Hae
Colour Outside the Lines

Mun elämän kaikki työpaikat

Instagramissa kiersi viime vuonna haaste, jossa kerrottiin jokainen työ, jota on koskaan tehnyt. Mäkin tein tän stoorin puolella silloin, mutta koska stoorit näkyy vain 24h niin sehän on jo poistunut näkyvistä.

Mä olin ajatellut, että oon tehnyt aika paljon erilaisia töitä elämäni aikana, mutta muiden julkaisujen lukeminen on saanut minut ajattelemaan, että en ehkä ookaan tehnyt ihan niin paljon. Jotkut oli myös listanneet sellaisia asioita, joita en ollut ajatellut ollenkaan työksi vaikka niistä jotain maksettiin.


Mun elämän kaikki työpaikat

WWF Pandamyyjä


Ehkä mun elämäni eka työksi kutsuttava juttu oli, kun myin WWF:n tuotteita. En ollut jotenkin ajatellut tätä edes työksi ja olin oikeastaan jo unohtanutkin tehneeni tällaista, mutta Kaiku Kidsin ihana yrittäjä Emmi kertoi tehneensä tätä ja olleensa niin hyvä, että sai palkaksi ”pääpalkinnon” eli järjestelmäkameran jonain vuonna.

Pandamyyjänä siis myytiin tuotteita ja myynnistä meni jokin prosenttimäärä WWF:n kautta pandojen suojeluun. Mitä enemmän myit, sen parempia palkintoja sait palkaksi. Mä muistan kyllä päässeeni usein sinne pääpalkintoon, mutta mun vuosina se oli joku langaton radio eikä järjestelmäkamera. 

MLL Lastenhoitaja

Kävin Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitaja-koulutuksen heti, kun olin sen ikäinen, että sinne sai mennä. Taisin olla ysiluokalla. Meidän kaupungissa ei edes järkätty sitä ja kuljin bussilla tunnin suuntaansa, että pääsin sinne. 

Silloin ei ollut vielä internettiä näin vapaasti saatavilla ja mulle tuli aina tekstarilla ehdotus lastenhoitokeikasta. Välillä ne meni ohi, koska olin koulussa enkä päässyt vastaamaan heti, mutta mulla oli muutama vakkaripaikka, joissa kävin hoitamassa lapsia. Kävin esimerkiksi pari vuotta hoitamassa yhtä pientä lasta, jolla oli yliopistossa opiskeleva yksinhuoltajaäiti. Hän teki töitä iltaisin ja mä hain lapsen aina iltapäiväkerhosta, lämmitin hänelle ruoan. leikin hänen kanssaan ja laitoin nukkumaan. 

Kävin myös MLL:n koulutuksen, jossa harjoiteltiin olemaan hoitajana isommassa lapsiryhmässä. En koskaan tehnyt kuitenkaan tällaisia töitä, mutta hoidin yhden kerran illan kolmen kuukauden ikäisiä kaksosia itsekseni. Muistan edelleen, että toinen vauva oli todella rauhallinen ja toinen itki koko ajan. 

Tästä työstä mulle maksettiin 5€/h. Miettikää oikeesti, mutta silloin se tuntui isolta rahalta. 

Pesulatyöntekijä

Olin parina kesänä pesulassa töissä. Löysin tän työpaikan vähän vahingossa mun silloisen poikaystävän sedän vaimon kautta ja tykkäsin työstä tosi paljon. 

Viikkasin, silitin ja pakkasin asiakkaiden puhtaita vaatteita. En siis tehnyt missään vaiheessa töitä likaisten vaatteiden kanssa vaan olin siellä puhtaiden vaatteiden parissa. Edelleen tykkään silittää ja viikata vaatteita, mutta harvoin oikeasti silitän, koska aika on niin rajallista. 

Seurakunnan kerhonohjaaja ja isonen

Mä harrastin nuorempana kuorolaulua seurakunnan lapsikuorossa. Tykkäsin olla kuorossa tosi paljon ja me käytiin usein leireillä, joissa oli isosena teini-ikäisiä. Tietty pienenä leirillä ne isoset oli niin siistejä. Ne sai valvoa pitkään, ohjata leikkejä ja olla vastuussa. Joten mulle oli luonnollinen siirtymä mennä seurakunnan isoskoulutukseen. 

Isoshommista maksettiin jotain superpientä palkkaa, mutta mä tein sitä enemmän sellaisena kivana juttuna. Leireillä oli hauskaa ja siellä oli aina tosi hyvää ruokaa. Olin isosena tyttöleireillä, kuoroleireillä ja ripareilla. 

Kävin myös kerhonohjaajakoulutuksen ja ohjasin kahta seurakunnan kerhoa. Näistä sai muistaakseni palkaksi joskus 2000-luvun alussa jonkun 95€/kausi eli syksyllä sai yhden palkan ja toisen keväällä. Eli ei tällä rikastumaan päässyt, mutta pidin kerhoja vaan koska mä tykkäsin siitä. Olisin ehkä tykännyt myös nuoriso-ohjaajan työstä seurakunnalla. Sain kuitenkin lapsen nuorena ja vähän ajauduin kaupan alan töihin sen jälkeen. 

Ja siis nämä kaikki tähän asti listatut työt on niitä, joita tein ennen kuin täytin 18 vuotta. Koska olen syntynyt 1986, niin mun nämä palkat ei millään lailla ole kerryttäneet eläkettä. Onneksi nykyään eläke alkaa kertyä jo aiemmin. 

