Hae
Colour Outside the Lines

Kolmården lasten kanssa

Koska olen kirjoitellut paljon Tukholma-postauksia, on luonnollinen jatkumo kirjoittaa myös meidän reissusta Kolmårdeniin. Tämä reissu tehtiin jo kesäkuussa 2016, joten puistoon on tullut jo uusia juttuja. Esimerkiksi olimme puistossa viikkoa ennen uuden vuoristoradan aukeamista, joka on nyt ollut käytössä jo muutaman vuoden. 
Kolmårdenin omat nettisivuista  on muuten osa myös suomeksi, joten matkaa suunnitellessa kannattaa käydä kurkkaamassa ne. 
Me pääsimme Melissan kanssa tutustumaan Kolmårdenin eläinpuistoon, kun olimme Ruotsissa matkalla lapsikuoron kanssa. Kolmårdeniin on Tukholmasta 170km. Parhaiten puistosta saa varmasti kaiken irti, kun yöpyy lähellä. Me yövyimme leirikeskuksessa, joka oli noin puolen tunnin matkan päässä puistosta ja menimme puistoon linja-autolla. 
Puiston edustalla on todella iso parkkipaikka. Kolmårdenin nettisivuilla on hyvät ohjeet miten paikalle pääsee ja Suomesta tehdään myös ryhmämatkoja. 
Ensimmäinen matkamuistomyymälä oli heti portin sisäpuolella. 
Me olimme tosiaan paikalla isona ryhmänä, jossa aikuisille oli jaettu omat vastuulapset ja kiersimme omien pienryhmiemme kanssa puistossa. Yhtenä isona ryhmänä kävimme vain syömässä. Minulla oli Melissan lisäksi ryhmässäni Melissan kaveri ja tämän pikkusisko. 
Olin matkan aikaan raskaana, joka hieman hidasti vauhtiani, mutta onneksi joka puolella puistoa oli penkkejä, joille väsyneitä jalkoja sai jäädä hetkeksi lepuuttamaan. 
Parasta puistossa oli kaikki ne villieläimet, joilla oli todella isot palstat, joissa ne elelivät ja niitä pystyi aitauksen reunalta katselemaan. Gorillat olivat aika kaukana aitauksesta, mutta kyllä ne sieltä näki viimeistään kameralla zoomaamalla. 
Satuimme mangustien kohdalle hyvään aikaan, koska ne olivat esillä nauttimassa auringosta. Muut ryhmät eivät olleet nähneet niitä ollenkaan. 

Puistossa oli tiikereille oma lasitettu aitaus ja niitä pääsi katsomaan lasin takaa. Tiikerit kävivät todella lähellä lasia ja voi, että se oli jännää lapsista. Tiikerien luo mentiin käytävään, joka oli kesällä ihan kamalan tunkkainen eikä raskauspahoinvointini antanut minun siellä kovin pitkiä aikoja viettää. Voisin kuvitella, että sateen sattuessa tuo on aika suosittu paikka, koska se oli aikalailla keskellä puistoa. 

Kolmårdenissa on ihanasti luonto esillä. Isoja kiviä, pensaita ja puita on joka puolella ympärillä. 
Puistosta löytyy myös huvipuistoalue, jossa on muutama laite sekä hurja Wildfire-puuvuoristorata, joka kulkee 115km/h ja laskeutuu 83 asteen kulmassa alas. Ihan liian hurja siis minun makuuni. Kaikki huvipuistolaitteet ja alueella olevat esitykset kuuluvat sisäänpääsylipun hintaan. 
Kävimme katsomassa myös delfinaarioesityksen. Muistan Särkänniemen delfinaarion esitykset omasta lapsuudesta ja olivathan ne delfiinit edelleen yhtä söpöjä. 
Hurjaa Wildfire-puuvuoristorataa rakennettiin kovaa vauhtia, kun olimme puistossa. 

Kävimme katsomassa myös hyljenäytöksen, jota juonsi merirosvo. 
Yksi puiston erikoisuuksista on safari-ajelu, jossa istutaan gondolivaunuun, joka kulkee safarin yllä ja vaunusta näkee eri villieläimiä. Vaunussa kuuluu selostus eläimistä koko matkan ja ajelun alussa työntekijät kysyvät mille kielelle selostuksen haluaa. Ihan parasta, että selostuksen saa myös suomeksi, koska eihän lapset siitä olisi muuten mitään ymmärtäneet. 
Ajelun aikana näki kirahveja, leijonia ja muita villieläimiä. Valitettavasti meidän ajelumme aikana kaikki leijonat olivat nukkumassa. Muut kertoivat nähneensä leijonat hereillä, joten menimme ajelulle toisenkin kerran. Harmiksemme leijonat olivat taas unessa meidän osuessa niiden kohdalle. Oli se silti hienoa nähdä ne kaikki villieläimet eikä lapsilla tullut tylsää toisellakaan kerralla. 

