrota se vuoasta. Täytä kakku haluamillasi täytteillä. 
Meillä oli täytteenä Piltin ruusunmarjasosetta ja kuorrutimme kakun soijakermalla. Päälle laitoin viljattomia, maidottomia ja kananmunattomia keksejä ja pensasmustikoita. 
Kakusta ei tullut kovinkaan korkea tai kaunis, mutta hyvin se kaikille kelpasi ja maku oli oikein mainio. Pohjasta tuli kivan kostea, joten sitä ei tarvinnut kostuttaa ollenkaan. Ja sankari pääsi puhaltamaan kynttilät, joka oli se tärkein juttu. 

Oletko sinä kokeillut koskaan leipoa maidotonta, munatonta ja viljatonta kakkua? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.