Hae
Colour Outside the Lines

Hyvästi ryhmätyödraama

Otin eilen yhteyttä opettajaan, kun aiemmin mainitsemani ryhmätyödraama vain jatkui ja jatkui.

Lopulta teimme päätöksen, että jään pois ryhmästä ja teen yksin korvaavan tehtävän, jolla saan kurssin suoritettua. Sain tälle tehtävälle aikaa tammikuun loppuun asti eli voin ruksia sen pois parin seuraavan viikon työlistaltani.

Opettaja oli hyvin ihmeissään kaikesta siitä tappelusta, jonka ryhmäni oli saanut aikaiseksi. Hän oli tehnyt ryhmän siinä toivossa, että tulisimme hyvin toimeen ja tämä ns drama queen oli vähiten se, jolta hän tällaista käytöstä odotti.

Minulla ei ole ikinä ollut mitään ongelmaa tulla kenenkään kanssa toimeen missään työpaikassa tai koulussa aiemmin. Jos saan rakentavaa palautetta, teen tarvittavat toimepiteet parantaakseni suoritustani.

Tässä oli kuitenkin kyse ihan jostain muusta kuin rakentavasta palautteesta. Edellisen myrskyn loputtua alkoi joka kerta uusi. Ja aina se kohdistui minuun. En tiedä olinko helppo kohde vai mikä siinä oli ongelmana, mutta minua vastaan hyökättiin ihan huolella.

Eilen tämä ryhmätyödraama eskaloitui niin, että yksi ryhmäläinen jatkoi hyökkäystään uudelleen ja uudelleen vaikka muut olivat jo sitä mieltä, että olen tehnyt osani ja voimme palauttaa työn sellaisenaan. Lopulta poistuin itse keskustelusta, koska en vain enää jaksanut kuunnella.

Tänään iso kivi putosi harteilta, kun pääsin eroon tuosta ryhmätyöstä ja kaikesta sen aiheuttamasta stressistä ja mielipihasta.

Tein eilen toista ryhmätyötä vietnamilaisen opiskelijan kanssa ja se sujui todella hyvin. Menimme kampuksen kirjastoon tekemään sitä illalla ja teimme omaa osiotamme rauhassa ja hiljaisuudessa. Kuitenkin jos oli jotain kysyttävää tai pohdittavaa, mietimme niitä yhdessä. Meidän työskentely yhdessä siis sujui mainiosti.

Sellaisia ryhmä- ja paritöiden pitäisikin olla. Mukavia yhdessä tehtyjä projekteja, joissa kumpikin helpottaa toisen työtaakkaa. Ei sellaisia, että yhdestä tehdään syntipukki ja kaikki paha olo työnnetään hänen niskaan.

Keväällä en ota vapaaehtoisesti kyllä yhtään ryhmätyötä vaan kysyn aina voisinko tehdä työn yksin. Tässä on ollut minulle ryhmätyötä jo ihan tarpeeksi.

OLETKO SINÄ HUOMANNUT RYHMÄTÖISSÄ ERIARVOISUUTTA?

 

LUE MYÖS: 

Ryhmätyöt ammattikorkeakoulussa, voiko ne toimia?

Ryhmätyön tekeminen eskaloitui nopeasti

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

4 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  Kyllä. Riippuen ryhmästä niin se joko toimii hyvin tai ei lainkaan. Yleensä jos itse saa ryhmän valita niin toimii, koska voi valita sellaisen joiden kanssa toimii ja tehdään tasapuolisesti.
  Suurin hankaluus ryhmätöissä on se kun niitä välillä on se 6kpl yhtäaikaa ja kaikki ryhmät eri jäsenien kanssa. Aikataulutus on oikeastaan silloin melkein mahdotonta. Monessa ryhmässä sitten jaettu osiot mitkä tehdään ja sitten yksi jolla ns. ”helppo”-osio on sitten läpilukenut ja yhtenäistänyt tekstiä että ei ole selkeästi eri ihmisten kirjoittama. 😀

