Hae
Colour Outside the Lines

Onko iällä väliä? Äidiksi 18-vuotiaana vs äidiksi 30-vuotiaana

Ensimmäisen kerran äidiksi tullessani olin 18-vuotias. Toisen lapsen syntymän aikaan olin jo 30-vuotias. Välissä kului melkein kaksitoista vuotta ja kasvoin paljon äitinä. Listasin alle muutaman asian, joista osa on muuttunut ajan kuluessa ja osa taas pysynyt samana.

 

 • 18-vuotiaana synnytyksestä palautuminen oli nopeaa, 30-vuotiaana ei niinkään. 
 • 18-vuotiaana varjelin vauvaa jokaiselta kolhulta. Silloin olisin ollut täydellistä kohderyhmää konttauskypärää myyville yrityksille. Jokainen pieni kuhmu, joka konttaamaan opetellessa tuli, sattui enemmän äitiin kuin vauvaan. Ne olivat kolhu äidin omatunnolle, kun vauvaa ei osannutkaan kasvattaa pumpulissa. 30-vuotiaana osaan jo ajatella, että vauva oppii kyllä varomaan päätään kontatessaan.
 • 18-vuotiaana luin jokaisen vauvoista kertovan oppaan, jonka kirjastosta löysin ja säästin jokaisen lipetin, jonka neuvolasta sain. 30-vuotiaana suurin osa neuvolan antamista lappusista on päätynyt paperinkeräyspinoon. Luen kyllä ne läpi, mutta en enää säästä niitä kirjahyllyssä. 
 • 18-vuotiaana minua luultiin usein lapseni isosiskoksi. 30-vuotiaana olen automaattisesti äiti. 

 

 • 18-vuotiaana puin lapseni lähinnä kierrätettyihin vaatteisiin, jotka olin saanut tutuilta ja jotka eivät aina miellyttäneet omaa silmää. 30-vuotiaana uskallan sanoa, jos en vaatteista pidä. 
 • 18-vuotiaana jaksoin leikkiä vauvan kanssa huonosti nukutun yön jälkeen. 30-vuotiaana paras leikki on maata lattialla ja antaa vauvan kiipeillä päälläni.

 

 • 18-vuotiaana harrastin vauvan kanssa paljon. Kävimme vauvauinnissa, taidekurssilla ja jumpassa. 30-vuotiaana ajattelen vauvan saavan tarpeeksi virikkeitä ilman kalliita ohjattuja harrastuksiakin. 
 • 18-vuotiaana rakkaus vauvaa kohtaan oli aivan yhtä aitoa ja suurta kuin 30-vuotiaana
 • 18-vuotiaana vauvalla ei ollut sisaruksia vaan hän sai jakamattoman huomioni. 30-vuotiaana vauvalla on jo sisaruksia ja huomio täytyy jakaa muiden kanssa. Esikoisesta on myös ollut suuri apu vauvan hoidossa. 
 • 30-vuotiaana esikoiseni oli jo melkein teini-iässä ja pysyin helposti hänen kanssaan aallonharjalla puhelimen sovelluksissa ja somevillityksissä. Jotenkin minusta tuntuu, ettei toisen vauvan kanssa aallonharjalla pysyminen ole enää niin helppoa. 
 • 30-vuotiaana esikoinen ajattelee minun olevan niin sanottu cool mom, koska olen huomattavasti nuorempi kuin hänen ystäviensä äidit. Joidenkin äidit ovat samanikäisiä kuin esikoisen mummi. Toisen lapsen kohdalla kaikki on toisin enkä enää ole nuorin äiti vanhempainillassa. 

 

Olen aiemmin kirjoittanut esikoisen ja kuopuksen ikäerosta ja vauva-aikojen eroavaisuuksista.

Onko muiden lapsilla isoja ikäeroja?

Oletko huomannut muuttuneesi lasten syntymien välissä?

Seuraathan jo Facebookissa, jonne päivittyy myös muita kuulumisia kuin blogiin.  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.