Hae
Colour Outside the Lines

Viisi vinkkiä Louvreen

Käytiin Janin kanssa kaksin viime keväänä Pariisissa ja yksi meidän ns. pakollisista matkakohteista oli Louvre. Minä olen käynyt aiemmin Pariisissa, tosin molemmista matkoista oli tuossa vaiheessa jo melkein kymmenen vuotta aikaa. 

Kävin tuolla edellisellä matkalla myös Louvressa. Olin silloin matkalla tätini ja serkkuni kanssa ja tätini johdatti meidät muutaman kuuluisimman taideteoksen luokse eli olin esimerkiksi nähnyt Mona Lisan. 

Huomattiin tällä reissulla, että muutama asia Louvreen mennessä kannattaa ottaa huomioon tai edes tietää. Joten tässäpä tulee viisi vinkkiä Louvreen teille, jotka suunnittelette matkaa Pariisiin. 

1. Mene paikalle mahdollisimman aikaisin

Me ostettiin liput ennakkoon netistä varmasti ainakin kuukausi ennen meidän matkaa. Lippua ostaessa piti varata aikaikkuna, jonka aikana saapuu paikalle. Otettiin aamuaika, mutta ei sitä aikaisinta mahdollista (ja tämä oli virhe). 

Jonotusalue oli suuri ja siellä oli eri jonot eri aikaikkunan varanneille sekä heille, joilla ei ollut lippua ollenkaan. Ilman lippua tulleiden jono oli tuhottoman pitkä jo avaamisaikaan. Mentiin paikalle edellisen aikaikkunan aikana jonottamaan eikä heidän jononsa ollut vielä edes purkautunut kokonaan. Oltaisiin siis hyvin voitu mennä siihenkin jonoon, kun olisi tajuttu varata aiempi aika. Me jonotettiin ehkä noin puolisen tuntia ja ilman lippua tulleiden jono ei ollut liikkunut siinä vaiheessa oikeastaan ollenkaan. 

Jonotuksen jälkeen Louvressa pääsi kulkemaan oikein mainiosti, koska aamupäivällä ihmisiä ei vielä ollut niin paljon. Heti puolen päivän jälkeen tilanne oli kuitenkin aivan toinen ja monessa näyttelysalissa joutui kulkemaan aivan sumpussa. Eli suosittelen todellakin menemään paikalla mahdollisimman aikaisin ennakkoon ostetun lipun ja aikaikkunan kanssa.

2.Osta ennakkoon tai paikan päältä audio-opastus

Tätä suosittelen todella suuresti! Audio-opastus maksoi 5€/nenä ja maksettiin se lippujen ostamisen yhteydessä. Tämän olisi saanut ostettua myös paikan päältä. Audio-opastukseen tarvittavan Nintendo DS:n ja kuulokkeet sai haettua aulasta useammasta kohdasta. Meiltä ei kyllä tarkistettu missään vaiheessa kuittia, että en tiedä miten moni jättää tämän maksamatta. Näitä ei myöskään tarvinnut jonottaa kuin korkeintaan viisi minuuttia. 

Hakiessa piti jättää yhteystiedot ja mietittiinkin, että tuleeko perässä lasku, kun Jani oli maksanut nämä ennakkoon ja jätin omat yhteystietoni, mutta ei sieltä mitään ole kuulunut. 

Nintendo DS:stä sai valita useammasta eri opastuksesta mieleisensä. Me valittiin noin tunnin kierros, joka kierrätti läpi niiden suurimpien ja tunnetuimpien taideteosten. Selostus oli saatavilla useilla eri kielillä ja me kuunneltiin se englanniksi. DS näytti koko ajan karttaa ja kertoi, jos kävelit väärään paikkaan. Se myös tunnisti, kun löysit oikean taideteoksen ja alkoi kertoa taideteoksesta. 

Tämä oli ihan mahtava lisä museokäyntiin, koska ei olisi ikinä osattu itse tajuta mitkä taideteokset on mitäkin, kun Louvressa on niitä niin valtavasti. Saatiin tällä tavalla museokäynnistä paljon enemmän irti. Audio-opastukseen tarvittava Nintendo DS ja kuulokkeet piti palauttaa museokäynnin päätteeksi vielä aulassa sijaitsevalle tiskille.