Kaikkiin pieniinkin yksityiskohtiin, kuten koristeisiin, on laitettu ajatusta. 

Kävimme syömässä Safari-nimisessä ravintolassa, jossa oli tarjolla buffetruoka. Lapsille oli lettuja jälkiruoaksi. Ruoka oli maittavaa ja kaikki saivat mahat täyteen eikä hintakaan ollut päätähuimaava. Ravintolassa oli myös siistit wc:t. 
Olimme liikenteessä kesäkuun alkupuolella, joten puisto ei ollut vielä kovinkaan täynnä. Olimme myös tehneet ravintolaan pöytävarauksen, mutta hyvin siellä oli tilaa sisään kävelevillekin asiakkaille. 
Ravintolan terassilta oli upeat maisemat. 
Myös pienemmille on puistossa nähtävää Bamse Världin eli Bamsen maailman muodossa. Suomessahan Bamse tunnetaan nimellä Maailman vahvin Nalle. Bamsen maailma on rakennettu todella hyvin jokaista pientä yksityiskohtaa myöten. Siellä on Bamsen kylä, josta löytyy kaikkea mitä Bamse-sarjakuvissa ja ohjelmissakin on kuten hahmojen taloja. 
Alueella on myös pienemmille sopivia huvipuistolaitteita ja teatterilava, jolla hahmot esittävät pieniä näytelmiä. Siellä kaikki pienet Bamse-fanit pääsevät näkemään idolinsa livenä. 
Bamse Världissa mainostettiin myös lähihotellin Bamse-pakettia.
Ajelu, johon mahtui 4 henkilöä. Ajelun varrella oli Bamsesta tuttuja asioita.  
Bamsen kylä. 

Huvipuiston onnenpyörä, jossa pystyi voittamaan suklaata. 

Bamse Världistä löytyy ihan huikea karkkikauppa ja matkamuistomyymälä, jossa on todella paljon kaikkea Bamsen oheistavaraa. Meidän mukaan tarttui Bealle tuliaisiksi Bamsen ystävää Pomppia esittävä pehmolelu.

Myymälän tuotteet olivat hinnoissaan ja luulenpa, että esimerkiksi Tukholman keskustan Åhlens-tavaratalosta saattaisi niitä löytää hieman halvemmalla. Toisaalta valikoima on puistossa huomattavasti parempi ja onhan se nyt aina eri asia lapsille, että tavara on oikeasti ostettu sieltä missä käytiin.

Jymyhunajapurkin olisi voinut ostaa joko tyhjänä tai irtokarkeilla täytettynä. 
Pomppi ja Kilpinen näytelmässä Bamse Världin lavalla. 
Me kävimme vielä viimeisenä kotieläinpihassa, joka oli puiston alussa. Siellä pääsi silittelemään lampaita ja lapset olivat ihan innoissaan. Ei sitä ihan joka päivä pääse tekemään. 
Tämä meinasi jäädä meiltä huomaamatta kokonaan vaikka karttaa luimmekin. Meidän vierailupäivänä oli englanninkieliset kartat loppu, joten kuljimme hataralla Ruotsilla karttaa lukien puistossa. Onneksi tajusimme paikan ennen kuin kävelimme ulos. 

Kolmården oli kyllä ihan huikea paikka lasten kanssa ja varmasti meidän tulevissa matkakohteissa koko perheellä. Kunhan Vivia vähän kasvaa ja jaksaa paremmin kiertää mukana niin varmasti mennään tuonne uudelleen!

Plussaa puistossa oli muuten yleisten wc:iden siisteys ja tiheys sekä helpot kulkureitit. Paikalle pystyisi siis menemään myös rattailla tai pyörätuolilla. Ja tosi kiva oli, että kaikki kuuluu samaan hintaan. Eli sisäänpääsyllä pääsee katsomaan kaikki esitykset, pääsee kaikkiin huvipuistolaitteisiin ja pystyy kiertämään puistoa vaikka koko päivän. Omien eväidenkin tuominen oli sallittua. Eläimiä ei tietenkään saa niillä syöttää, mutta aika monta kertaa lapset jaksoivat odottaa vaikka jonossa, kun laukusta löytyi jotain pientä evästä.

Oletteko te käyneet Kolmårdenissa? 

Yksi kommentti

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Voi, tää oli hyvän mielen piristys tähän päivään! Kiitos 🙂 Just tällä viikolla ajattelin, että oispa kiva päästä tuolla käymään – ekaa kertaa siis. Ja mietin sellasta yhden päivän kierrosta, ei pidempää (vaikka kyllä Kolmårdenissa taatusti saa kauankin aikaa kulumaan), 11v- tyttöni kanssa.Tuntuu, että tuolla on "kaikki muut" jo käyneet. Oishan se varmaan kiva kesäretki.
    T. Leena

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.