Hae
Colour Outside the Lines

Kuinka kuluttaa aikaa sairaalassa? ja muita sairaalassa heränneitä kysymyksiä

Kuinka välttää tylsistyminen lyhyen tai pitkän sairaalajakson aikana?

Vastaus on yksinkertainen: ei mitenkään. Olin sairaalassa ensin yhden yön tarkkailussa, sitten vauvan kanssa viisi yötä. Pidempäänkin olisimme olleet, jos se olisi hoitajista ollut kiinni. Onneksi lääkäri sääli meitä ja päästi meidät kotiin.
Huoneessa oli televisio, jota katsoimme J:n kanssa kaikki päivät. Eihän sieltä oikein mitään tullut, mutta saippuasarjojen henkilöhahmot kävivät kyllä tutuksi tuona aikana.Katselimme televisiosta muun muassa dokumentin vompateista. J nimittäin kutsui vauvaa odotusaikana vompatiksi. Ikkunasta näkyi ulos, mutta ulos en kertaakaan osastolta astunut. Päivän lehti tuli joinakin päivinä luettua useamman kerran. Kiitos nykyajan, oli mukana sekä puhelin että tabletti, jotka toivat ulottuvilleni päivän uutiset, facebookin, lukuisat sovellukset sekä sen päivien pelastuksen: Netflixin.

Miksi sairaalassa tarjoillaan pelkästään perunaa?

Tästä taisin kirjoittaa jo aiemminkin. Onhan peruna halpaa ja hyvää, mutta eikö joskus voisi tarjota jotain muutakin? Toivottavasti lisäke on jokin muu edes kerran kuussa.

Miksi sairaalasängyt ovat niin epämukavia?

Kävimme viimeisessä ultrassa juurikin samaisessa juuri remontoidussa sairaalassa ja siellä oli ihanan pehmeä sänky, joka oli kuulemma tuotu vanhalta remontoimattomalta puolelta. Se pettymyksen määrä, jonka koin, kun pääsin uudelle tarkkailuosastolle yöksi kovaan ja epämukavaan sänkyyn, oli sanoinkuvaamaton. Nukuin koko yönä ehkä noin kolme tuntia, koska joka paikkaa kolotti jo muutenkin ja sänky sai paikat kolottamaan vielä enemmän. Synnytyksen jälkeen siirryimme perhehuoneeseen vanhalle remontoimattomalle puolelle ja tietenkin odotin siellä olevan samat sängyt kuin siellä ultrassakin. Arvatkaas mitä? Siellä oli edelleen ne kamalat todella kovat ja epämukavat sängyt. Kuulostaa ehkä vain valitukselta, mutta tiedättekö sen tunteen, kun joka paikkaan koskee ja väsyttää, mutta olo on niin paljon helpompi, kun pääsee nukkumaan omaan pehmoiseen sänkyyn? Tunsin itseni sairaalassa päivä päivältä kipeämmäksi ja olo helpotti vasta, kun sain nukuttua hyvin kotona eikä aamulla joka paikkaa särkenyt ja jomottanut.

Kuinka ajantaju katoaa sairaalassa?

Välillä oli vaikea erottaa oliko päivä vai yö. Viikonpäivistä en pysynyt kärryillä ollenkaan. Enemmänkin katsottiin kellosta sitä kahden tunnin syöttöväliä ja laitettiin kelloa soimaan aina parin tunnin päähän, kun alettiin nukkumaan. Kotiin tullessa piti ihan kysyä anopilta mikä viikonpäivä on menossa.

Kuka ihme on suunnitellut sairaala-asut?

Siis katsokaa nyt näitä. Nämä olivat vielä uutta mallistoa. Olihan ne mukavat päällä, mutta olisin ehkä itse valinnut hieman eri värit. Moni äiti kulki osastolla omissa vaatteissa, mutta minusta sairaalavaatteissa oli se ihana puoli, ettei tarvinnut miettiä kuinka paljon teki pyykkiä vaan vaatteet pystyi heittämään pyykkiin ja hakemaan uudet tilalle, kun siltä tuntui. Ja parastahan siinä oli, ettei niitä pyykkejä tarvinnut raahata kotiin ja pestä itse. Meidän huoneemme oli vielä sopivasti tekstiilivarastoa vastapäätä.

Kuinka pitkä ihminen on suunnitellut sairaalahuoneet?

En ole mitenkään pituudella pilattu. Minulle on kertynyt pituutta huimat 155 senttimetriä, mutta kuitenkin yleensä pöytätasot useimmissa paikoissa on minullekin hyvän korkuisia. Sairaalahuoneessamme hoitopöytä ja pesuallas olivat kuitenkin niin korkealla, että minulla oli vaikeuksia vaihtaa vauvalle vaippa. Ensi kerralla taidan pakata sairaalakassiin ensimmäisenä korkokengät.

Kuka on keksinyt sinivalopatjan, jossa vauvan saa otettua syliin?

Koska se oli ehkä paras keksintö ikinä. Ainut mikä meillä mätti oli, ettei vauva koskaan suostunut nukkumaan ne lasit päässä, koska omassa sängyssä sai olla ilman laseja ja sylissä lasit piti laittaa päähän joka kerta. Syötötkin tehtiin sokkona, koska patjaa ei saanut käyttää ilman silmäsuojia. Loistava keksintö silti ja peukut pystyyn sille, joka tuon patjan on keksinyt!

Millaisia kysymyksiä muilla on herännyt sairaalassa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.