3. varaudu ihmispaljouteen

Jos sinua ahdistaa isot ihmismassat, tutki Louvren nettisivuilta milloin heillä on väljempää. Pariisissa oli ihan joka paikassa koko ajan todella paljon ihmisiä, mutta Louvressa se jotenkin eskaloitui. 

Yhdessä vaiheessa kuljettiin käytävää sumpussa japanilaisryhmän kanssa. Hieman ahdistavaa, mutta onneksi kaikki näyttelytilat ei olleet ihan niin täysiä kuin se käytävä. 

Museon sisällä kaikista pisin jono oli Mona Lisan luokse, koska tottakai kaikki halusivat kuvan Mona Lisan kanssa. Jonotus sujui kuitenkin rauhallisesti ja aika nopsaan. 

4. varaa museokäynnille riittävästi aikaa

Louvre on niin suuri, että sen kokonaan kiertämiseen ajatuksen kanssa menisi varmasti viikko. Jos haluat katsella taideteoksia, kansallisaarteita ja kaikkea muuta rauhassa ja mietiskellen, varaa museokäynnille koko päivä aikaa. 

Me käytiin ennen museon kiertämisen aloittamista Louvren sisässä olevassa Starbucksilla aamupalalla. Lounasta syötiin Starbucksin vieressä olevassa ravintolassa. Louvressa on useampi kahvila ja ravintola, joista suurin osa oli oikein järkevän hintaisia. Lounaaksi söimme salaattia. 

Louvressa, kuten muuallakaan Ranskassa, ei oikein tiedetty mikä on gluteeniton. Salaatistakin jouduin nyppimään krutongit Janin lautaselle. Eli jos sinulla on keliakia, saattaa ruoan löytäminen olla paikoittain hankalaa. Starbucksin vieressä oli kyllä toinenkin ravintola, jonka ruokalistaa en tutkinut.

Ruokaa löytyi museon monesta kolkasta, joten päivän saa helposti kulumaan Louvressa. Me oltiin paikan päällä noin nelisen tuntia, mutta me kiersimme vain pintaraapaisun. 

5. laita jalkaan mukavat kengät

Koska museon kiertämisessä kuluu aikaa ja suurinta osaa taideteoksista katsellaan seisaaltaan (penkkejä oli kyllä jonkin verran tarjolla), suosittelen laittamaan jalkaan mukavat kengät. 

Askelia kertyy väkisin aika paljonkin, kun museon eri osia kiertää ja katselee ympärilleen. Museosta poistuessa olisi ollut vielä paljon kauppoja, joita kierrellä. Me olimme kuitenkin suunnitelleet samalle päivälle toisenkin kohteen käymisen, joten emme jääneet niitä tutkimaan. 

   

 +lasipyramidi

Jos et saa kuvaa lasipyramidin kanssa sisään tullessasi, ei huolta! 

Ikoninen lasipyramidi sijaitsee Louvren aulan kattona, joten pääset kyllä ottamaan kuvan sen kanssa, kun lähdet ulos museosta oikeasta suunnasta. Louvreen on neljä sisäänkäyntiä, joista osaan ohjataan lipun jo ostaneet ja osaan ilman lippua olevat. Joistain sisäänkäynneistä on myös helpompi mennä ryhmänä. 

Pyramidi on hyvin tarkkaan merkattu karttoihin ja voit käydä ottamassa sen kanssa kuvan vaikka et olisi menossa ollenkaan museon sisälle. Myös museon alla olevaan kauppakeskukseen pääsee ostoksille ilman museolippua. 

Museon sivuilla on hyvät kartat, kannattaa siis tutustua niihin. Karttoja saa myös museosta paperiversiona. Sivut ja kartat on saatavilla myös englanniksi. 

Oletko sinä käynyt Louvressa tai suunnittelemassa matkaa Louvreen? 

TULETHAN SEURAAMAAN MUN ARKEA, MATKOJA JA JUTTUJA MYÖS INSTAGRAMIN PUOLELLE @SUSANNARIITAKANGAS

LUE MYÖS:

Mitä pakkasin mukaan Pariisiin viideksi päiväksi?

Pari kuvaa Pariisin reissulta

Disneyland Pariisi teinin ja eskarilaisen kanssa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *