Hae
Colour Outside the Lines

Viime vuosikymmen vuosi vuodelta

Vuosikymmenen vaihtuessa on hyvä muistella mitä kaikkea ihanaa (ja ehkä myös kamalaa) viime vuosikymmenellä tapahtuikaan. Mun viime vuosikymmen oli aika rauhallinen, mutta tarkemmin ajateltuna aika vaiherikaskin.

Ja mikä hulluinta, jos saadaan lisää lapsia niin mun lapset on syntyneet kolmella eri vuosikymmenellä! 

2010

Viime vuosikymmenen alussa olin 5-vuotiaan tytön yksinhuoltajaäiti. Työskentelin kassamyyjänä cittarissa ja takana oli jo myyjän töitä yli neljä vuotta. Olen myös aika varma, että me muutettiin 2010 vuonna mun vanhempien ostamaan kerrostaloasuntoon vuokralle. Siis tässähän on se, että kun kysyin vuotta joskus isältäni, niin hänenkään supermuistinsa ei enää vuosilukua muistanut. Olen kuitenkin aika varma, että se oli juurikin tämä edellinen vuosikymmenenvaihde, kun me asuntoon muutettiin. Edellissyksy oltiin rempattu asunnosta meidän näköistä. 
Ja mä rakastin sitä asuntoa yli kaiken! Se oli meidän oma (teknisesti tietysti mun porukoiden) ja sain päättää kaikki materiaalit keittiönkaapeista seinämaaleihin itse. Asunto oli 75 neliön kolmio eli meillä oli Melissan kanssa omat huoneet. Siltikin Melissa tuli joka yö nukkumaan minun viereen. Melkeinpä jokainen viikonloppu ja loma meidän seurana oli myös ystävämme Heidi ja välillä myös toinen ystävämme Jade. Ne vuosikymmenen ekat vuodet me vietettiin katsoen Disney Channelia, syöden kanapihvejä ja bearnaisekastiketta ja valvoen yötä myöten lautapelejä pelaten. Ja se oli ihanaa aikaa. Melissa sanoo usein vieläkin kuullessaan jonkun Disney Channelilta tutun biisin, että tästä tulee lapsuus mieleen. 
Lääkäri Melissa hoitamassa Heidiä uudessa omassa huoneessa. 
Lanit Heidin ja Jaden kanssa mun vanhempien luona. Heidi asui siinä naapurissa. 


2011

2010-2011 uuden vuoden aatto on näköjään vietetty tyttöjen kanssa meillä, koska tässä kuvassa juhlistetaan vuoden vaihtumista tähtisadetikuilla parvekkeella. Raketteja me ei olla koskaan ostettukaan vaan me on aina menty tähtisadetikuilla.
2011 oli ensimmäinen vuosi, kun käytiin katsomassa Antti Tuiskua Silja Linen laivalla, koska Melissasta tuli tuonna vuonna kunnon fani ja Antti sattui lomaristeilyllä esiintymään. Silloin sain ottaa vielä Heidinkin mukaan laivalle, myöhemmin säädökset tiukentuivat eikä meitä enää sinne yhdessä päästetty, kun en ollut yli 30-vuotias. Me käytiinkin katsomassa Anttia varmaan ainakin kuusi tai seitsemän kertaa viime vuosikymmenellä pelkästään laivalla. Ja tänä vuonna mennään Melissan kanssa stadionille! 
2011 Melissa oli 6-vuotias ja me elettiin alkuvuodesta vielä päiväkoti- ja syksy eskariarkea. Melissa oli vuorohoidossa ja siellä oli eskarikin järkätty niin, että oli aamu- ja iltapäiväryhmät hoitovuorojen mukaan. Se oli ihan pelastus, koska iltavuorosta myöhään tulleena olisi ollut inhottava lähteä eskariin heti aamulla. 
Melissa harjoitteli luistelemaan. Käytiinkin ahkerasti yhdessä luistelemassa. 
Matkalla Toijalasta Turun satamaan. Oltiin menossa Antti Tuiskun keikalle laivalle eikä junaan voinut varata istumapaikkoja. Istuttiin koko matka tuossa käytävällä. 
Samainen laivareissu ja Siljan vanha leikkihuone. 
Jade ja Melissa piirtämässä mun vanhempien luona. 


