Hae
Colour Outside the Lines

Esittelyssä meidän koti. Tervetuloa meille!

Oon monesti saanut pyyntöä Instagramin puolella, että olisi kiva nähdä miltä meidän koti näyttää.

Tämä postaus on ollut työn alla jo pitkään, mutta ikinä en oo saanut sitä aikaiseksi, koska kun saan yhden huoneen edustuskelpoiseksi ja voin kuvata sen, joku muu huone on ihan räjähtänyt. Olisinhan voinut tietysti kaikki huoneet kuvata eri päivinä, mutta minusta pääsin helpoimmalla kuvaamalla ne kaikki kerralla.

Viikonloppuna päätin, että nyt otan kuvat vaikka meillä ei ole edes verhoja ikkunoissa, kun ne olivat pesussa. Tässä tulee siis esittely meidän kodista, joka on 85 neliön 4h+k+s vuokrakoti.

eteinen

Meidän kodissa on vähän kuin kaksi eteistä, ulkoeteinen ja sisällä toinen eteisen tapainen. Tämä oikea eteinen pitää on aika kapea, mutta sinällään tilava eteinen, johon tullaan ulko-ovesta. Eteisessä on pitkät kaapistot, joissa meillä on ulkotakit, kengät, pipot, hanskat ja muut asusteet. Yhdessä korkeassa kaapissa on luistimet, kypärät sekä pahvi- ja paperikeräyslaatikot. Yläkaapeissa on valokuvia ja muita muistoesineitä, jotka ei mahdu muuallekaan.

Yleensä tuo eteisen lattia on ihan täynnä kenkiä. Eteinen on sinällään toimiva, mutta meille siellä ei ole tarpeeksi kenkäsäilytystilaa, koska viidellä ihmisellä on yllättävän paljon kenkiä. Jos tuossa eteisessä ei olisi tuota (täysin turhaa) väliovea, tekisin kengille säilytyspaikan peräseinälle. Emme kuitenkaan voi ottaa ovea irti, koska asunto ei ole oma.

meidän koti

Ulko-ovessa minulla on Tyypit-pienyrityksen kortti.

 

Sisäeteinen

Tässä asunnossa on jostain syystä jaettu olohuone ja eteinen erilleen kaapistoilla. Se on säilytyksen kannalta sinänsä ihan järkevää, koska tämä ratkaisu maksimoi säilytystilan, mutta tän sisäeteisen neliöt on vähän hukkatilaa ja syö neliöitä olohuoneesta. Meillä oli tässä ennen lipasto, mutta kun tarvittiin enemmän kylmäsäilytystilaa ruokaostoksille, ostettiin eteiseen jääkaappi.

Näissä kaapeissa meillä on kausivaatteet eli tällä hetkellä talvivaatteet, lautapelit ja Janin pelikeräilyjuttuja ja yksi iso kaappi on kokonaan pyhitetty työkaluille.

Mulla on myös usein tuossa lattialla kirppiskassi lähdössä autolle päin.

Toiseen suuntaan katsottuna näkyy ekana vessan ovi, seuraavana kylpyhuoneen/saunan ovi ja viimeisenä vastakkaisella seinällä musta aukko, joka tunnetaan myös teinin huoneena. Meillä on maksimoitu säilytystila myös katonrajaan lisätyillä pitkillä hyllyillä, joilla säilytetään dvd-elokuvia. Ennen elokuvia oli huomattavasti enemmän, mutta olen viime aikoina karsinut tavaraa ihan urakalla ja myynyt niistä suurimman osan pois. Esimerkiksi Disney-klassikot on kuitenkin säilytetty.

Meillä on tuossa seinällä myös akvaario, jossa asuu 24-vuotias Noppa-kilpikonna. Noppa on punakorvakilpikonna, joka muutti meille kymmenisen vuotta sitten serkkuni luota. Muistan, kun serkkuni sai kilpikonnan ja se oli pienen kämmenen kokoinen. Nyt siitä on kasvanut iso kilpikonna, joka voi elää jopa 60-vuotiaaksi. Hieman ärsyttää, että kaikissa kuvissa akvaario näyttää ihan kellertävältä, mutta se on vain efekti, jonka lämpölamppu saa aikaiseksi.

meidän koti

vessa

Kun me etsittiin viisi vuotta sitten vuokra-asuntoa, meille oli tärkeää, että asunnossa on 3-4 makuuhuonetta, kaksi vessaa ja sauna. Koska meitä on nyt viisi henkilöä, kaksi vessaa tuntuu luksukselta edellisasunnon yhteen vessaan verrattuna.

