Hae
Colour Outside the Lines

2-vuotiaan kyselyikä ja huimasti kehittynyt puhe

Missä?

Miksi?

Mitä?

Mitä teet?

Meidän 2,5-vuotias taaperomme Vivia kyselee jotain aivan koko ajan. Ihanaa, miten tiedonjanoinen hän on jo noin pienenä. Kaikkea pitää tutkia ja kysyä miksi jokin asia toimii tietyllä tavalla.

Lapset olivat muutama viikko sitten mummilassa viikon ajan ja tuon viikon aikana Vivian puheenkehitys otti aimo harppauksen. Hän oppi huimasti uusia sanoja ja alkoi puhua aivan uusia lauseita. Nykyään hänen suustaan kuuluu sanoja kuten dinosaurus, traktori ja hammaslääkäri. Tosin eihän ne nyt ihan oikealta vielä kuulosta vaan hänen sanomanaan ne on dinosaaus, kakoji ja hammasjääkäji
Puhe on kehittynyt kovaa vauhtia jo pitkään, mutta jotenkin sitä kehitystä ei itse ehdi rekisteröimään, kun lapsen kanssa on koko ajan. Vähän kuin lapsen kasvamistakaan ei huomaa itse niin selvästi kuin joku joka näkee lasta vähemmän. 
Ihan parasta on myös huomata, että Vivia on alkanut toistaa kuulemiaan uusia sanoja ja taivutuksia. Yksi päivä hän esimerkiksi sanoi minulle ”kissat ja hauvat on ihanoita” ja vastasin, että kissojen ja hauvojen olevan ihania, jolloin hän heti toisti sanan ihania. Huippua, että lapsi haluaa oppia oikeat taivutusmuodot.

Lauseet on myös alkaneet pidentyä tosi paljon. Eilen Vivia oli flunssan jäljiltä vielä kotona ja vein Bean aamulla eskariin, jonka ajan Melissa ja Vivia olivat keskenään kotona. Kotiin tultuani Vivia sanoi minulle.

Minä katson Pipsa Possua. Melissa laittoi.”

Hän on alkanut myös laskea ja luetella kirjaimia. Meillä on muovikirjaimia, joita hän aina järjestelee ja luettelee random kirjaimia, joita muistaa. Hänen sanomansa kirjain ei aina ihan vastaa sitä muovikirjainta, mutta kirjaimet selvästi kiinnostavat. Vivia myös laskee ”yksi, kaksi, kolme”, jonka jälkeen tulee joskus seitsemäntoista ja toisinaan vaikka kuusi. Melissa ja Bea ovat molemmat oppineet lukemaan ennen koulun alkua ja vähän vaikuttaa siltä, että Viviakin lukee hyvissä ajoin ennen kouluun menoa. 

Oletteko te huomanneet, että lapsen puheenkehityksessä
on jossain vaiheessa tullut iso harppaus? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.