Hae
Colour Outside the Lines

piirakkapaja Bomban talolla

*PR-matka Break Sokos Hotel Bomba / Pohjois-Karjalan Osuuskauppa sekä Visit Karelia

Olin viime keväänä Bomballa PR-matkalla ja pääsin leipomaan aitoja karjalanpiirakoita, kun meillä oli ohjelmassa piirakkapaja Rautavaaran artesaanileipomon johdolla vikana matkapäivänä. Oli ihanaa saada oppia mestareilta ja mikä parasta, saatiin viedä kotiin itse tekemämme piirakat tuliaisina.

Mä en pysty valitettavasti syömään perinteisiä karjalanpiirakoita, koska mun vatsa ei kestä kotimaisia viljoja, mutta teen silti kotona usein karjalanpiirakoita muille syötäväksi ja tämä piirakkapaja Rautavaaran artesaanileipomon johdolla valoi kyllä uskoa mun omaan tekemiseen ja siihen, ettei se ole niin justiinsa jos jokainen piirakka ei näytä ihan samalta. 

Meitä oli noin kymmenkunta matkalaista, joista osa ei ollut ikinä tehnyt piirakoita ja osa oli tehnyt niitä monet kerrat. Itse olin tehnyt piirakoita kerran tai kahdesti yksin, mutta olin rypyttänyt niitä jo pikkutyttönä mummoni kanssa. Mun ukki oli Karjalasta lähtöisin, joten karjalaiset perinneruoat oli meillä kotona tuttu näky ja Jani on Joensuusta, joten hän rakastaa karjalanpiirakoita, joita hänen äitinsä tekee. 

Oon yrittänyt opetella tekemään piirakoita, mutta ei niistä yhtä hyviä tulee kuin Janin äidin tekemistä. En myöskään ole mitenkään erityisen hyvä piirakkapulikan käyttäjä, kun en osaa pitää sillä taikinakiekon pyöreää muotoa. Siksi mun piirakat näyttää aina vähän miltä sattuu. 

Me saatiin opetusta täydellisten piirakoiden tekoon ja tärkeintä oli oikeastaan luottaa omaan kädenjälkeensä. Jokaisen piirakat on vähän omalaatuisia ja yhtä hyviä. Vähän kuin me ihmisetkin. 

Pöytä täytyy jauhottaa hyvin, ettei taikina tartu kiinni ja taikina täytyy kaulita piirakkapulikalla tarpeeksi ohueksi, että se paistuu kuumassa uunissa nopeasti.  

Piirakoita olisi saanut maistella (tottakai!) niiden tultua uunista, mutta itse en pystynyt ja veinkin kaikki kotiin onnelliselle Janille. 

Samalaine piirakkapaja järjestetään Bomballa ryhmille tilauksesta ympäri vuoden, joten jos oot menossa esimerkiksi isommalla porukalla Nurmekseen lomalle niin tämä on tosi kiva aktiviteetti. 

Mä ainakin nautin piirakoiden pyörittelemisestä tosi paljon vaikka en niitä itse päässyt nauttimaan. Se niiden rypytys oli jo niin hauskaa, että olisin hyvin voinut tehdä enemmänkin kuin kahdeksan piirakkaa. 

Onneksi piirakoita on tullut tehtyä kotonakin monet kerrat tämän jälkeen. Tämä piirakkapaja jätti ainakin sellaisen aikamoisen intohimon piirakoiden leipomista kohtaan. 

Ootko sä koskaan leiponut karjalanpiirakoita? 

TULETHAN SEURAAMAAN MUA, MUN ARKEA JA MUN MATKOJA MYÖS INSTAGRAMIN PUOLELLA @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS:

Break Sokos Hotel Bomba

Uusittu Original Sokos Hotel Kimmel

Staycation Joensuussa -nautintoja kaikille aisteille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *