Hae
Colour Outside the Lines

Uusperheen perhesuhteet voivat välillä olla vaikeita käsittää

Perheessämme on kolme lasta, joista kukaan ei ole täyssisarus keskenään. 
Melissa on minun esikoiseni, jolla ei ole kuin yksi vanhempi. Emme pidä yhteyttä hänen biologiseen isäänsä eikä hänellä ole paperilla kuin äiti. Olen siis hänelle totaaliyksinhuoltaja. 
Bea on Janin esikoinen, jonka lähivanhempi Jani on. Bealla on myös oma äiti, jonka luona hän käy noin kerran kuukaudessa viikonlopun. 
Vivia on minun ja Janin yhteinen lapsi. Hän on siis lapsistamme ainut, jonka molemmat biologiset vanhemmat asuvat saman katon alla. 
Vaikka vain yksi lapsistamme on yhteinen, ainoastaan yksi lapsistamme käy toisen vanhemman luona.Joskus tätä perhekuviota on hyvin vaikea selittää ulkopuoliselle. Meillä asuu äiti, isä ja kolme lasta. Olemme perhe ja käyttäydymme kuin tavallinen perhe. Molemmat vanhemmat ovat vanhempia kaikille kolmelle lapselle, mutta virallisissa kanavissa meillä molemmilla on vain kaksi lasta. 
Kuvassa minun esikoinen ja kuopus eli molemmat biologiset lapseni.
Kuvassa minun esikoinen ja kuopus eli molemmat biologiset lapseni.
Meidän lapsilla on myös isovanhempia aika monta. On mummia, mummoa ja ukkia vaikka muille jakaa. Olemme onnekkaita, koska sekä minun että Janin isovanhemmista on suurin osa vielä elossa. Näin ollen lapsillamme on myös isoisovanhemmat isovanhempien lisäksi. Bealla meinaakin mennä usein mummot sekaisin, kun niitä on niin monta. 
Melissalla on ystävä, jolla on kaksi äitiä eikä ollenkaan isää, joten nuorempanakaan hän ei ajatellut meidän perheemme olevan mitenkään outo vaikka olimme silloin kahdestaan. Bea taas oli niin pieni tämän uusperheen muodostuessa, ettei hän muista aikaa ennen tällaista perhettä. 
Kuva: Joona Kotilainen Photography
Kuva: Joona Kotilainen Photography
Bean kaverit, jotka tulevat ydinperheistä, eivät kuitenkaan millään meinaa ymmärtää kuinka Bealla on äiti täällä ja äiti jossain muualla. Vaikka Bean mielestä on ihan normaalia omistaa äitipuoli, on se heille hyvin outo käsite. 
Kaikista vaikeinta perhesuhteita on kuitenkin selittää esimerkiksi neuvolassa uudelle terveydenhoitajalle. 
”Tässä on kolme lastani, mutta siis tämä isoin on minun, keskimmäinen miehen ja pienin meidän yhteinen.”
Kuulostaa helpolta, mutta ulkopuolisten on tätä yhtälöä joskus todella vaikea ymmärtää. Tai sitten itse menet sekaisin selityksessä, kuten passia hakiessani, kun minulta kysyttiin lasten syntymävuosia. Meinasin automaattisesti vastata 2005, 2012 ja 2016, kunnes tajusin, että eihän siellä virallisissa papereissa keskimmäistä näy. 
Parhaat ilmeet ihmisissä saa kuitenkin aikaiseksi, kun kertoo Janin olevan 28-vuotias ja vanhimman lapsemme olevan 13-vuotias. Melissa voittaakin jokaisen kisan siitä kenellä on nuorimmat vanhemmat. 

Onko muilla vaikeasti selitettäviä perhesuhteita? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.