Hae
Colour Outside the Lines

2-vuotiaamme opettelee tunteiden hallintaa rakkaimman pehmolelunsa avulla

Meidän taapero on kohta 2 vuotta ja viisi kuukautta vanha. Hänelle on kehittynyt todella kova oma tahto, jota hän ei osaa vielä ihan säädellä. Välillä se on hänelle itselleenkin selvästi vaikeaa.

Vivia on useimmiten rauhallinen lapsi, joka leikkii pitkään omia leikkejään. Välillä hän riehaantuu juoksemaan tai hyppimään. Yleensä hän tottelee nopeasti, jos häntä pyydetään lopettamaan. Välillä hän kuitenkin suuttuu tästä ja jatkaa. Jos häntä komentaa uudelleen, hän alkaa polkea jalkaansa tuiman näköisenä. Tuttua varmaan taaperoiden vanhemmille. Usein harmituksen yllättäessä Vivia hakeutuu yksin omaan sänkyyn hetkeksi pehmolelunsa kanssa rauhoittumaan ja tulee kohta takaisin nauraen.

Jos Vivia kaatuu tai muuten tulee itku, hän etsii heti käsiinsä rakkaan pehmopupunsa, jonka hän sai isosiskoltaan jo synnytyssairaalaan. Pupua itketään myös vaikka tultaisiin hakemaan lohtua syliin. Pupu on turvaa tuova kotoisa esine, joka toimii lohduttajana myös päiväkodissa.

Nyt Vivia on alkanut opetella mitä tarkoittaa sanat pelottaa ja itkee. Hän kertoo usein pupun pelkäävän tai pupua itkettävän, jos hän itse selvästi tuntee näitä asioita. Hän myös saattaa kertoa syyn miksi pupua pelottaa tai itkettää.

Usein pupulla on myös ikävä isiä, Beaa tai Melissaa. Pupu tekee kaiken Vivian kanssa. Se laskee ennen Viviaa, tulee mukaan keittiöön ja katselee, kun Vivia syö. Joskus Vivia yrittää myös syöttää sitä. Nukkumaan mennessä pitää aina tarkistaa, että myös pupulla on peitto ja että pupukin saa pusun.

Minusta on ihanaa, että lapsellamme on turvallinen tapa käsitellä suuria tunteitaan, jotka ehkä hieman pelottavatkin häntä. Ovathan ne suuret tunteet pienelle lapselle aivan uusia ja outoja. Tunteiden käsittelyssä on hyvä muistaa, että sanoittaa lapselle mitä hän saattaa tuntea. Kysynkin häneltä aina mitä hän tuntee. Usein Vivia vastaa pupun tuntevan tunteet, mutta ymmärrän sen olevan hänen tapansa käsitellä tunteitaan.

Onko teidän taaperoilla turvaa tuovia pehmoleluja? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.