2012

2012 oli tapahtumarikas vuosi. Olin ollut jo edellissyksystä todella huonovointinen ja syyksi oli keksitty kilpirauhasen liikatoiminta. Olin melkein koko kevään sairaslomalla, joka loppui vasta kesällä, kun kilpirauhanen oli leikkauksella poistettu. Poistuin kotoa hyvin vähän, koska yhden kerroksen portaiden nousu otti voimille liikaa. 
Vappuna kuitenkin kävimme tivolissa, koska se oli perinne. Juhannuksena toivuin vielä leikkauksesta, mutta vietimme juhannusaaton leikkipuistossa. Heinäkuussa kävimme kauan odotetulla Pariisin reissulla vanhempieni, pikkuveljeni, Melissan ja Heidin kanssa. Eräs sukulaisemme asui tuolloin Pariisissa ja yövyimme heidän luonaan. Kävimme samalla reissulla myös Disneylandissa. Melissa, joka oli tuolloin 7-vuotias, oli aivan taivaassa, mutta luulen meidän isompien olleen vielä enemmän innoissamme. 
Kävin Pariisissa vielä marraskuussa uudelleen kummitätini ja serkkuni kanssa. 

Vapputivolissa Heidin kanssa. 
Juhannusaatto ja iltapuistoilut.
Versailles.
Disneylandin Fantasylandissa. 

Marraskuussa Eiffel-tornin alla. 

2013

2013 matkustin myös, kun kävimme serkkuni kanssa Dublinissa. Hän oli menossa naimisiin samana kesänä ja pääsin toiseksi kaasoksi. Kävimme tutustumassa Guinnessin tehtaaseen ja pubeihin. Kengätkin löysimme. 
Olin ennen kilpirauhasleikkausta voinut syödä kuin hevonen lihomatta yhtään, koska aineenvaihdunta oli niin sekaisin ja leikkauksen jälkeen lihoin kuukaudessa 5 kiloa. Sen jälkeen päätin, etten halua lihoa enää yhtään enempää ja aloitinkin syömään terveellisemmin ja liikkumaan enemmän. Aloittaessani painoin melkein 90 kiloa ja 2013 vuoden lopussa painoin 61 kiloa. 
Heinäkuussa juhlittiin serkkuni polttareita ja elokuussa häitä. 
Ostin ensimmäisen älypuhelimeni, iPhone 5 ja tästä alkoikin peiliselfiet. 
Melissalta lähtivät etuhampaat. 

Kuva Guinnessin tehtaalta. 
Olimme pääsiäisenä vanhempieni kanssa Ivalossa mökillä ja pysähdyimme matkalla Napapiirillä. 

Serkkuni meni naimisiin elokuussa ja Melissa pääsi kukkaistytöksi ja minä kaasoksi. Kuva Tommi Käppi

2014

Muistan 2014 kevään olleen surkeimmillani vaikka vihdoin aloin näyttää siltä miltä halusin. Päivät täytti kalorien laskeminen, salilla ravaaminen ja töissä käyminen. Valmistuin keväällä 2014 myös merkonomiksi. Olin opiskellut työn ohessa oppisopimuksella Amiedussa ja käynyt muutaman vuoden ajan kerran kuussa kaksi päivää Helsingissä koulua. 
2014 Melissan molemmat kummitädit saivat vauvat ja pääsinkin itse toisen kummiksi. 
Kesällä vein Katjan synttäriyllärinä Rovaniemen napapiirille, koska hän ei ollut koskaan käynyt Lapissa. Päästiin 2014 kesälläkin häihin, kun mun pikkuserkku meni naimisiin. Kävimme Heidin kanssa Miley Cyruksen keikalla ja kaksilla eri festareilla, Blockfestissä ja Weekend Festivalissa. Weekendit sattui vielä pahasti samalle viikonlopulle kuin kummityttöni ristiäiset, joten lensin lauantaina Helsingistä Kuopioon ristiäisiin ja illalla takaisin festareille. 
Elokuussa tapasin Janin yhteisen ystävämme kautta ja parin viikon seurustelun jälkeen hän ja Bea asuivatkin jo luonamme. Marraskuussa minulla todettiin kohdunulkoinen raskaus, joka selvisi, kun minut vietiin hätäverillä leikkaukseen. Siitä alkoi pitkä jakso, jonka aikana olin hyvin masentunut ja pettynyt itseeni. 

2015

Tammikuussa käytiin lasten kanssa ensimmäistä kertaa yhdessä Tukholman risteilyllä. Käytiin myös maaliskuussa Janin kanssa kahdestaan risteilemässä ja Tukholmassa outlet-ostoksilla.
Helmikuussa meidän tytöt täytti 10 ja 3. Vietettiin ensimmäistä kertaa syntymäpäiviä yhdessä ja Jani osti Melissalle synttärilahjaksi liput Disney on Iceen. Käytiin siellä Melissan kanssa päiväreissulla ystävänpäivänä.
Kesäkuussa käytiin Melissan ja mun serkun kanssa Uusi lastensairaala-konsertissa ja samana kesänä kävimme Melissan kanssa myös One Directionin konsertissa, jotka molemmat järjestettiin Olympiastadionilla. Käytiin kesällä myös koko perheellä Muumimaailmassa sekä Väskin seikkailusaarella. 
Käytiin myös koko perhe ja mun iskä Ivalossa mökillä. Jani ja iskä rakensi mökkiin uuden terassin ja me tyttöjen kanssa seikkailtiin Lapin maisemissa. Käytiin koko perheellä myös katsomassa huskyja ja riehumassa Angry Birds-puistossa
Järjestettiin Janin kanssa kesällä myös USA-bileet ystäville. Melissan kanssa kävimme yötivolissa ja koko perheellä kansainvälisillä suurmarkkinoilla, joista on tullut nyt jo perinne. 
Syksyllä pääsin polkuopiskelijaksi ammattikorkeakouluun ja aloitinkin opiskelut innoissani. Koska opiskelin International Business-tutkintoa, oli luokastamme noin puolet kansainvälisiä opiskelijoita ja meitä oli oikein hyvä porukka kasassa. Pääsin mukaan myös projektiin, jossa olimme viikon joulukuussa Alankomaissa ja opiskelijat sieltä olivat viikon meidän luonamme 2016 helmikuussa. 
Kävimme syksyllä myös Katjan ja Melissan kanssa Tukholman risteilyllä. Syksyltä muistan myös suuren pettymyksen, kun raskaustestiin piirtyi kaksi viivaa ja viikkoa myöhemmin aloin vuotaa verta. Siinä vaiheessa olin varma, etten ikinä tule raskaaksi. 
Joulukuussa kävimme Janin kanssa katsomassa elokuvissa uuden Star Warsin ja hän yllätti minut täysin kosimalla minua elokuvan jälkeen hotellihuoneessa. 
Matkalla One Directionin keikalle. 

Muumimaailmassa.
Jenkkibileet
Turistina Tukholmassa.

2016

Tein alkuvuodesta positiivisen raskaustestin ja olin aivan varma, että tämäkään raskaus ei kovin pitkälle etene. Toisin vaan kävi ja kärsin kesään asti aivan kammottavasta aamupahoinvoinnista. Ja siis tuo nimitys on täyttä puppua, koska mulla pahoinvointi kesti koko päivän ja makasin vaan sängyssä yökkäilemässä. Siinä tuli sitten katsottua Downton Abbeyt ja kaikki muutkin siihen aikaan Netflixissä olleet sarjat, kun en voinut muutakaan tehdä.

Pahoinvoinnista huolimatta kävin lasten ja serkkuni sekä hänen poikansa kanssa Tukholman risteilyllä hiihtolomalla. Olimme varanneet juuri tuon risteilyn jo aikaa sitten, koska siellä esiintyi Antti Tuisku. Olimme serkkuni kanssa molemmat raskaana ja vuorotellen kävimme vessassa oksentamassa. Uhmasin myös syntymäpäivieni aikaan pahoinvointia pitämällä synttärijuhlat ysäriteemalla. Vein myös Heidin ja Jaden Tukholman risteilylle synttäreiden kunniaksi huhtikuussa. 

Kävin ekaa kertaa elämässäni Lapsimessuilla huhtikuussa ja toukokuussa lähdimme suvun naisten kanssa Kroatiaan viikoksi. Tulimme Melissan kanssa kahdeksi yöksi Kroatian reissun jälkeen kotiin ja kävimme Janin kanssa rakenneultrassa. Sitten lähdimme Melissan kanssa kuoromatkalle Ruotsiin, jonne olin lupautunut huoltajaksi. Matkan aikana kävimme esimerkiksi Kolmårdenissa ja Abba-museossa.

Heinäkuussa muutimme isompaan vuokra-asuntoon ja myös blogini muutti vauva.fin blogiyhteisöön. Aiemmin olin kirjoitellut vain bloggeriin ilman yhteisöä. Ystäväni yllättivät minut kesällä myös baby showereilla.

Syyskuun lopussa meille syntyi 3 viikkoa etuajassa täydellinen pienen pieni vauva ja marraskuussa hän sai nimen


Heidin vanhojen tansseissa. 
Junibackenissa.
Disney Storesta haettu Tähkäpää ja Bea odottamassa Antti Tuiskulta nimmaria. 

Meillä oli lemmikkikani nimeltään Haades.

 

Minulla oli raskauden puoliväli menossa Kroatian matkan aikana. 

Kävimme kuoromatkalla myös Kolmårdenissa. 

 ’

Melissa kävi enonsa kanssa Särkänniemessä, joten me mentiin Bean kanssa puistoon Tampereella. 

Baby showerit ja tuleva sylikummi.
                       
Ja siis tässä vielä kuvatodiste siitä millainen pikkukirppu Vivia oli syntyessään. Tämä kuva on otettu 2 viikon ikäisenä eli hän on kerennyt jo pikkuisen tähän syntymästä kasvaa. 
Tämä kuva on muuten otettu meillä kotona! 
Kuva: Bella Photo

2017

Laihduin raskauden jälkeen nopeasti vanhoihin mittoihin, mutta imetyksen lopettamisen jälkeen kiloja kertyi tuplasti takaisin. Olinkin todella epävarma omasta peilikuvasta ja vihasin laittaa mitään kuvia blogiin itsestäni. 
Elimme vauvanhuuruista vuotta. Jani oli jäänyt juuri ennen Vivian syntymää työttömäksi ja minulla oli opiskelu jäänyt raskauden ja pahoinvoinnin takia taka-alalle. Olimme siis molemmat kotona ja onneksi niin, koska Vivia oli yökukkuja ja olimme kaikki todella väsyneitä, minä varsinkin. Väsymys nosti pintaan synnytyksen jälkeisen masennuksen ja tuntui, etten saanut mitään aikaiseksi. Vauvan hoidin ja kodin myös, mutta kotiovesta ulos astuminen tuntui välillä suunnattoman vaikealta.  

Juhliakin riitti. Melissa täytti 12 vuotta ja Bea täytti 5 vuotta. Toukokuussa Janin sisko valmistui ja heinäkuussa ystäväpariskuntamme meni naimisiin. Pääsimme siis juhlimaan ortodoksisia häitä, joissa Bea pääsi kukkaistytöksi. Kierrätimme muuten Melissan 2013 käyttämän kukkaistyttömekon Bealle! Vivialla oli ensimmäiset syntymäpäivät syyskuussa ja loppuvuodesta vielä Heidi valmistui kaksoistutkinnosta. 

Kävimme kesällä myös Janin ja Vivian kanssa kolmestaan Tukholman risteilyllä ja koko perheellä Powerparkissa. Kiersimme asuntomessut vauva rintarepussa. 

