Hae
Colour Outside the Lines

Katselussa: Little Fires Everywhere

Meillä on ollut nyt noin kuukauden päivät käytössä Amazon Prime Video suoratoistopalvelu ja oonkin kattonut sieltä jo muutamia sarjasuosikkejani.

Yksi minisarja, joka meni katselulistalleni ensimmäisenä, oli Little Fires Everywhere. Se on Reese Witherspoonin ja Kerry Washingtonin tuottama ja tähdittämä 8 jakson minisarja kahdesta erilaisesta äidistä ja kuinka he vaikuttavat toistensa elämään. Minisarja perustuu kirjaan ja on ilmeisesti aika uskollinen kirjan tapahtumille, mutta siltikin minua sarjan katsomisen jälkeen hieman kutkuttaa lukea se. Yleensä luen kirjan ensin ja katson sarjan/leffan vasta sitten, mutta tämän sarjan kanssa en malttanut odottaa.

Little fires everywhere minisarja sijoittuu pieneen Shaker Heights-kaupunkiin, joka sijaitsee Ohiossa. Päätapahtumat tapahtuvat vuonna 1997 ja minun mielestä oli ihanaa, kun sarjan teinit seurasivat samoja ohjelmia ja fanittivat samoja bändejä kuin itse lapsena.

Sarja alkaa siitä, että Witherspoonin esittämä Elena Richardson seisoo kadulla ja katselee surkeana talonsa palavan. Poliisi kyselee Elenalta ja tämän mieheltä (jota näyttelee Dawson’s Creekistä tuttu Joshua Jackson) tietävätkö he missä heidän tyttärensä Izzy on ja voisiko hän olla tulipalon takana. Joku kun yritti polttaa talon, jonka sisällä Elena oli.

 


Pian kuitenkin vaihdetaan takaisin neljä kuukautta aiemmin tapahtuneisiin tapahtumiin ja näytetään miten Elena elää ulkopuolelle täydelliseltä näyttävää elämää. Hänellä on neljä lasta, joista yksi eli Isabelle ”Izzy” Marie kapinoi äitiään vastaan. Elena näkee työmatkallaan autossa nukkuvan naisen ja päätyy pian vuokraamaan tälle ja tämän tyttärelle omistamansa paritalon puolikkaan. Washingtonin näyttelemä köyhä yksinhuoltajaäiti Mia Warren on ensimmäisestä jaksosta asti outo ja ehkä jopa hieman karmiva. Hänen tyttärensä Pearl ihailee rikkaiden Richardsonien elämää ja ystävystyykin pian perheen lasten kanssa.

SPOILERS AHEAD!

ÄLÄ LUE TÄSTÄ ETEENPÄIN, JOS ET HALUA TIETÄÄ SARJAN TAPAHTUMISTA TARKEMMIN TAI ET HALUA TIETÄÄ LOPPUTULEMAA!

 

Mitä mieltä minä olin little fires everywhere minisarjasta?Little Fires Everywhere on toteutettu upeasti ja rakastin sekä sen puvustusta että lavastusta ja sarjan musiikkia. Sarjahan sijoittuu 1990-luvun loppuun, joten tunnistin monia juttuja omasta lapsuudesta ja teiniajoiltani. Sarja oli myös uskottavasti toteutettu. Uskoin, että Elena asuu perheineen isossa kartanossa ja se näytti oikeasti heidän kodiltaan.

Washingtonin esittämä Mia Warren on alusta alkaen tosi salaperäinen ja jakso jaksolta tämän menneisyys alkaa paljastua. Mia vaikuttaa jo heti alkuunsa jotenkin tosi hämärältä tyypiltä ja esimerkiksi, kun Elena yrittää ottaa selvää tämän vuokrahistoriasta ja rikosrekisteristä, takaraivoon jää koko ajan pieni epäilys, koska mitään ei löydy vaikka Elena kuinka kaivelee. Lopulta selviää Mialla olleen veli, jonka nimi on ollut Warren ja jolta Mia on keksinyt sukunimensä. Mia Warren on alunperin Mia Wright, joka nuorena taideopiskelijana on tarvinnut rahaa taidekoulun vuosimaksuihin ja hän on alkanut sijaissynnyttäjäksi Ryanin perheelle, joka ei pysty saamaan omia lapsia. Raskaus on saatettu alulle hotellihuoneessa pipetin avulla ja lapsi on biologisesti puoliksi Mian.

Kun Mian veli äkillisesti kuolee, ei Mia pystykään luopumaan vauvasta. Hän kirjoittaa adoptioperheelle kirjeen, jossa kertoo vauvan kuolleen ja katoaa. Mia synnyttää vauvan ja siitä alkaa vuosien pakoilu. Hän ei asu missään kerrallaan edes vuotta ja on hyvin tarkka mitä tietoja itsestään antaa. Pearl ei tiedä alkuperästään mitään.

Kun tämä lapsenkaappaus tuli sarjassa selville, menetin viimeisetkin kunnioituksen rippeet Miaa kohtaan. Vaikka hän synnyttikin lapsen, ei se silti ollut hänen. Hän oli tehnyt vanhempien kanssa sopimuksen (joista alkuun puhuttiin kirjallisina) ja hänellä ei ollut mitään oikeutta vain kadota. Jos hän halusi lapsen pitää, olisi hän voinut varmasti keskustella asiasta Ryaneiden kanssa. Luultavasti tässä haettiin sitä vastakkain asettelua, että Ryanit olivat rikkaita ja Mia köyhä, joten hän ei ajatellut pärjäävänsä oikeudessa ollenkaan heitä vastaan. Siltikin niin Suomessa kuin Amerikassa on adoptiossa harkinta-aika ja Mia olisi voinut vain sanoa, ettei halua antaa lasta pois. He olisivat voineet kasvattaa lapsen yhdessä tai vaikka Mia olisi ollut pääkasvattaja, olisi Ryanit varmasti halunneet olla lapsen elämässä mukana ja tukea lasta rahallisesti. Ja vaikka Mia ei näin tehnyt, oli minusta raivostuttavaa, ettei hän edes totuuden julki tultua myöntänyt asiaa Ryaneille vaan nämä elivät sarjan loputtuakin siinä uskossa, että heidän vauvansa kuoli kohtuun. Mia kyllä soittaa Ryaneille sanomatta yhtään mitään ja lopettaa puhelun, kun rouva Ryan älyää linjan toisessa päässä olevan Mia.

Washington näyttelee Miaa todella upeasti ja ehkä välillä jopa pelottavasti. Ilmeet, eleet ja koko olemus henkii katkeruutta ja vihaa rikkaita kohtaan.

Pearlin hahmo saa tietää vasta loppujaksoissa alkuperästään ja on ensin hyvin vihainen äidilleen ja haluaa ottaa yhteyttä Ryaneihin. Hän kuitenkin unohtaa sen todella nopeasti eikä hän edes lopussa halua mennä käymään Ryaneiden luona vaan haluaa tavata isovanhempansa, Mian vanhemmat. Jotenkin Pearl tuntuu unohtavan asian yhtä nopeasti kuin tajusikin sen ja se jäi häiritsemään.

 

Witherspoonin esittämä Elena Richardson elää täydellistä pientä elämäänsä, mutta sorsii todella pahasti nuorinta lastaan Izzyä. Sarjassa selviää, ettei Elena halunnut neljättä lasta ja tämän takia hän ei ole oikein koskaan lasta kunnolla rakastanutkaan. Toisaalta ainakin minulle jäi tunne, että Elena kyllä rakastaa Izzyä, muttei sitä huomaa kaiken sen vihansa alta, koska Izzy tuli ja pilasi hänen täydellisen suunnitelmansa elämälle ja vei häneltä ylennyksen.

Yksi juonikuvio seuraa Mian työkaveria Bebea, joka on ollut todella köyhä vuotta aiemmin ja joutunut antamaan pienen vauvansa pois jättämällä tämän paloaseman eteen. Mia alkaa etsimään vauvaa ja lopulta tajuaa, että vauvan on adoptoinut Elenan paras ystävä miehensä kanssa. Heillä on pitkä historia lapsettomuuden parissa kamppailun kanssa ja he ovat ikionnellisia lapsesta, jonka he ovat nimenneet Mirabelleksi.

Bebe aloittaa oikeustaistelun saadakseen vauvansa takaisin ja hävittyään sen, hän kidnappaa lapsen, jonka jälkeen sarja loppuu kertomatta kuinka lapselle tämän jälkeen kävi. Tässäkin minua häiritsi suunnattomasti se, että kuinka Bebea ei muka saada kiinni, kun kidnappaus huomataan muutaman tunnin kuluttua tapahtuneesta. Pitäisi kai nyt esimerkiksi auton rekisterikilvistä pystyä tunnistamaan missä Bebe liikkuu tai jos hän on jalan liikkeellä, ei hän olisi voinut kadota kovinkaan kauas. Ilmeisesti kirjassa pariskunta päättää aloittaa adoptioprosessin Kiinasta, kun heidän kiinalainen vauvansa viedään.

Little Fires Everywhere

Sarjan lopussa tapahtuva tulipalo on Elenan kolmen muun lapsen sytyttämä ja he vievät äitinsä ulos talosta. Izzy on siinä vaiheessa jo karannut pois kotoa, koska ei enää kestä äitinsä valheita, kulisseja ja sääntöjä. Toisaalta ymmärrän Izzyn valinnan, toisaalta osaan astua Elenan saappaisiin. En osaa oikein päättää millaisia tunteita tämä juonikuvio saa itsessäni aikaiseksi.

Minisarjassa on niin monia kerroksia ja ne kaikki loppuvat huonosti niin kuin varmasti oli tarkoituskin. Elena, Mia, Izzy ja Mirabelle ovat vain pieni huipentuma niistä kaikista tarinoista, joita minisarjassa käsitellään ja joiden odottaisi menevän erilailla, mutta niistä jää vain paha maku suuhun.

Sitä kai hyvä tv-viihde on, että se jää mielen perukoille ikiajoiksi vaivaamaan.

Sarja oli todellakin katsomisen arvoinen ja nyt mietin pitäisikö lukea vielä tuo kirjakin, koska kirjassa on varmasti vielä useampia kerroksia ja jotkut juonikuviot saattaisivat avautua siinä vielä paremmin.

 

Oletko sinä katsonut jo Little Fires Everywhere minisarjan?

LUE MYÖS:

Netflixin 15 sarjasuosikkia, jotka katsottavissa kokonaan

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.