Hae
Colour Outside the Lines

Retro Rewind

Tänään höpötellään hieman erilaisesta aiheesta, nimittäin retropelaamiseen keskittyvästä, täysin suomalaisesta lehdestä Retro Rewindistä.

Lehti on Suomessa varsin ainutlaatuinen, sillä täysin retropelaamiseen ja siihen liittyvään uusiotuotantoon keskittyvää lehteä ei ole toista ollut. Lehden taustalla on joukko pelialan moniosaajia, joilla on pitkä kokemus kirjoittamisesta, lehdenteosta ja niistä tärkeimmistä eli itse pelaamisesta ja välillä tervettä järkeä uhmaavasta intohimoisesta keräämisestä.

Retro Rewind pilkahti pelimaailman kartalle vuoden 2017 lopussa Mesenaatti.fi-joukkorahoitussivuston kautta, jossa hankkeelle etsittiin kiinnostuneita ennakkotilaajia ja samalla rahoitusta. Lehden tuotannolle vaadittava summa saatiin kasaan 2 kuukauden aikana.

Vuonna 2018 lehdentilaajat saivat nauttia kahdesta laadukkaasta numerosta. Lehdet tarjoavat laajan kattauksen erilaisia artikkeleita, esittelyjä sekä arvosteluita, joista jokainen lukija varmasti löytää itselleen kiinnostavia asioita. Lehti on suunnattu retropelaamisesta kiinnostuneelle ja sitä harrastavalle lukijakunnalle, mutta helppolukuiset artikkelit tarjoavat paljon sisältöä myös ihan uudellekin lukijalle. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita lehden toisessa numerossa julkaistu artikkeli Hugon taru, jossa käydään läpi miten TV:ssä interaktiivisesti katsojien puhelimella ohjailema peikko oikein saapui Suomeen ja kuinka se toteutettiin teknisesti 90-luvun puolivälissä. Hugo-peikko oli aikansa hitti ja monelle tuttu ilman muuta kosketusta pelimaailmaan.


Lehdessä myös arvostellaan retropelejä, joten lukijat saattavat törmätä niissä lapsuuden aikaisiin suosikkeihinsa tai keräilijät ja retropelaajat saattavat sitä kautta löytää uuden kiinnostavan kohteen ostoslistalleen. Retro Rewindissä käydään läpi myös peliuutuuksia, jotka ilmestyvät pelattavaksi vanhoille konsoleille.Niin hassulta kuin se kuulostaakin, ovat retropelit monelle harrastajalle enemmänkin elämäntapa ja siltä pohjalta syntyy edelleen uusia luomuksia vuosikymmeniä vanhoille laitteille.

Minulle lukijana lehti tarjoaa uusia näkökulmia pelialaan ja mahdollisuuden tutustua aiheisiin ja laitteisiin, joista ei muuten olisi kuullutkaan sekä löytää uutta kiinnostavaa pelattavaa vanhoille laitteille tai saada hieman lisää tietoa jo kokoelmissa olevista peleistä.
Oma suosikkini lehdessä on ehdottomasti vakiopalsta Manun kummat vekottimet. Siinä esitellään Manu Pärssisen, yhden lehden tekijän, kokoelmiin eksyneitä vanhoja ihmeellisyyksiä, joita harvemmin tulee vastaan edes harrastajien keskuudessa.

Lehti on nimensä mukaisesti retroon keskittyvä, joten uudempaa pelaamista koskevia aiheita ei sen sivuilta löydy. Vain uustuotannosta kiinnostuneet joutuvat siis etsimään luettavaa muista medioista. Selkeästi suurin negatiivinen puoli on julkaisutahti. Tällä hetkellä 2 kertaa vuodessa ilmestyvä lehti pakottaa tilaajat melkoisen pitkiin odottelu pätkiin. Mahdollisten tilausmäärien noustessa on myös mahdollista, että lehti kolahtaisi postiluukusta hieman useamminkin, joten jää nähtäväksi millainen on sydämessään meneisyydessä olevan lehden tulevaisuus.

Lehden tekijät ovat sekä alan ammattilaisia että harrastajia, joten lehti myös näyttää yhtä aikaa siltä kuka sen on tehnyt sekä kenelle se on tarkoitettu. Niin sanotusti rakkaudesta lajiin on syntynyt hieno ja laadukas lehti, josta saamme toivottavasti nauttia myös pitkään tulevaisuudessa.

Tässä onkin hieno lahjavinkki niin perheen aikuisille kuin nuoremmillekin pelaajille. Modernilla peliteollisuudella on kuitenkin juurensa syvällä retropelihistoriassa, joten nuoremmatkin lukijat saattavat poimia uusia ajatuksia moderniin pelaamiseen tai perheen isä tai äiti löytää tiensä lapsuuden nostalgisiin pelihetkiin lehden sivuilta.
Retro Rewindin löydät verkosta https://retrorewind.fi/ sekä Facebookista https://www.facebook.com/retrorewindlehti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.