Syksyllä hain uudelleen opiskelemaan, koska en ollut polkuopiskelijana saanut tarpeeksi opintopisteitä opiskelupaikan varmistamiseksi ja pääsinkin lisähaun kautta kouluun. Vivialla ei kuitenkaan ollut päiväkotipaikkaa syksyksi, joten otin aika rennosti opiskeluiden suhteen. Bea aloitti syksyllä eskarin ja Melissa yläasteen. Olimme surullisia, kun lemmikkikanimme Haades menehtyi. 

Irtisanouduin työstäni Citymarketissa. Syksyllä olin ensimmäistä kertaa erossa Viviasta pidemmän aikaa, kun kävimme Melissan kanssa kolmen yön reissulla Tukholmassa

Janin siskon valmistujaisissa. 
Kesän eka jäätelö. 

Mökillä köllöttelemässä. 
Joensuussa tytöt kiipesivät puuhun. 

Siljalla oli kesällä leikkimaailma, josta löytyi vauvallekin mieleinen mopo. 
Bea moikkaamassa Rölliä Powerparkissa. 

Katja täytti 30 ja juhlimme sitä heinäkuussa. 

Ystäväpariskuntamme häitä juhlittiin Joensuun teatteriravintolassa. 

 

 

Syksyllä oli ihanaa seurata auringonlaskua laivan kannella. 

2018

Kävimme Janin kanssa keväällä Tallinnassa kahdestaan ja hukkasin puhelimeni Uberiin. Kuulen siitä varmaan vielä monen vuosikymmenen jälkeen. Keväällä päätin myös alkaa kirjoittaa blogissa lapsista heidän oikeilla nimillään. 
Kesällä kävimme Tukholmassa Heidin ja Melissan kanssa katsomassa Demi Lovaton konserttia. Kesä 2018 oli ihan hirvittävän kuuma ja tuskallinen, mutta oli meillä onneksi ihan hauska kesä silti. 
Syksyllä Vivia täytti 2 vuotta, kävin Katjan kanssa Glorian Fashion Showssa sekä Fazer vierailukeskuksessa ja kävimme Melissan kanssa Tukholmassa konserttimatkalla. Kävimme ystäväporukalla myös Jenni Vartiaisen keikalla Hartwall Areenalla.
Syksyllä vaihdoin myös blogikotia, kun blogini muutti vauva.fin blogiyhteisöstä Kaksplussan verkostoblogeihin. 
Tallinnassa turistina.
Tukholmassa löysimme Adidas Outletin. Sieltä ei paljon ostoksia tarttunut mukaan, mutta tulipahan nähtyä. 
Fazerin vierailukeskuksessa sai syödä suklaata niin paljon kuin halusi. 

2019

Talvella otimme tavaksi käydä lasten kanssa kirjastossa. Nyt olemme taas yrittäneet samaa. Koko perheemme rakastaa lukemista. 
Maaliskuussa kävimme Janin kanssa Tukholmassa pidennetyllä viikonloppulomalla. 
Kesällä kävimme Melissan kanssa sekä Backstreet Boysin että Ed Sheeranin keikoilla ja Janin kanssa satuimme lähtemään asuntomessuille kesän kuumimpana päivänä. 
Eräänä syyskuisena yönä ovemme takana oli kutsumaton vieras. Syyskuussa myös juhlimme Vivian syntymäpäiviä.  
Syksyllä päätin alkaa rakastaa itseäni juuri sellaisena kuin olen ottamatta liikaa paineita likunnasta tai syömisestä. Se on minun aloitukseni matkalla terveellisemmäksi minuksi. 
Olin syksyllä pitkästä aikaa töissä, kun pääsin Designkavereiden Iloiseen Joulukauppaan töihin. Opiskelin myös samalla ja ne olivat aika rankat pari kuukautta. Ehdimme kuitenkin siinä välissä käydä lasten kanssa Tukholman risteilylläkin. 

Matkalla kirjastoon. 

Mentiin Janin kanssa Tukholmaan laivalla…

Ja tultiin takaisin lentämällä. 
Uimassa Silja Symphonyn allasosastolla.

Millainen vuosikymmen sinulla oli? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.