Meidän vessa on aika kompakti, mutta toimiva. Se on ajan mittaan muokkaantunut enemmän meidän näköiseksi ja oloiseksi. Taulut ostimme sinne jo heti muuttaessamme. Game of Thronesin karttajuliste on tilattu EMPltä, ritarijuliste ostettu Ikean erikoismallistosta. Molemmat kehykset ovat myös Ikeasta aivan kuten tekokasvit ja korkea hyllykin.

Hylly oli vessassa alunperin meikkejäni varten, mutta koska lapset ei osanneet pitää niistä näppejään erossa, niin minun oli pakko ottaa ne sieltä pois. Ehkä vielä jossain vaiheessa hylly toimittaa meikkitelineen virkaa.

Vessassa oli alunperin ihan hirvittävän ruma vihreä laatta pesualtaan takana, mutta Jani askarteli siihen muuttaessamme dc-fixistä päälliset ja ne ovat pysyneet paikallaan nyt melkein viisi vuotta vaikka lapset roiskii vettä vähän väliä. Hieman muutamat ovat alkaneet alanurkista repsottaa, mutta ei niin pahasti, että kaipaisivat jo vaihtoa.

Vessanpöntön vieressä meillä on seinällä Vivian hampaanpesukalenteri, johon saa tarran aina hampaat pestyään. Palkinnoksi hän saa sitten kalenterin loputtua jonkun yllärin.

Allakaapin alla on Ikean kankaiset kenkälaatikot, joissa meillä on aina vessapaperia. Pöntön kannessa on ollut varmaan viimeiset neljä vuotta Harry Potter-tarra, jonka tilasin Wishiltä Harry Potter-teemajuhlia varten. Olisi varmaan jo korkea aika ottaa se irti.

kylpyhuone ja sauna

Kylpyhuoneessa meillä on pesutorni, jonka uusimme viime syksynä. Edellinen pyykkitorni ei enää pysynyt meidän suurkulutuksen perässä ja menikin jollekin yksinasuvalle opiskelijapojalle lahjoituksena.

Haaveilen toimivasta kodinhoitohuoneesta, jolloin pyykit olisi yhdessä ja samassa paikassa eikä kuivamassa siellä asunnon puolella. Tämä on kuitenkin meidän koti nyt eli realiteetti ja kuivaankin kuivarissa kaiken, joka sen vaan kestää.

Kylpyhuoneeseen ostettiin kaappi Ikeasta, kun tuossa pesualtaan alla ei ollut aiemmin mitään. Tämä on itseasiassa jo toinen kaappi, koska ensimmäinen tuhoutui, kun tuo allas kerran tulvi yli. Siihen putkistoon/viemäriin piti vaihtaa joku osa (älkää kysykö mikä, koska en muista) ja nyt se on toiminut kuin unelma. Kaappi sisältää pyykinpesuaineet, pesupussit, värinkerääjäliinat ja tahranpoistajat sekä kaikki muut tilpehöörit mitä pyykkien pesemiseen tarvitsee.

Pesutornin päällä meillä on samanlainen kankainen kenkälaatikko kuin vessassa, jossa on uikkarit ja yleensä pesutornin päällä on myös vessapaperipaketti.

Suihkuverho on Vallilan ja kuosi Minna Parikan suunnittelema. Meillä oli aiemmin samasta kuosista myös Vivian pinnasängynreunus, jonka Janin äiti ompeli.

Saunasta en nyt ottanut erikseen kuvaa.

meidän koti

olohuone

Olohuoneessa on Janin keräilyharrastus näkyvillä hyvin runsaasti. Jani keräilee Star Wars-legoja ja pelejä sekä pelikonsoleita. Niihin liittyvää tavaraa on paljon myös kaapeissa piilossa, koska kaikki ei mahdu esille. Siksi haaveilemmekin isommasta kodista, jossa tilaa olisi myös pelihuoneelle. Tällä hetkellä taloudellinen tilanne ei vaan veny siihen, että muutettaisiin.

Akvaarion päällä on äitini tekemä makramee.

meidän koti

meidän koti

Olohuoneesta on aukko keittiöön. Ilmeisesti tämän taloyhtiön muissa asunnoissa siinä on ihan kokonainen aukko, josta pääsee kävelemään läpi, mutta meillä aukon kohdalla on pöytätaso, joka on hieman liian korkea Ikean korkeimmillekin baarijakkaroille (testattu on ja huomattu huonoksi ideaksi).