Peliesittelijä/hyllyttäjä

Mun iskä oli aiemmin töissä leluedustajana ja hänen kauttaan mäkin pääsin jo aika nuorena hyllyttämään tuotteita kauppoihin. Olin myös muutamia kertoja esittelemässä uutuuslautapelejä lelukaupoissa. 

Olin kuitenkin surkea peliesittelijä, koska en tykännyt tyrkyttää tavaroita ihmisille ja olin vähän huono saamaan heidät pysähtymään siihen mun ständin luokse. En vieläkään oikein tykkää siitä tuputtamisesta, joten en vois olla töissä esimerkiksi kauppaamassa puhelinliittymiä tai aikakausilehtiä. 

Lidl myyjä

Mun eka ”oikea” työpaikka oli Lidlissä. Pääsin sinne ryhmähaastattelusta, jossa olin ainut, jolla ei ollut kokemusta. Jälkikäteen ajateltuna minut on varmasti palkattu, koska olin halpaa työvoimaa, mutta mä tykkäsin työstä tosi paljon. Meillä oli Lidlissä kiertävä työnkuva eli tehtiin vähän kaikkea. Oltiin kassalla, hyllytettiin, puhdistettiin pullokoneita ja lajiteltiin pulloja pullohuoneessa, tehtiin inventaariota ja laitettiin esille käyttötavarat. 

Mä tykkäsin tosi paljon olla Lidlissä töissä, mutta tarvitsin enemmän tunteja. Mä olin tosi nuori enkä uskaltanut niitä pyytää, koska jotenkin ajattelin, että vastaus on automaattisesti ei. Hain muualle töihin ja pääsin. En kyllä tiiä onko ikä tuonut yhtään viisautta. En ehkä vieläkään uskaltaisi pyytää lisää tunteja. 

Lidlissä muistan, että mun aloitustuntipalkka oli vitosella alkava, kun olin harjoittelupalkalla. Silloin mentiin TESin mukaan myös, mutta palkat on onneksi nousseet tuosta. 

K-Citymarket kassamyyjä/infopisteen asiakaspalvelija

Lidlistä siirryin Cittarin kassalle, kun Kuopioon avattiin uusi K-Citymarket. Meillä oli ekat kaks viikkoa koulutusta ja kävin koulutuksessa Cittarilla päivät ja aika monena iltana menin vielä Lidliin töihin. 

Tykkäsin superpaljon olla kaupan kassalla, koska siinä sai höpötellä asiakkaiden kanssa työn lomassa. Jossain vaiheessa mä sain ”ylennyksen” tehdä myös vuoroja infopisteessä ja se oli myös kivaa hommaa. 

Olin Cittarissa lopulta 10 vuotta töissä, mutta jäin pois, kun lähdin opiskelemaan enkä olisi saanut tarvittaessa töihin kutsuttava-sopimusta vaan koulun ohella olis pitänyt tehdä vuoroja. Mulle se tuntui sillon pikkulapsiarjessa liian kuormittavalta ja irtisanouduin. Mulla alkoi myös olla paikat rikki siitä toistuvasta liikkeestä mitä kassalla tein koko ajan. Kassapöydät oli mun 155 senttiselle vartalolle liian korkeat ja en enää kestänyt. 

Mut kaiken kaikkiaan tykkäsin tuosta kassamyyjän työstä! 

Iloisen Joulukaupan myyjä/vastuumyyjä

Samana vuonna, kun olin irtisanoutunut Cittarista, pääsin vähän puolivahingossa töihin Iloiseen Joulukauppaan myyjäksi. Olin käynyt Designkavereiden pop upissa aiemmin asiakkaana ja sanonut ohimennen, että olis kiva olla heillä töissä. Mua sit lähestyttiin Instagramissa ja otin työn mielelläni vastaan. Työhaastattelu oli perjantaina ja työt alkoi maanantaina. 

Oon ollut nyt viisi kertaa heillä hommissa ja toivon, että kauppoja tulee lisää, että pääsen uudelleenkin. Kaks ekaa kertaa olin ihan vaan myyjän roolissa ja kolmantena vuonna sain ylennyksen esihenkilöksi vastuumyyjän roolissa. Vastuumyyjänä oon toiminut jo kolmella kaupalla. 

Iloiset Joulukaupat on mun intohimo. Rakastan siellä tuotteita, niiden esillelaittoa, tilaamista ja myymistä. Tuo työpaikka on vaan mun unelmatyön toteutuma. Harmi, kun kauppaa ei oo aina. 

(Sosiaalisen median vaikuttaja)

Laitan tän sulkuihin, koska vaikka mä oon tehnyt muutamia yhteistöitä, joista oon saanut palkkaa, en ajattele tän olevan työtä -ainakaan vielä. En tee tätä rahan takia enkä päivittäin, joten mun mielestä tää ei vielä oo työtä. Toivottavasti tää vielä muuttuu! 

Mitä kaikkea sä oot tehnyt työksesi?
Mitkä on olleet sun elämän parhaat työpaikat ja miksi? 

 

TULETHAN SEURAAMAAN MUA JA MUN ARKEA MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS: 

30 tiukkaa kysymystä viime vuodesta

Staycation Joensuussa -nautintoja kaikille aisteille

Meidän häät olikin meidän ekana hääpäivänä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *