Hae
Colour Outside the Lines

Sormiruokailu vai sotkupekkailu?

*Kaupallinen yhteistyö Lastenpuoti Onni-Ilonan kanssa. 
Kun Lissu oli pieni, ei sormiruokailu ollut vielä pinnalla. Kyllähän lapsille annettiin leipää tai jotain syötäväksi sormilla, mutta termiä sormiruokailu ei ollut vielä käytössä. Kaikki oli siis minulle uutta ja ihmeellistä, kun Nipsu syntyi ja aloin miettiä kiinteiden aloitusta. 
Aloitimme kiinteät soseista, joita syötin vauvalle. Opittuaan istumaan syöttötuolissa syöttäminenkin alkoi olla helpompaa ja innoissani kokeilin uusia sormiruokailureseptejä. Laitoin ruoan lapsen eteen pöydälle, josta se oli helppo poimia.  Alkuun ruoasta päätyi suuhun ehkä yksi prosentti ja loput 99 prosenttia löytyi lattialta. Kun vauva alkoi hahmottaa käsiensä liikettä ruokapöydässä enemmän, parasta oli vetää pöydältä kaikki suoraan lattialle. 
No, eihän sitä ruokaa silloin suuhun mennyt. Olin kuitenkin edelleen sitä mieltä, että halusin sormiruokailua jatkaa, koska siinä oppi hyvin pinsettiotetta ja olin varma, että lopussa kiitos seisoisi ja lapsi oikeasti söisikin eteensä saamansa ruoan. Ostimme silikonisen ezpz Happy Mat-ruokailualustan, joka kiinnittyy materiaalinsa ansiosta pöytään ja jossa on itsessään lautanen, johon ruoan voi laittaa. Tavallinen lautanen olisi lentänyt lattialle alta aikayksikön, mutta silikonialusta pysyi pöydässä hyvin kiinni. 
Alustan ansiosta vauva alkoikin syödä itse enemmän kuin aiemmin. Ruoasta lensi enää noin puolet lattialle. Vatsan täyttyessä lapsi yritti repiä myös alustaa irti pöydästä siinä kuitenkaan onnistumatta. 
Sormiruokailutaipaleemme on siis edelleen käynnissä. Nykyään Nipsu osaa työntää sormet alustan alle ja heittää alustan lattialle sillä tuulella ollessaan, mutta yleensä alusta pysyy nätisti pöydällä. Rakastan myös tuon alustan helppokäyttöisyyttä. Olemme laittaneet siihen niin kylmää kuin kuumaakin ruokaa ja pesseet sen astianpesukoneessa useita kertoja eikä alusta ole mennyt miksikään. Värit ovat myös pysyneet aivan yhtä hyvinä kuin uudessa alustassa. 

Alustaan saa tehtyä vaikka millaisia hassuja naamoja, kun käyttää hieman mielikuvitusta.
Alustaan saa tehtyä vaikka millaisia hassuja naamoja, kun käyttää hieman mielikuvitusta.

Meiltä löytyy sekä epzpz Happy Mat että hieman pienempi Mini Mat. Useamman omistamisessa on se hyöty, että kun yksi on astianpesukoneessa, voi toista käyttää. Alusta on myös tosi helppo ottaa mukaan esimerkiksi mummilaan tai mökille. Nyt on muuten tullut myyntiin myös aivan ihanaa Halinallen muotoista Happy Matia. Sellainen on ehkä pakko hankkia ennen kuin loppuvat.
Edelleen meillä syödään sekä syötettynä että itse. Sormiruokailu on aikamoista sotkupekkailua välillä, mutta mikäpä ei lasten kanssa olisi? 

Onko teillä harjoiteltu sormiruokailua? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.