Meillä on tosi usein pyykkiteline tuossa sohvan takana ja siksi laitoinkin kuvan tähän sekä pyykkitelineen kanssa että ilman.

Normaalisti meillä on olohuoneessa keltaiset Vallilan verhot, mutta koska vasta pesin ne niin ne ei ole vielä päätyneet takaisin ikkunaan. Meidän koti on täynnä Vallilaa, ennen Jania mulla oli tosi paljon Marimekkoa. Meidän koti on kuitenkin muokkaantunut tosi paljon vuosien aikana ja ihan varmasti muokkaantuu tästä eteenpäinkin.

Sohva on Ikeasta ja haaveilen uudesta. Ostimme tämän sohvan siksi, että se on vuodesohva ja on hyvä olla nukkumapaikka, jos joku tulee joskus yöksi. Meillä on kuitenkin todella harvoin ketään yötä, joten vuodesohva on hieman turha. Tässä sohvassa on myös todella ärsyttävät selkätyynyt, jotka ei pysy yhtään paikallaan. Pitäisi jaksaa ommella tyynyihin ja selkänojaan tarrat, jotka pitäisivät tyynyt paikallaan.

Ehkä meillä on vielä joskus niin paljon tilaa, että saan olohuoneeseen Ektorpin kulmasohvan ja tämän vanhan sohvan voi kierrättää pelihuoneeseen.

Sohvan takana oleva ”seinä” on oikeasti eteisen vaatekaapin takaseinä ja laitoimme siihen tähän muuttaessa dc-fixin tapetiksi. Se on ollut siis paikallaan kohta viisi vuotta eikä ole mennyt miksikään.

Normaalisti olohuoneen lattialla on samanlainen (mutta isompi) matto kuin vessassa. Matot on ostettu Lidlistä. Kuvien ottamisen aikaan olin kuitenkin nostanut matot parvekkeelle tuulettumaan.

meidän koti

meidän koti

Näkymä olohuoneesta lastenhuoneeseen ja meidän makuuhuoneeseen.

 

keittiö

Keittiö on todella kompakti ja meidän iso ruokapöytä vie siitä valtaosan. Keittiö on sen mallinen, että sinne kävisi hyvin pyöreä ruokapöytä, mutta emme ole vaihtaneet ruokapöytää, koska Jani on tehnyt meidän ruokapöydän ammattikoulussa lopputyönä. Siihen liittyy siis valtava tunnearvo ja jos meillä olisi koti, jossa on erillinen ruokailuhuone, haluaisin ehdottomasti pöydän laittaa sinne.

Meillä ei kuitenkaan ole ruokailuhuonetta tai -tilaa eikä lämmintä varastoa, jossa pöytää ja tuoleja voisi säilyttää, joten pöytä on pysynyt keittiössä. Meillä on keittiössä vain neljä Janin tekemää tuolia ja kaksi niistä on yhdessä eteisen kaapissa säilössä, kun ne eivät mahdu keittiöön.

Sekä pöytä että tuolit kaipaavat uutta pintaa (ja tuolit uusia päällisiä), mutta emme ole jaksaneet stressata asiasta, koska kyllä ne noinkin toimivat.

Keittiössä on paljon kaappeja ja vähän laatikoita. Minulla oli edellisessä asunnossa alakaappien tilalla pelkkiä laatikoita ja minusta se oli huomattavasti toimivampi ratkaisu, kun kaikki tavarat näki helpommin eikä mikään jäänyt muiden tavaroiden taakse piiloon.

Keittiön verho on Vallilan kappa. Jani oli pitkään sitä vastaan, että laitetaan kappa keittiöön ja meillä olikin aiemmin keittiössä pitkät verhot, mutta ne oli niin epäkäytännölliset, että vaihdoin ne kappaan. Ostettiin keittiön ikkunaan viime kesänä myös sälekaihtimet Jyskistä, jotka on asennettu ikkunan sisäpuolelle. Täällä kun ei ollut sälekaihtimia valmiina kuin meidän makuuhuoneessa. Nekin on joku itse sisäpuolelle joskus asentanut ja ne kaipaavat jo kohta uusimista.

meidän koti

meidän koti

Tuo taso keittiön ja olohuoneen välissä kerää ihan kaiken romun ja on siksi minusta todella epäkäytännöllinen. Laitoimme tason alle Ikeasta ostetun ja sopivaksi lyhennetyn kirjahyllyn keittokirjoille ja lisäksi ylimmällä hyllyllä on ketojuttuja (mantelijauhoja, pofiberiä, psylliumia, elektrolyyttijauhetta, yms.).

Keittiössä meillä on televisio, joka kierrätettiin sinne teinin huoneesta. Emme halunneet laittaa televisiota vielä lastenhuoneeseen, eikä se sinne olisi oikein mahtunutkaan, joten laitoimme television keittiöön. Tykkään katsoa ruokaa laittaessa jotain sarjaa ja tuossa pikkutelkkarissa on dvd-soitin samassa, joten se on siitä kätevä.

Sainkin Instagramissa kotia esittelessäni kysymyksen, että miksi meillä on niin monta televisiota. No, niitä on vuosien varrella vaan kertynyt. Kun muutimme Janin kanssa yhteen vajaa seitsemän vuotta sitten, minulla oli vanha kuvaputkitelevio ja Janilla litteä uudemman mallinen televisio. Hävitimme minun vanhan television ja jätimme olohuoneeseen Janin telkkarin.

Kun Jani sitten halusi vaihtaa television isompaan, laitoimme vanhan vielä toimivan telkkarin meidän makuuhuoneeseen. Se oli ihan pelastus, kun odotin Viviaa ja olin suurimman osan ajasta petipotilaana ensin pahoinvoinnin ja sitten vuodelevon takia. Täällä asuessa ostimme sitten teinille tuon keittiössä nyt olevan telkkarin.

Jossain vaiheessa Jani halusi taas vaihtaa olohuoneeseen älykkäämmän (ja isomman) television, joten vaihdoimme taas telkkarien paikkaa. Olohuoneen vanha televisio meni meidän makuuhuoneeseen, makuuhuoneen televisio teinille ja teinin televisio keittiöön. Koska yksikään niistä ei ole vielä hajonnut vuosien varrella niin meillä on vielä monta telkkaria. Televisioista kun ei kovin paljon saa edes käytettynä rahaa niin ei olla nähty järkeväksi myydäkään niitä.

Lastenhuone

Tässä asunnossa on muuten neliöt ihan sopivia meidän käyttöön, mutta sekä teinin huone että lastenhuone (jotka ovat toistensa peilikuvat), ovat ihan mahdottoman pieniä. Emme voi edes vaihtaa lasten kanssa huonetta päikseen niin, että lapset ottaisi meidän isomman makuuhuoneen kahdestaan ja me otettaisiin lastenhuone. Huone on nimittäin niin kapea, että meidän leveä moottorisänky ei mahtuisi huoneeseen kunnolla.

Lastenhuoneessa on kirjahylly heti oven vieressä, jonka takana on kaksi vaatekaappia. Ne kaapit puuttui, kun me muutettiin tähän ja jouduin kaksi kuukautta soittelemaan ympäriinsä, että ne kaapit sitten vihdoin tuli siihen. Välillä tuntuu, että lastenhuone olisi ollut helpompi sisustaa, jos en olisi pyytänyt kaappeja edes asentamaan.

Meillä on lapsilla kerrossänky, koska se vie kaikista vähiten tilaa huoneessa. Se on ostettu Jyskistä viime vuonna. Olisin halunnut alunperin Ikean samanmallisen sängyn, mutta sen valmistaminen lopetettiin.

Kirjahylly, tauluhyllyt ja Trofast-säilytyshyllyt on myös Ikeasta. Trofastin sisällä on suurin osa leluista ja ylälokeroihin on jaoteltu legot niin, että niistä on helpompi rakentaa.

meidän koti lastenhuone

Sängyn alla on pyörälliset, Ikeasta ostetut, säilytyslaatikot, joissa on barbiet, Duplot, Brion junarata ja roolivaatteet.

Lastenhuoneen matto on Vallilan ja pimentävät rullaverhot Ikeasta. Verhotanko me otettiin tuolta kokonaan pois rullaverhojen tieltä. Oon kyllä miettinyt, että jos sen laittaisi takaisin niin voisi ostaa lastenhuoneeseen jonkun kivan kapan tai pyytää vaikka Janin äitiä ompelemaan sellaisen.