  Mulle sattui pari ryhmää niin että yksi ei ole osallistunut. Eka kerta oli niin että meillä oli tapaaminen jossa päätettiin että tehdään valmiiksi, ja jos ei pääse paikalle niin lähettää oman osionsa etukäteen. Noh, yksi sankari ei sitten tullut paikalle ja lähetti osionsa 7h sen jälkeen kun työ piti olla palautettuna. Kerrottin muiden jäsenten kanssa ettei osallistunut tehtävään, sai siis nollat siitä.
  Sankari veti tästä hebet ja varsinkin mua kohtaan, vaikka yhteinen päätös oli. Tästä alkoi sitten vuoden mittainen draama-saaga, joka kulminoitui n.4 kuukauden kuluttua siihen pisteeseen, että joka kurssilla meidät pidettiin huolellisesti eri ryhmissä. Tähän väliin pitää mainita, että itse olin tuolloin 18 ja sankari 35, olimme samalla ”luokalla”. Kulminoituminen tapahtui siis toisen ryhmätyön aikana kun mun piti toisen ryhmäläisen kanssa taikoa 1/3 työstä 6h aikana, ennen esitystä. Esityksen jälkeen toinen ryhmä sitten antoi rakentavaa palautetta. Noh, meidän sankari sitten oli palautteen antajana ja käytännössä haukkui minut ja koko esityksen pystyyn sekä verbaalisesti muutenkin hyökkäsi kimppuun…
  Tuo sitten osui hällä pahasti omaan nilkkaan. Ensinnäkin tuo kurssi sattui olemaan vaihtareiden kanssa yhteinen, joten sana hänen käytöksestä levisi nopeasti. Toisekseen onnistui saamaan kaikki muut meidän luokalta itseään vastaan. Mä hengittelin syvään, totesin ryhmänohjaajalle etten suostu enää tekemään mitään ryhmätyötä hänen kanssaan, kerroin koko draama-saagan ja sanoin että mulla palaa käpy kohta siihen malliin et koko koulu raikaa, jos meno jatkuu.
  Meidän luokkalaiset ja vaihtarit tuli sitten pahotteleen mulle hänen käytöstä, ihmetteli sitä ja kyseli oonko mä kunnossa. 😀 Erään vaihtarin sanoin ”I have never seen or heard anyone that rude in my life.” Lopputulemana sankarimme joutui jonkinlaiseen puhutteluun, sain anteeksipyynnön häneltä sekä ryhmänohjaajalta kun ei ollut aiemmin puuttunut tilanteeseen ja mulle sanottiin ettei tarvitse tehdä mitään ryhmätöitä hänen kanssaan. Tietty hän myös jäi sosiaalisista tilanteista ulos, koska tuon ”hyökkäyksen” jälkeen kukaan ei halunnut olla hänen kanssaan tekemisissä enempää kuin pakko.

  • colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

   Mulla oli nyt myös toinen ryhmätyö, jossa työskentely minun ja vietnamilaisen opiskelijan välillä toimi kuin unelma. Kolmas ryhmämme jäsen ei tehnyt mitään ja varmasti siitä kuulee vielä opettajalta.
   Aivan kamalan kuuloinen tilanne kyllä!

 2. Laura kirjoitti:

  Hei Susanna,

  kiitos kivasta blogista! Halusin kommentoida aihetta, joka on mielestäni todella tärkeä jokaisen ymmärtää opiskellessa ja myös työelämässä. Mielestäni teit ehdottomasti oikein kertoessasi opettajallesi tilanteesta, joka kuormitti sinua ja täytti selvästi kiusaamisen merkit. Sellaista ei kenenkään tule sietää.

  Olen itse opiskellut AMKissa sekä yliopistossa ja ryhmätöitä on tullut tehtyä paljon. Omasta mielestäni se on mukava tapa työskennellä ja heijastelee kyllä hyvin nykypäivän työelämän vaatimuksia. Asioita tehdään tiimeissä ja kaikkien kanssa tulee tulla toimeen. Mutta huonoja käytöstapoja tai kiusaamista ei tule kenenkään sietää. Harmillista on, että harvoissa oppilaitoksissa näitä ryhmätyötaitoja, palautteen antoa sekä vastaanottamista opetetaan tai mitataan. Kenenkään ei tulisi aloittaa ryhmätyöskentelyä ilman riittäviä valmiuksia ja varmaankin suoraan lukiosta tulleilla taidot voivat olla heikommat. Toisaalta vanhempien tai alaa vaihtavien taidot voivat olla yhtä puutteelliset (heillä tosin voi työelämätaustasta olla hyötyä).

  Selvästi olet tunnollinen opiskelija ja otat tehtävät vakavasti. Toivon todella, että jatkossa pääset nauttimaan kivoista ryhmätöistä tai ainakaan nämä kokemukset eivät jää vaivaamaan työelämässä tulevaisuudessa. Myöskin opettajakoulutuksen käyneenä olisi toivottavaa, että teidän ohjaaja olisi halukas purkamaan tilanteen koko ryhmän kanssa niin kellään ei jäisi mitään hampaankoloon.

  Kaikkea hyvää opintoihisi!

  • colouroutsidethelinesblogi kirjoitti:

   Moi!
   Meidän opettaja olisi siis halunnut käydä aiheen vielä läpi koko ryhmän kanssa, mutta minun oli pakko poistua henkisesti liikaa kuormittavasta tilanteesta ja sanoin opettajalle, ettei hänen tarvitse sitä enempää käsitellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.