Hae
Colour Outside the Lines

Risotto kauden kasviksista

Oletko sinäkin ajatellut aina, että risotto on superhankalaa tehdä ja siksi jättänyt sen kokkailun kokeilematta?

Minä olen ainakin. Nyt koronakevään aikana tosi moni vaikuttaja piti Instagramissa livejä ja satuin paikalle kerran, kun Nata Salmela kokkasi risottoa. Ennakkokäsitys risotosta oli siis, että sitä pitää hämmentää koko ajan ja että se on vaan jotenkin tosi vaikeaa tehdä.

No eihän se ollut ollenkaan totta!

Mä oon nyt viimeisen kolmen kuukauden aikana kokannut risottoa vähintään kerran viikossa. Ollaan kokeiltu montaa eri variaatiota ja tästä on tullut ruoka, joka maistuu koko perheelle. Oon myös kokeillut sekä Pirkan että Risellan risottoriisiä ja pakko sanoa, että tykkään itse Risellasta enemmän.

Koska nyt on ollut ihanasti saatavilla kauden kasviksia, kuten esimerkiksi parsaa ja kevätsipulia, olen käyttänyt niitäkin ahkerasti ruoanlaitossa. Tähän risottoon laitoin niitä molempia sekä pakastepinaattia ja siitä tuli niin hyvää.

risotto parsa

RISOTTO KAUDEN KASVIKSISTA

3 dl risottoriisiä

6 dl kasvislientä 

voita

1 pieni nippu punaista kevätsipulia

puolikas nippu vihreää parsaa

pakastepinaattia

 

Keitä 6 dl vettä ja liuota siihen kasvisliemikuutio. Itse olen tehnyt aina niin, että olen keittänyt vettä vedenkeittimellä, mitannut siitä 6dl johonkin kuumuuden kestävään astiaan (esimerkiksi pieneen kattilaan) ja heittänyt sekaan 2 kasvisliemikuutiota. Koska kaupasta saatavat kasvisliemikuutiot on aika suolaisia, riittäisi ehkä yksikin. VINKKI: veden ja risottoriisin määrä ovat kytköksissä toisiinsa niin, että vettä tulee aina puolet enemmän kuin risottoriisiä. Eli jos laitat 2 dl riisiä, tarvitset 4 dl kasvislientä.

Hienonna sipuli ja kuullota sitä nokareessa voita. Itse käytän korkealaitaista paistokasaria vaikkakin oikea risottopannu voisi olla kyllä hyvä tässä. Täytyy ehkä laittaa se hankintalistalle. VINKKI:  kevätsipulin varretkin ovat aivan käyttökelpoisia ruoanlaitossa ja käytänkin ne itse aina. Ne on helppo hienontaa saksilla suoraan pannun päällä.

Lisää pannulle risottoriisi ja kuullota pannulla kunnes risottoriisi on läpikuultavaa. Tässä muuten Pirkan risottoriisi eroaa Risellasta, koska Pirkka ei muutu läpikuultavaksi.

Kun risottoriisi on muuttunut läpikuultavaksi, lisää kasvislientä noin 2dl, että riisit peittyvät. Sekoita riisiä paistinlastalla tai silikonisella nuolijalla. Tässä vaiheessa kannattaa pienentää lieden lämpöä, että kasvisliemi saa rauhassa imeytyä riisiin. Lisää kasvislientä sitä mukaa pannulle, kun neste haihtuu. Ihan kaikkea kasvislientä ei ole edes pakko käyttää, jos tuntuu, että nestettä on liikaa.

Pieni parsat ja heitä riisin sekä nesteen sekaan pannulle. Itse olen aiemmin aina leikannut parsat pienellä, terävällä veitsellä, mutta viimeksi tätä risottoa tehdessäni tajusin, että nehän katkeavat helpoiten vain napsauttamalla ne poikki. Itse jätin parsasta käyttämättä sekä sen kovan osan varren alussa että nupun toisesta päästä. Annoin parsojen olla pannulla riisin ja nesteen seassa noin kymmenisen minuuttia, kun koko risoton valmistukseen meni 20-25 minuuttia.

Ihan loppuvaiheessa, nesteen lähes kokonaan haihduttua, lisäsin pannulle vielä pakastepinaattia muutaman palan. Itse tykkään hienonnetusta pakastepinaatista, jota ainakin on Apetit- ja Pirkka-merkeillä.  Sekoitin risottoa samalla, kun pinaatti suli nopeasti ruoan sekaan. Lisää lopuksi vielä nokare voita ja sekoita.

Ja voilà, risotto on valmis. Tästä riittää noin kuudelle. Me usein syödään tällä määrällä tehtyä risottoa koko perheellä ja yksi annos jää minulle vielä seuraavalle päivälle.

 

KUULUUKO RISOTTO SINUN BRAAVUUREIHISI? 

LUE MYÖS: 

SUPERHELPPO JA KAUNIS TOMAATTI-MOZZARELLASALAATTI

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.