Meidän lastenhuoneessa asuu tällä hetkellä kaksi lasta, joiden iät on 4,5 vuotta ja 9 vuotta, kaipaavat he aikalailla jo omaa tilaa. Kummallakin on jo omat mielenkiinnon kohteet eikä heidän mieltymykset oikeasti enää kovinkaan usein kohtaa. Olisi ihanaa, jos heillä olisi omat huoneet tai edes isompi huone, jonka saisi jaettua kahteen osaan, mutta tällä hetkellä on vain pakko kestää samassa huoneessa. Olemmekin sanoneet tytöille, että he saavat omat huoneet viimeistään siinä vaiheessa, kun teini on sen ikäinen, että muuttaa pois kotoa. Siihen ei ole kuitenkaan kuin muutama vuosi (saanko itkeä?) aikaa.

meidän makuuhuone

Meidän makuuhuone toimii nukkumispaikan lisäksi myös kotitoimistona ja kuntosalina. Janilla on työpiste huoneen nurkassa ja mulla on myös tila työpöydän ääressä, mutta useammin olen kyllä sohvalla tai keittiössä tietokoneeni kanssa. Työpisteen päällä oleva taulu on veljeni avovaimon maalaama. Sekä pöytätaso että tuoli on Ikeasta.

Makuuhuoneessa on vain kolme vaatekaappia ja siellä säilytetään lakanat, pyyhkeet ja meidän kahden vaatteet. Välillä tekee tiukkaa saada kaikki mahtumaan sinne, mutta silloin yleensä karsin omia vaatteitani, että kaapit mahtuu taas kiinni. Kaappien takana on juuri sopiva tila crosstrainerille.

Makuuhuoneen valaisin on Ikean valaisinjohto, johon olen itse pujottanut askarteluliikkeestä ostamiani puuhelmiä. Myös valaisimen lamppuosa on Ikeasta. Olen miettinyt valaisimeen kupua monta vuotta, mutta en ole sitä saanut ostettua enkä keksittyä millaisen haluan. joten valaisin nyt näyttää tuolta.

Makuuhuoneessa meillä on myös katonrajassa hylly, johon Jani upotti isäni verstaalta löytyneet valot. Ne on hyvät illalla lukiessa, varsinkin kun Jani askarteli myös katkaisijan sängyn viereen.

Sängyn vieressä oleva kaappi on Ikeasta. Se on kiertänyt asunnossamme huoneesta toiseen ja on vähän turha, mutta koska se on samaa Bestå-sarjaa kuin olohuoneen taso, en haluaisi sitä hävittää. Se saattaa tulla tarpeeseen vielä myöhemmin.

Sängyn ostimme viime kesänä Maskusta, kun se oli hyvässä tarjouksessa. Se on kahden erillisen moottorisängyn yhdistelmä ja ollut käytössä tosi hyvä. Ainut huono puoli on, että petauspatjojen väliin tulee rako, josta herään usein yöllä, kun pyörin unissani lähemmäs Jania.

meidän koti

Kuopio-taulu on Helle Visualsin ja Joensuu-taulu Kaverini Design-merkin. Ostin ne Iloisesta Joulukaupasta, kun olin siellä töissä. Lakanat on Marimekolta ja kaksi violettia tyynyliinaa Jyskistä.

parveke

Meidän parveke on talven jäljiltä vielä aika räjähtänyt ja siellä oli kuvan oton aikaan vielä kaiken lisäksi matot tuulettumassa. Lupaan laittaa parvekkeesta parempia kuvia, kun sää sallii sen sisustamisen.

meidän koti parveke

Sellaiselta meidän koti näyttää. Ihan tavallinen koti, jota ei kovinkaan ole sisustettu. Vaaleat, skandinaaviset kodit ovat kauniita, mutta en itse osaisi asua sellaisessa. Pelkäisin koko ajan sotkevani jotain. Mun mielestä jokaisella perheenjäsenellä on oikeus näkyä kotona, koska tämä on kaikkien meidän koti ja tykkään pitää esillä myös valokuvia, mutta tällä hetkellä niille ei oikein ole paikkaa.

Tämä meidän koti on hyvin palvellut meitä kohta viisi vuotta, mutta olemme laittaneet hakemuksen menemään jo isompaan vuokrakotiin. Rahatilanne kun ei salli, että ostaisimme omaa. Tätä isommat vuokrakodit ovat kuitenkin Kuopiossa aika kiven alla, joten tämä on luultavasti meidän koti vielä pitkään.

Vuokrakodissa on ihanan helppoa se, että jos jokin hajoaa niin voi aina vain soittaa huoltomiehen korjaamaan sen.

 

Miltä meidän koti näytti?

 

LUE MYÖS:

OLLAAN ASUTTU 4 VUOTTA MEIDÄN KODISSA

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *