Hae
Colour Outside the Lines

Kuivatut appelsiinit joulukoristeeksi

Mä oon tehnyt meidän kuuseen muutaman kuivatun appelsiinisiivun jo muutama vuosi sitten, mutta nyt halusin tehdä niitä lisää ja viedä niitä myös esikoiselle, kun kierrätetään heille meidän vanha kuusi uuden tieltä.

Some on pullollaan näiden ohjeita ja mä halusinkin nyt kokeilla miten tämä onnistuisi myös muilla sitrushedelmillä. Kuivasin appelsiineja, verigreippejä sekä sitruunoita.

Mä leikkasin paloista aika paksuja ja jos siivuista leikkaisi ohuempia, kuivuisivat ne huomattavasti nopeammin. Liian ohuet viipaleet ei kuitenkaan kestä roikotusta.

Kuivurissa kuivaus on hieman nopeampaa, mutta näiden kuivaus onnistuu oikein hyvin myös uunissa.

Kuivatut appelsiinit

  • Viipaloi appelsiinit ja muut sitrukset noin sentin paksuisiksi paloiksi.
  • Laita uuni lämpiämään vähän alle 100 asteeseen. Kiertoilmassa noin 70 astetta riittää (mulla ei kuitenkaan ole kiertoilmaa ja kuivasin nämä noin 90 asteessa). Levitä uunipellille leivinpaperi.
  • Laita sitrusviipaleet leivinpaperin päälle. Yhdelle uunipellille mahtuu noin 2-3 appelsiinia.
  • Kuivata sitrusviipaleita noin 8-10 tuntia uunissa. Koska mulla ei ole kiertoilmauunia, avasin uuninluukkua välillä päästääkseni ylimääräisen kosteuden uunista ulos.
  • Sitrusviipaleita kannattaa käännellä välillä, että ne kuivuvat tasaisesti molemmilta puolilta.

Jos kosteutta jää uunista tullessa vielä jonkin verran, kuivuvat nämä kyllä huoneenlämmössä loppuun. Jos et laita näitä heti esille, niin laita ne paperipussiin. Älä laita näitä tiiviiseen rasiaan, koska jos kosteutta on vielä vähänkin, sitrusviipaleet homehtuvat.

Itse laitoin näihin neulalla reiän, pujotin niihin siimaa  ja laitoin ne kuuseen roikkumaan. Näihin kävisi kyllä kauniisti myös jokin silkkinauha tai kivan värinen lankakin.

Suunnittelin kyllä tekeväni vielä uuden satsin ja tekeväni niistä paksun narun kanssa koristenauhan. Haluaisin tehdä appelsiineilla koristellusta nauhasta ja havuköynnöksestä oven päälle koristeen, mutta en ole vielä ehtinyt ostaa havuköynnöstä tätä varten.

Itse olen siis säästänyt pari vuotta vanhat appelsiiniviipaleet pahvirasiassa. Ne eivät ole homehtuneet, koska ovat kuusessa kokonaan kuivuneet ja näin ollen säilyvät vuosia, jos ei vuosikymmeniä.

Näitä voi hyvin hyödyntää myös joulupöydän koristelussa tai vaikka lahjapaketin päällä lahjanaruun pujotettuna.

Ovatko kuivatut appelsiinit sulle tuttuja joulukoristeita?

Tulethan seuraamaan minua myös Instagramissa @susannariitakangas

LUE MYÖS:

Ihania joulujuttuja Tigerin jouluvalikoimasta

25 valintaa jouluun liittyen

2 kommenttia

  1. Terhi kirjoitti:

    Kaivoin juuri eilen joulukoristeita esiin ja yllätyin iloisesti miten hyvinä viime vuonna kuivattamani appelsiiniviipaleet olivat säilyneet ja jopa hennosti tuoksuivat kun avasin pussin. Kuten kirjoitit säilyvät vuosia :-).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *