Hae
Colour Outside the Lines

Kysymyksiä ja vastauksia kohdunpoistosta

Annoin Instagramissa viime viikolla luvan kysyä mitä vaan kohdunpoistosta ja kohdunkaulan syövästä. Tässä kysymykset, joita sain ja vastaukset niihin.

Oliko sulla oireita tai epäilyksiä, ettei kaikki ole hyvin ennen syöpädiagnoosia tai papakokeita?

Mulla ei ollut mitään oireita, joita olisin osannut yhdistää tällaiseen vaivaan.

Terveyskirjasto sanoo oireista näin:

Poikkeava verinen vuoto, erityisesti yhdynnän jälkeinen, on kohdunkaulan syövän varhaisoire. Verinen tai pahanhajuinen valkovuoto voi joskus olla syövän ensioire. Myöhäisessä vaiheessa voi esiintyä alavatsakipua, ristiselkäsärkyä ja virtsaoireita

Mulla oli keväällä 2017 asennettu hormonikierukka, jonka takia esimerkiksi mun kuukautiset oli tosi epäsäännölliset ja limakalvot kuivat. Välillä siis yhdynnän jälkeen tuli veristä vuotoa, mutta en liittänyt sitä mitenkään mihinkään. Sitä oli niin harvoin.

Kun olin käynyt papa-kokeissa ja saanut niistä aina vaan huonompia tuloksia, aloin pelätä pahinta. Siinä vaiheessa nimittäin vatsa ja ristiselkä oli välillä kipeitä. Mulla myös alkoi tulla tuntemuksia, ettei alakerrassa kaikki oli ihan kunnossa. Tämä oli kuitenkin vasta kahden papa-kokeen jälkeen eli asiaa jo tutkittiin.

Ekaan seulontaan mennessä mulla ei ollut mitään oireita, joista olisin ollut millään lailla huolissani. 

Ootko saanut HPV-rokotteen? Ehkäiseekö se tätä syöpää?

Mulla todettiin HPV16 eli kyllä rokote olisi ehkäissyt just tätä syöpää (rokote tepsii, jos on tepsiäkseen, HPV16 ja HPV18).

Mä olin teininä HPV-rokotteen testiryhmässä, mutta en enää muista sainko pelkän lumeaineen vai sen oikean rokotteen. Kävin 10 vuotta tuon annoksen jälkeen jälkiseurannassa, jossa otettiin papakoe ja siinä oli lieviä muutoksia, jotka kuitenkin hävisivät itsekseen.

Mä muistelin, että olisin ollut siinä ihan oikeassa testiryhmässä eli saanut rokotteen, mutta en nyt enää ole yhtään varma, kun oon saanut sen joskus 16- tai 17-vuotiaana. Enkä edes muista kenen järjestämä tämä testiryhmä oli, että voisin kysyä asiasta.

Meidän esikoinen on saanut HPV-rokotteen ja on sanomattakin selvää, että myös nuoremmat saavat ne.

Käytätkö arpiin jotain teippiä?

En käytä. Haavalaput oli leikkauksen jälkeen ja ne sai poistaa, kun kohdunpoistosta oli kulunut 24 tuntia. Sen jälkeen oon vaan putsannut niitä vedellä. Tikit irtosi viikonloppuna ja nyt odotellaan vaan, että haavat arpeutuu.

Mulla on tosi vaalea iho ja se punertaa helposti. Arvet siis on luultavasti tosi punaiset vielä monta vuotta.

Onko millainen liikkumiskielto?

Liikkumista ei millään lailla oo kielletty, enemmänkin on kehotettu liikkumaan oman jaksamisen mukaan. Muutaman kerran oon käynyt kävelemässä päiväkodille ja takaisin Viviaa hakiessa. Ekalla kerralla jouduin laittaa Vivian juoksee viimeiset pari sataa metriä yksin kotiin (onneksi oltiin siis jo ihan kodin vieressä), että Jani tuli vastaan ja tuki mua loppumatkan, kun alkoi heikottaa.

Nostokielto on noin kuukauden eli maitopurkkia  painavampaa asiaa ei saisi nostaa. Tätä oon yrittänyt noudattaa parhaani mukaan.

Millainen jälkiseuranta sulla on?

Mulla on jälkitarkastus äitienpäivän jälkeen ja sen jälkeen seurataan KYSissä kaksi vuotta mun tilannetta. En yhtään tiedä miten usein niitä seurontoja on, mutta kuvittelisin, että muutaman kuukauden välein ja jos on muutoksia, niin sitten tiheämmin.

Jos kaksi vuotta pysyy puhtaana kaikki näytteet, niin sitten siirryn takaisin niihin viiden vuoden välein järjestettäviin joukkoseulontoihin kunnalliselle.

Koetko olevasi vähemmän nainen nyt, kun kohtu on poistettu?

En mä koe sitä mitenkään mun naiseutta vähentävänä asiana. Sama nainen mä oon kuin ennenkin. En vaan enää voi tulla raskaaksi eikä mulla oo menkkoja.

Ennen kohdunpoistoa kriiseilin vähän tän asian kanssa ja mietin, että tuntuukohan sitten jotenkin erilaiselta. Mutta ei ainakaan vielä oo tuntunut. Tottakai mun kohdunpoistosta on vielä niin vähän aikaa, että saattaa olla, että mieli muuttuu jossain kohtaa, mutta en mä kyllä usko.

Jos sulle tulee mieleen ihan mitä vaan muita kysymyksiä, niin kirjoita tän postauksen kommentteihin ne ja mä vastaan parhaani mukaan (kaikkiin lääketieteellisiin juttuihin en välttämättä osaa).

Ootko sä saanut HPV-rokotteen?

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

LUE MYÖS: 

Mulla on kohdunkaulan syöpä

Nyt olen kohduton – kuinka kohdunpoisto onnistui?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.