Hae
Colour Outside the Lines

Kuinka taaperon vilja-allergiaepäily on edennyt?

Kirjoittelin aiemmin taaperon vilja-allergiaepäilystä. Meillä onkin olleet kaikki neljä viljaa (vehnä, ohra, ruis ja kaura) kieltolistalla jo muutaman kuukauden ja sekä taaperon voinnissa että kasvussa on tapahtunut näkyviä muutoksia. Vivialla epäillään siis suolistoperäistä vilja-allergiaa, ei keliakiaa, jossa pelkän gluteenin poisto riittäisi. 
Aluksi kävimme verikokeissa, joista selvisi, ettei Vivialla ole keliakiaa tai ongelmia laktoosin pilkkomisessa. Meillä sattui sopivasti 1,5v neuvolalääkäri tähän väliin ja neuvolalääkäri kirjoitti lähetteen seuraavalle tutkivalle lääkärille. Ajattelin ajan menevän jonnekin todella kaukaiseen tulevaisuuteen. Saimme ajan kuitenkin yllättävän nopeasti ja viime perjantaina kävimme kyseisellä lääkärillä. Meille sattui sinne aivan ihana vanhempi mieslääkäri, joka otti oireet tosissaan ja kuunteli oikeasti mitä kerroimme. Ihan aina ei nimittäin kohdalle yhtä hyvää lääkäriä ole sattunut. 
Koska olimme olleet jo pitkään viljattomalla ruokavaliolla ja meillä oli myös päiväkodin lausunto oireista (sanallinen, ei kirjallinen), oli lääkärikin sitä mieltä, että kyse olisi suolistoperäisestä allergiasta. Oireisiinhan meillä kuuluivat erinäiset vatsavaivat kuten kipu ja hyvin löysä uloste. Uloste myös poltti suolta ja pyllyä ja näin ollen lapsella oli peppu aina hyvin punainen ja kipeä. Taapero myös nukkui huonosti vatsavaivojen takia ja oli hyvin itkuinen. 
Aloin tuossa sitten miettimään, kun meillä oli jo vauva-aikana todella itkuinen vauva, jolla oli selvästi vatsanpuruja, että olin luultavasti osasyyllinen niihin. Söin paljon leipää ja pastaa imetyksen aikaan, joten kyllähän ne ovat lapsellekin siirtyneet. Tosin enhän minä olisi mitenkään voinut ennustaa lapsen olevan vilja-allerginen, koska meidän kummankaan suvussa ei tällaista ole tiettävästi kuin yhdellä. 
Nykyään meillä asuu Neiti Aurinkoinen, jolla ei ole mitään huolen häivää.
Nykyään meillä asuu Neiti Aurinkoinen, jolla ei ole mitään huolen häivää.
Lääkäri kuunteli myös sydänäänet ja kuuli sivuäänen, jota nyt seuraillaan. Kävimme jo sydänfilmissä ja kuukauden päästä mitataan neliraajapaineet käsistä ja jaloista. Lääkärin mukaan tällaiset sivuäänet ovat yleensä harmittomia ja häviävät itsekseen. Isälläni ja toisella pikkuveljelläni oli ollut joskus lapsena sivuääni sydämessä myös, mutta ne olivat ajan kanssa hävinneet. En siis tästä ole vielä kovin huolissani. 
Allergiatestaus jatkuu sokkotestillä, johon saimme leipäsiä, joista osa sisältää vehnää ja osa ei. Leipäset on merkattu koodilla ja vasta kuukauden päästä purkuajalla avataan kirjekuori, josta tiedetään kumpi koodi sisälsi vehnää. Saimme mukaan myös listan, johin kaikki oireet tulee merkitä. Viemme päiväkotiin oman listan oireiden merkitsemistä varten.  
Meidän oli tarkoitus aloittaa ensimmäisten leipästen syönti tämän viikon maanantaina eli eilen, mutta Vivialla nousi toissa yönä kuume ja kaikki infektiot siirtävät aloitusta. Aloitamme siis ensi viikolla. 
Hieman olemme siis taas viisaampia asian suhteen, mutta olisi ihana saada asialle lääkärinlausunto , jolloin voisimme jättää viljat pois kokonaan ja lopettaa lapsen kiusaamisen niillä. Luultavastihan leipäsistä siis tulee niitä vatsavaivoja. Viljoista pahiten oireita aiheuttaa kuulemma vehnä ja siksi se onkin leipäsissä yhtenä raaka-aineena. 

Onko kenenkään muun lapsella todettu suolistoperäistä vilja-allergiaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.